Havermout uit de Crock-Pot Express multicooker, een makkelijke manier om in de ochtend je ontbijt te maken. Uiteraard kan het ook gewoon in een pannetje, maar ik heb niet altijd tijd om erbij te blijven en dan is de multicooker een uitkomst. De kooktijd is nul minuten, hoe dat werkt leg ik in dit artikel precies uit. Het resultaat is een heerlijke romige havermoutpap. Voor een fris accent voeg ik citroensap en rasp toe. Restjes bewaar je in de koelkast en kun je de volgende dag prima opwarmen.
Voor dit recept gebruik ik grove volkoren havervlokken. Deze vlokken zijn perfect om te bereiden onder hoge druk. In principe heb je niet zoveel ingrediënten nodig. De basis is de havermoutpap, deze maak je in de multicooker. De pap breng je op smaak met iets zoets en in dit geval ook iets zuurs in de vorm van citroenrasp en -sap. De toppings maken het extra lekker. Het recept is vegan/plantaardig omdat ik sojamelk en ahornsiroop gebruik. Wil je liever geen sojamelk, kies dan de melk die jij het lekkerst vindt. Andere zoetstoffen zoals suiker, agave of honig kun je uiteraard ook gebruiken.
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Havermout uit de Crock-Pot Express multicooker
Mijn favoriete smaak is citroen dus ik gebruik in dit recept zowel de rasp als het sap van een biologische citroen. Verder voeg ik nog ahornsiroop en vanille-extract (of -essence) toe en een klein snufje zout. Ook gebruik ik plantaardige melk. Sojamelk heeft mijn voorkeur, want dit maakt de havermout lekker romig. Als topping gebruik ik graag blauwe bessen en plakjes banaan. Ik gebruik de diepvriesvariant en laat deze eerst even licht ontdooien. Zelfgemaakte chia jam is ook een lekkere topping, bekijk hier het recept. Ik garneer de havermout met hennepzaadjes en/of een kleine beetje crunchy granola.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Havermout uit de Crock-Pot Express multicooker
4
porties10
minuten15
minuten25
minutenMaak heerlijke romige havermout in de multicooker.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
100 gram grove volkoren havervlokken
500 milliliter sojamelk
250 milliliter water
snufje zout
1 citroen (sap en rasp)
2 eetlepels ahornsiroop
halve eetlepel vanille essence
150 gram diepvries blauwe bessen
halve banaan per persoon (in plakjes gesneden)
kaneel naar smaak
1 eetlepel hennepzaad
2 eetlepels granola
BEREIDING
- Haal de blauwe bessen uit de diepvries en laat ze licht ontdooien in een kom.
- Weeg 100 gram grove havervlokken af en doe deze in de multicooker. Meet 500 milliliter (soja)melk en 250 milliliter water af en voeg dit samen met een snufje zout bij de havermout in de pan.
- Doe de deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Kies manual, stel een kooktijd in van 1 minuut en druk op start. Blijf in de buurt, want als de druk in de pan is opgebouwd en je hoort het piepsignaal dan druk je direct op stop om het programma te beëindigen.
- Vervolgens laat je de pan 10 tot 12 minuten staan zodat hij zelf zijn stoom kan kwijtraken. Ondertussen rasp je de schil van een hele citroen en pers je het sap van een halve citroen uit. Doe dit in een schaaltje samen met een halve eetlepel vanille essence en 2 eetlepels ahornsiroop.
- Na 10 minuten open je voorzichtig het ventiel met behulp van bijvoorbeeld een pollepel. Er kan nog een restje stoom (en eventueel zetmeel) uitkomen. Open de deksel en roer de havermout goed door elkaar. Het zal naarmate het een beetje afkoelt nog meer indikken.
- Voeg het citroenmengsel toe en roer dit er doorheen. Schep de havermout in kommen en garneer met blauwe bessen, plakjes banaan, een sprinkle kaneel, hennepzaadjes en een beetje granola.
- Restjes havermout bewaar je in een bak in de koelkast. De volgende dag schep je een aantal eetlepels in een steelpan en voeg je 50 tot 100 milliliter melk toe. Verwarm dit al roerend en serveer zoals hierboven omschreven.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Hoe werkt de Crock-Pot Express multicooker?
- Havermout met pompoen (slowcooker)
- Havermout met banaan
- Havermout uit de oven
- Ontbijtcakejes met havermout
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.