Eetspiratie » Champignon rendang
Champignon rendang

Champignon rendang

Champignon rendang, een heerlijk stoofgerecht waarvoor je niet uren in de keuken hoeft te staan. Rendang is een traditioneel gerecht uit Indonesië. De meest bekende versie is die met rundvlees. Je kunt van allerlei ingrediënten een rendang maken, zo ook van champignons. Ze absorberen goed de smaken van kruiden en specerijen en hebben een vlezige textuur. Daarnaast zijn ze hartig, nootachtig en een prima variatie op vlees.

Ik kook graag met champignons. Ze zijn lekker, veelzijdig en betaalbaar. Voor het maken van een lekkere rendang moet je vaak een paar uurtjes uittrekken. Dit stoofgerecht met rundvlees heeft namelijk tijd nodig en is daarom ideaal om te bereiden in de slowcooker (kijk hier voor een recept). Een rendang is traditioneel ‘droog’ (zoals dit recept) dus zonder saus of vocht. Hier in Nederland wordt het vaak gemaakt met meer vocht/saus omdat men dat lekkerder vindt. Het heeft dan meer weg van een curry dan een rendang. Het verschil tussen een curry en een rendang zit hem in de bereidingswijze. Hoewel deze twee gerechten op elkaar lijken, zijn ze toch totaal verschillend.

Champignon rendang

Voor dit gerecht begin je met het maken van een boemboe (kruidenmengsel of kruidenpasta). Dit kun je het beste doen met behulp van een keukenmachientje of nutribullet. Om dit recept enigszins simpel te houden, heb ik dit keer geen gedroogde pepers gebruikt voor de boemboe maar sambal oelek. Dit ingrediënt is makkelijk verkrijgbaar en zorgt voor pittigheid. In plaats van kemirie noten gebruik ik cashewnoten. Dit doe ik in al mijn recepten waar kemirie noten nodig zijn (zoals in dit recept). Het is een perfect alternatief met hetzelfde resultaat. En een onmisbaar onderdeel van deze rendang is kerisik, geroosterde kokos. Dit maak je eenvoudig zelf door kokosrasp te roosteren in een koekenpannetje.

Voor de de boemboe heb je ook sereh (citroengras) nodig. Sereh kun je heel fijn snijden en meeblenden met de boemboe. Het is dan belangrijk dat je dit van tevoren (voor het blenden) heel fijn snijd zodat je geen draden of vezels in je boemboe krijgt. Wat je ook kunt doen is serehpasta toevoegen, dit kun je kopen in de toko maar ook in de supermarkt. Het is makkelijk te doseren en prima qua smaak. Wel voeg je later in het recept nog verse sereh toe aan de saus, maar deze kook je mee in zijn geheel.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Champignon rendang
Champignon rendang
Champignon rendang

Champignon rendang

5 van 2 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: gemiddeld
Porties

4

porties
Total time

0

minuten

Een heerlijke plantaardige rendang op basis van champignons.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 850 gram 850 witte champignons en/of kastanje champignons

  • 2 2 middelgrote uien grof gesneden

  • 4 tenen 4 knoflook grof gehakt

  • 1 – 2 eetlepels 1 – 2 sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 25 gram 25 cashewnoten geweekt in warm water

  • 2 centimeter 2 verse gember in stukjes gesneden

  • 1 theelepel 1 serehpasta of 1 stengel fijngesneden sereh

  • 1 stengel 1 sereh gekneusd

  • 4 blaadjes 4 djeroek poeroet

  • 300 -350 milliliter 300 -350 kokosmelk

  • 1 – 2 theelepels 1 – 2 suiker

  • 2 eetlepels 2 kokosrasp geroosterd

  • 1,5 eetlepel 1,5 olie

  • 1 theelepel 1 zout

  • partjes limoen (garnering)

Bereiding:

  • Maak de champignons schoon en snijd de in grove stukken. De kleine exemplaren laat je heel. Zet apart tot gebruik.
  • Snijd de uien en knoflook grof en de gember in stukjes. Doe deze samen in een keukenmachientje of nutribullet. Voeg hier 1 tot 2 eetlepels sambal oelek, 1 theelepel serehpasta (of fijn gesneden sereh), 1 theelepel zout en een halve eetlepel olie aan toe. Laat dit even staan tot gebruik.
  • Kook water en doe de cashewnoten in een kom. Schenk hierop het warme water en laat dit even staan. Kneus de sereh met een mes of de stamper van een vijzel, leg ook de djeroek poeroet blaadjes klaar.
  • Ondertussen ga je 2 eetlepels kokosrasp roosteren in een droge koekenpan. Doe de kokosrasp in de pan en blijf dit omscheppen op een middelhoog vuur tot het bruin kleurt. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Laat het niet verbranden anders wordt het bitter. Schep de kokos over in een vijzel en stamp het fijn. Heb je geen vijzel dan sla je die stap over. Zet de kerisik apart tot gebruik.
  • Giet het water van de cashewnoten af en voeg de noten toe aan het uimengsel (de boemboe) in het keukenmachientje. Blend dit tot een dikke oranje pasta.
  • Verhit een wok of diepe pan met 1 eetlepel olie. Voeg de boemboe toe en bak deze samen met de gekneusde serehstengel en de djeroek poeroet blaadjes (in zijn geheel). Schep alles goed om.
  • Schenk er 300 milliliter kokosmelk bij, roer het door elkaar en voeg de gesneden champignons toe.
  • Schep alles goed om en laat dit 15 minuten sudderen op een middelhoog vuur. Schep tussendoor een keertje om.
  • Voeg vervolgens 1 tot 2 theelepels suiker toe en tot slot de kerisik (geroosterde kokosrasp). Schep alles goed om en proef of de smaak naar wens is. Pas indien nodig iets aan. Voeg bijvoorbeeld extra zout of sambal toe.
  • Serveer de champignon rendang met rijst, groente en acar (van komkommer of rode ui). Drizzle er naar smaak een beetje limoensap overheen.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)