Champignon rendang, een heerlijk stoofgerecht waarvoor je niet uren in de keuken hoeft te staan. Rendang is een traditioneel gerecht uit Indonesië. De meest bekende versie is die met rundvlees. Je kunt van allerlei ingrediënten een rendang maken, zo ook van champignons. Ze absorberen goed de smaken van kruiden en specerijen en hebben een vlezige textuur. Daarnaast zijn ze hartig, nootachtig en een prima variatie op vlees.
Ik kook graag met champignons. Ze zijn lekker, veelzijdig en betaalbaar. Voor het maken van een lekkere rendang moet je vaak een paar uurtjes uittrekken. Dit stoofgerecht met rundvlees heeft namelijk tijd nodig en is daarom ideaal om te bereiden in de slowcooker (kijk hier voor een recept). Een rendang is traditioneel ‘droog’ (zoals dit recept) dus zonder saus of vocht. Hier in Nederland wordt het vaak gemaakt met meer vocht/saus omdat men dat lekkerder vindt. Het heeft dan meer weg van een curry dan een rendang. Het verschil tussen een curry en een rendang zit hem in de bereidingswijze. Hoewel deze twee gerechten op elkaar lijken, zijn ze toch totaal verschillend.
Nutribullet Exclusive Pastel – Blender – 900 Watt
Smoothie maker, inclusief to go accessoires en digitaal receptenboek. Verkrijgbaar in meerdere kleuren.
Champignon rendang
Voor dit gerecht begin je met het maken van een boemboe (kruidenmengsel of kruidenpasta). Dit kun je het beste doen met behulp van een keukenmachientje of nutribullet. Om dit recept enigszins simpel te houden, heb ik dit keer geen gedroogde pepers gebruikt voor de boemboe maar sambal oelek. Dit ingrediënt is makkelijk verkrijgbaar en zorgt voor pittigheid. In plaats van kemirie noten gebruik ik cashewnoten. Dit doe ik in al mijn recepten waar kemirie noten nodig zijn (zoals in dit recept). Het is een perfect alternatief met hetzelfde resultaat. En een onmisbaar onderdeel van deze rendang is kerisik, geroosterde kokos. Dit maak je eenvoudig zelf door kokosrasp te roosteren in een koekenpannetje.
Voor de de boemboe heb je ook sereh (citroengras) nodig. Sereh kun je heel fijn snijden en meeblenden met de boemboe. Het is dan belangrijk dat je dit van tevoren (voor het blenden) heel fijn snijd zodat je geen draden of vezels in je boemboe krijgt. Wat je ook kunt doen is serehpasta toevoegen, dit kun je kopen in de toko maar ook in de supermarkt. Het is makkelijk te doseren en prima qua smaak. Wel voeg je later in het recept nog verse sereh toe aan de saus, maar deze kook je mee in zijn geheel.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Champignon rendang
4
personen25
minutes20
minutes45
minutesChampignon rendang, een heerlijke plantaardige/vegan versie van het geliefde vleesgerecht. Binnen een uurtje staat deze rendang op tafel. Serveer met rijst en groenten.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
850 gram witte champignons en/of kastanje champignons
2 middelgrote uien, grof gesneden
4 tenen knoflook, grof gehakt
1 – 2 eetlepels sambal oelek (of meer naar smaak)
25 gram cashewnoten, geweekt in warm water
2 centimeter verse gember, in stukjes gesneden
1 theelepel serehpasta of 1 stengel fijngesneden sereh
1 stengel serehstengel, gekneusd
4 blaadjes djeroek poeroet
300-350 milliliter kokosmelk
1-2 theelepels suiker
2 eetlepels kokosrasp, geroosterd
1,5 eetlepel olie
1 theelepel zout
partjes limoen (garnering)
BEREIDING
- Maak de champignons schoon en snijd ze in grove stukken. De kleine exemplaren laat je heel. Zet apart tot gebruik.
- Snijd 2 uien en 4 tenen knoflook grof en 2 centimeter gember in stukjes. Doe deze samen in een keukenmachientje of nutribullet. Voeg hier 1 tot 2 eetlepels sambal oelek, 1 theelepel serehpasta (of fijn gesneden sereh), 1 theelepel zout en een halve eetlepel olie aan toe. Laat dit even staan tot gebruik.
- Kook water en doe 25 gram cashewnoten in een kom. Schenk hierop het warme water en laat dit even staan. Kneus het onderste gedeelte van de serehstengel met een mes of de stamper van een vijzel, leg ook de 4 djeroek poeroet blaadjes klaar.
- Ondertussen ga je 2 eetlepels kokosrasp roosteren in een droge koekenpan, de kerisik. Doe de kokosrasp in de pan en blijf dit omscheppen op een middelhoog vuur tot het bruin kleurt. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Laat het niet verbranden anders wordt het bitter. Schep de kokos over in een vijzel en stamp het fijn. Heb je geen vijzel dan sla je die stap over. Zet de kerisik apart tot gebruik.
- Giet het water van de cashewnoten af en voeg de noten toe aan het uimengsel (de boemboe) in het keukenmachientje. Blend dit tot een dikke oranje pasta.
- Verhit een wok of diepe pan met 1 eetlepel olie. Voeg de boemboe toe en bak deze samen met de gekneusde serehstengel en de djeroek poeroet blaadjes (in zijn geheel). Schep alles goed om.
- Schenk er 300 milliliter kokosmelk bij, roer het door elkaar en voeg de gesneden champignons toe.
- Schep alles goed om en laat dit 15 minuten sudderen op een middelhoog vuur. Schep tussendoor een keertje om.
- Voeg vervolgens 1 tot 2 theelepels suiker toe en tot slot de kerisik (geroosterde kokosrasp). Schep alles goed om en proef of de smaak naar wens is. Pas indien nodig iets aan. Voeg bijvoorbeeld extra zout of sambal toe.
- Serveer de champignon rendang met rijst, groente en acar (van komkommer of rode ui). Drizzle er naar smaak een beetje limoensap overheen.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Nee, dat is niet aan te raden.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Hoe bak je de lekkerste champignons?
- Ketjap champignons
- De lekkerste recepten voor rendang
- Vegetarische rendang uit de slowcooker
- Rendang van rundvlees uit de slowcooker
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.