Champignon rendang, een heerlijk stoofgerecht waarvoor je niet uren in de keuken hoeft te staan. Rendang is een traditioneel gerecht uit Indonesië. De meest bekende versie is die met rundvlees. Je kunt van allerlei ingrediënten een rendang maken, zo ook van champignons. Ze absorberen goed de smaken van kruiden en specerijen en hebben een vlezige textuur. Daarnaast zijn ze hartig, nootachtig en een prima variatie op vlees.
Ik kook graag met champignons. Ze zijn lekker, veelzijdig en betaalbaar. Voor het maken van een lekkere rendang moet je vaak een paar uurtjes uittrekken. Dit stoofgerecht met rundvlees heeft namelijk tijd nodig en is daarom ideaal om te bereiden in de slowcooker (kijk hier voor een recept). Een rendang is traditioneel ‘droog’ (zoals dit recept) dus zonder saus of vocht. Hier in Nederland wordt het vaak gemaakt met meer vocht/saus omdat men dat lekkerder vindt. Het heeft dan meer weg van een curry dan een rendang. Het verschil tussen een curry en een rendang zit hem in de bereidingswijze. Hoewel deze twee gerechten op elkaar lijken, zijn ze toch totaal verschillend.
Champignon rendang
Voor dit gerecht begin je met het maken van een boemboe (kruidenmengsel of kruidenpasta). Dit kun je het beste doen met behulp van een keukenmachientje of nutribullet. Om dit recept enigszins simpel te houden, heb ik dit keer geen gedroogde pepers gebruikt voor de boemboe maar sambal oelek. Dit ingrediënt is makkelijk verkrijgbaar en zorgt voor pittigheid. In plaats van kemirie noten gebruik ik cashewnoten. Dit doe ik in al mijn recepten waar kemirie noten nodig zijn (zoals in dit recept). Het is een perfect alternatief met hetzelfde resultaat. En een onmisbaar onderdeel van deze rendang is kerisik, geroosterde kokos. Dit maak je eenvoudig zelf door kokosrasp te roosteren in een koekenpannetje.
Voor de de boemboe heb je ook sereh (citroengras) nodig. Sereh kun je heel fijn snijden en meeblenden met de boemboe. Het is dan belangrijk dat je dit van tevoren (voor het blenden) heel fijn snijd zodat je geen draden of vezels in je boemboe krijgt. Wat je ook kunt doen is serehpasta toevoegen, dit kun je kopen in de toko maar ook in de supermarkt. Het is makkelijk te doseren en prima qua smaak. Wel voeg je later in het recept nog verse sereh toe aan de saus, maar deze kook je mee in zijn geheel.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)