Jackfruit rendang, een vegan versie van één van de meest geliefde gerechten ter wereld. Nangka (een ander woord voor jackfruit) is – zoals de naam het al zegt – een fruitsoort. De rijpe vruchten smaken naar een combinatie van ananas en mango. Onrijpe jackfruit is neutraal van smaak en deze variant wordt gebruikt in (stoof)gerechten en curry’s en ook als alternatief voor vlees. Ideaal om een veganistische versie van rendang mee te maken.
In het begin moest ik erg wennen aan de smaak en structuur van onrijp jackfruit. Ik kwam erachter dat ik het niet op de juiste manier bereidde. Nu ik weet hoe het moet, smaakt het een stuk beter en ga ik het zeker vaker gebruiken in mijn gerechten.
Het is belangrijk de jackfruit voordat je het gaat bereiden goed afspoelt onder de kraan. Dit afspoelen is voornamelijk om de ‘zure’ smaak – die jackfruit uit blik heeft – te verminderen. Een andere optie is om de jackfruit voordat je het gaat verwerken in bijvoorbeeld een stoofgerecht 10 tot 15 minuten kookt in een pan met ruim water. Een groot voordeel hiervan is dat in dit geval je rendang maar een korte bereidingstijd heeft want de jackfruit is immers al gaar.

HI NATURE™ Vergiet Opvouwbaar set van 2 stuks
Inklapbaar Siliconen Vergiet – 1 Groot en 1 Klein – 100% BPA Vrij – Vaatwasbestendig – Hittebestendig.
Jackfruit rendang
Je kunt natuurlijk de saus maken en daar de jackfruit rechtstreeks uit het blik er in doen en dit laten sudderen tot het zacht is. Maar je kunt er ook voor kiezen de jackfruit even kort te koken voordat je het aan de saus toevoegt. Kijk wat je zelf het lekkerst en het handigst vindt. Als leidraad heb ik een van mijn eigen rendang recepten genomen en dit aangepast om het zo eenvoudig mogelijk te houden. Serveer de rendang met rijst, groenten en een zoetzuur van komkommer. Of serveer het als onderdeel van een (vegan) rijsttafel.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Jackfruit rendang
4
personen30
minuten25
minuten55
minutenHeerlijke rendang gemaakt van jackfruit. Een plantaardig gerecht met heerlijke Indische kruiden en specerijen.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2 blikken jackfruit van 400 gram
1 ui, grof gesneden
4 tenen knoflook, grof gesneden
1 eetlepel sambal oelek
1 theelepel vers geraspte gember
2 eetlepels ongezouten cashewnoten
2 eetlepels water
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel gemalen kaneel
halve theelepel gemalen kruidnagel
1 theelepel gemalen laos
1 stengel sereh (gekneusd)
5 blaadjes djeroek poeroet (gekneusd)
2 stuks steranijs
400-500 milliliter kokosmelk
2 eetlepels geraspte kokos
2 theelepels tamarinde pasta (of 1 eetlepel citroensap als alternatief)
2 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel neutrale olie
zout naar smaak
BEREIDING
- Giet de jackfruit af in een vergiet en spoel het goed af onder de koude kraan. Laat het uitlekken en snijd het vervolgens in stukjes zo groot als dobbelsteentjes. Zet apart tot gebruik.
- Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de stukjes jackfruit voor ongeveer 10 minuten. Ondertussen ga je de boemboe (het kruidenmengsel) maken.
- Doe 2 eetlepels cashewnoten met 2 eetlepels water in een hoge mengbeker. Voeg de grof gesneden ui en 4 grof gesneden knoflooktenen, een eetlepel sambal en 1 theelepel geraspte gember toe. Pureer dit tot een pasta met een staafmixer.
- Voeg nu aan dit mengsel de volgende specerijen toe: 1 theelepel ketoembar, 1 theelepel kaneel, een halve theelepel gemalen kruidnagel en 1 theelepel gemalen laos. Ga er nogmaals met de staafmixer doorheen zodat het goed vermengd wordt.
- Verhit één eetlepel olie in een wok of diepe pan en fruit hierin de boemboe (het kruidenmengsel) aan. Kneus de sereh (met een mes of stamper van een vijzel) en verfrommel de djeroek poeroet in je handen. Bak dit beiden in zijn geheel met de boemboe mee in de pan en voeg ook de steranijs in zijn geheel toe. Bak dit samen voor ongeveer 2 tot 3 minuten.
- Schenk er 400 milliliter kokosmelk bij en voeg 2 theelepels tamarindepasta en 2 eetlepels ketjap manis toe. Proef de saus en breng op smaak met zout.
- Voeg de uitgelekte stukjes jackfruit toe en laat dit ongeveer 20 minuten sudderen op een laag vuur. Als het te droog wordt, voeg je extra kokosmelk toe. Mocht het te vochtig zijn, doe dan geen deksel op de pan en laat het inkoken tot het grootste gedeelte van het vocht verdampt.
- In een kleine koekenpan rooster je de kokosrasp. Blijf erbij en blijf omscheppen tot het bruin is maar laat het niet verbranden. Voeg de kokosrasp (kerisik) toe aan de rendang en schep goed om.
- Als de jackfruit zacht is, ga je proeven. Pas indien nodig de smaak aan. Voeg eventueel extra zout toe of een kneepje citroensap of tamarindepasta. Serveer de rendang met rijst en groenten.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Nee, dat is niet aan te raden.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Jackfruit ketjap
- Vegetarische rendang uit de slowcooker
- De lekkerste recepten voor rendang
- Champignon rendang
- Rendang van rundvlees uit de slowcooker
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.