Dadelballetjes met chocolade, havermout en kokos, een ideale snack die je perfect kunt mealpreppen en zelfs kunt bewaren in de vriezer. Raw snacks zoals deze balletjes zijn er in allerlei varianten. Op Eetspiratie zijn er ook een aantal recepten van te vinden. Waarom dan dit recept? Omdat het enorm lekker is, iedereen kan het maken en het is handig om een ‘gezond’ tussendoortje bij de hand te hebben. Ik maak ze wekelijks en het is een van mijn favoriete zoete snacks.
Ik snoep eigenlijk nooit en als ik dan trek heb in iets zoets dan val ik meestal terug op dit soort ‘raw snacks’. Zo af en toe vind ik een dadel erg lekker en gecombineerd met chocolade en kokos krijg je dus een heerlijke zoete snack. Wat ik handig vind van dit soort zoetigheden is dat je een grote batch maakt en deze invriest. Zo heb je altijd iets lekkers bij de hand wat qua voedingswaarden niet eens zo erg verkeerd is. Alhoewel dadels natuurlijk onder de categorie suikers vallen, leveren ze ook vezels. Samen met een notenpasta, havermout en een beetje pure chocolade zorgen deze balletjes ervoor dat je snel een verzadigd gevoel hebt. Je eet er dus niet zo gauw ’teveel’ van.
Dadelballetjes met chocolade, havermout en kokos
Dit recept is heel eenvoudig, je doet alle ingrediënten in een keukenmachine en maakt er een soort ‘deeg’ van. Hiervan draai je balletjes en deze rol je door kokosrasp. Vervolgens bewaar je ze in de koelkast of vriezer. Laat ze licht ontdooien, maar als ze een nog een klein beetje bevroren zijn, smaken ze zelfs extra lekker! In verband met een pinda-allergie van mijn dochter gebruik ik amandelpasta of cashewpasta. Maar je kunt ook prima pure pindakaas (100% pindakaas) gebruiken. Ook is het aan te raden om de dadels voor het vermalen te weken, dat maakt ze zachter waardoor ze makkelijker te vermalen zijn.
Zelf gebruik ik om deze balletjes te maken mijn Magimix mini. Deze keukenmachine is hier ideaal voor. En nog handiger de kom kan in de vaaltwasser!
Magimix – Mini Plus – Foodprocessor
Kleine foodprocessor, ook geschikt voor het maken van boemboes!
Voor dit soort recepten is het altijd handig maatlepels te gebruiken, deze zijn onmisbaar in mijn keuken. In dit artikel leg ik uit waarom maatlepels ideaal zijn en waar je ze allemaal voor kunt gebruiken. Je kunt namelijk preciezer en sneller je ingrediënten afmeten.
Joseph Joseph Nest Maatlepel – Maatcupjes
Deze set maatcupjes is ideaal voor tijdens het bakken en koken. De set bestaat uit 8 verschillende maten.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Dadelballetjes met chocolade, havermout en kokos
12
stuks20
minuten5
minuten25
minutenMaak met havermout en dadels dadelballetjes, een lekker en voedzaam zoet tussendoortje.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
6 medjoul dadels, ontpit
150 gram havermout
2 eetlepels gesmolten kokosolie
1 eetlepel ahornsiroop
1 theelepel vanille extract
2 – 3 eetlepels pure chocoladedruppels
1 eetlepel notenpasta of pindakaas
snufje zout
4 eetlepels gemalen kokosrasp
BEREIDING
- Kook water in de waterkoker en verwijder de pitten uit de dadels. Doe de dadels in een kom en schenk het gekookte water erop. Laat de dadels ongeveer 5 minuten staan.
- Smelt ondertussen 2 eetlepels kokosolie in een klein pannetje of doe het op deze manier.
- Vermaal als eerste de havermout in de keukenmachine. Giet de dadels af maar bewaar een klein beetje van het water. Voeg de dadels toe en blend alles goed door elkaar.
- Voeg 1 eetlepel ahornsiroop, 1 theelepel vanille extract, 1 eetlepel notenpasta, 2 eetlepels gesmolten kokosolie en een snufje zout toe. Blend dit tot een dikke massa. Proef of het mengsel op smaak is en voeg indien nodig naar wens nog extra ingrediënten toe.
- Schep het mengsel uit een kom op een bord en voeg 2 tot 3 eetlepels chocoladedruppels toe. Meng deze er met je handen doorheen alsof je een deeg aan het kneden bent. Hierna ga je de balletjes draaien. Neem steeds een pluk van het mengsel en draai hier balletjes van. Leg ze op een groot bord.
- Verdeel 4 eetlepels kokosrasp op een bord en rol de balletjes hier doorheen. Bewaar de balletjes in een bakje in de koelkast of vries ze in. Bekleed dan een bord met een stukje bakpapier en leg daar de balletjes op. Als ze volledig bevroren zijn kun je ze bij elkaar in een bakje doen zonder dat ze aan elkaar bevriezen.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Havermout met pompoen (slowcooker)
- Havermout met banaan
- Kokos ananas smoothie
- Havermout uit de oven
- Ontbijtcakejes met havermout
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.