Multicooker eenpansgerecht met rijst en groenten, deze moet je in je kookrepertoire hebben! Wel handig als je dan ook een multicooker hebt, maar veel mensen hebben dit fijne apparaat inmiddels ontdekt. Dit eenpansgerecht is lekker, makkelijk te bereiden en klaar binnen iets meer dan een half uurtje. Het fijne is dat je bij dit recept alleen de rijst hoeft te wassen, een paar groenten snijdt, een marinade maakt en de pan doet de rest.
Dit gerecht is ideaal als je haast hebt of geen zin hebt om te koken. Perfect gekookte rijst, kleurrijke groenten en voor een beetje ‘body’ heb ik er Koningsoesterzwammen aan toegevoegd. Dit zijn grove paddenstoelen met een vrij dikke steel. Deze geven je gerecht een lekkere bite en textuur. De inspiratie voor dit recept kreeg ik van YouTube. Het is een trend om eenpansgerechten te maken in een rijstkoker. Maar als het in een rijstkoker kan, dan kan het ook in een multicooker. En ik durf te wedden dat het resultaat dan zelfs beter is dan wanneer je het in een rijstkoker maakt. Dit gerecht is zo lekker en eenvoudig, dat deze een vaste plek krijgt in mijn kookroutine.
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Multicooker eenpansgerecht met rijst en groenten
Je kunt dit rijstgerecht qua smaak een beetje vergelijken met ‘fried rice’ of nasi goreng. De rijst wordt in dit recept alleen niet gebakken maar samen met de groenten en paddenstoelen gekookt. Restjes kun je de volgende dag opbakken en dan is het ineens fried rice! Het gerecht zelf is vrij basic, maar voldoende gevuld. Het is wel lekker om er bijvoorbeeld een pickle (van rode ui) of een zoetzuur (van komkommer) erbij te serveren. Crispy chili olie is ook een lekkere toevoeging en geeft naast een smaakboost ook een beetje crunch. Gebakken uitjes, sesamzaadjes of ringetjes bosui, kies de toppings die je lekker vindt.
Door in dit gerecht paddenstoelen (stir-fry saus) te gebruiken is het vegan. Als je dit gerecht niet perse vegan wilt maken dan kun je in plaats van paddenstoelensaus, oestersaus gebruiken.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Multicooker eenpansgerecht met rijst en groenten
4
porties10
minutes30
minutes40
minutesEen lekker en makkelijk eenpansgerecht uit de multicooker met rijst, groenten en paddenstoelen.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
250 gram ongekookte witte rijst, gewassen
300 milliliter water
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel vers geraspte gember of gemberpasta
1 middelgrote wortel of kleine winterpeen, in blokjes gesneden
1 puntpaprika, in blokjes gesneden
4 Koningsoesterzwammen, in plakjes gesneden
50 gram diepvries doperwten
1 bosui, in ringetjes gesneden
toppings: crispy chili olie/sriracha/gebakken uitjes/sesamzaadjes
- voor de marinade
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel paddenstoelensaus (of oestersaus)
1 theelepel ahornsiroop (of andere zoetstof)
1 theelepel sriracha
1 theelepel sesamolie + extra om de rijst mee op smaak te brengen
halve biologische limoen sap + rasp
halve theelepel zwarte peper
1 eetlepel water
BEREIDING
- Snipper de ui, hak 3 tenen knoflook fijn, rasp 1 theelepel verse gember (of gebruik gemberpasta), snijd de wortel en de paprika in blokjes. Maak de Koningsoesterzwammen schoon, halveer ze in de lengte en snijd ze in plakjes. Snijd de bosui in ringetjes, deze zet je apart om de rijst straks mee te garneren. Zet dit alles even apart tot gebruik.
- Maak een marinade van 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel paddenstoelensaus (of oestersaus), 1 theelepel ahornsiroop (of een andere zoetstof), 1 theelepel sriracha, 1 theelepel sesamolie, sap en rasp van een halve limoen, 1 eetlepel water en een halve theelepel vers gemalen zwarte peper. Doe de gesneden Koningsoesterzwammen in de marinade en meng dit goed door elkaar. Laat dit even staan en ga verder met de rijst.
- Weeg 250 gram rijst af en was dit onder de kraan tot het water wat eraf komt helder ziet. Doe de rijst in de multicooker en schenk er 300 milliliter water op. Voeg de ui, knoflook, gember, wortel en paprika toe en roer alles even door elkaar.
- Leg nu de gemarineerde Koningsoesterzwammen (inclusief de marinade) bovenop de rijst. Sluit de deksel en het ventiel. Kies het rice/risotto programma en de kooktijd van 12 minuten (deze geeft hij standaard aan). Druk op start.
- De pan gaat nu druk opbouwen. Als de druk is opgebouwd, hoor je een piepsignaal en de pan gaat terugtellen van 12 naar 0. Als de kooktijd is verstreken, hoor je nogmaals een piepsignaal. Je laat de pan nu 10 minuten staan zodat hij zelf zijn stoom kan kwijtraken (natural release).
- Na 10 minuten druk je op stop en open je voorzichtig het ventiel. Open de deksel en zet deze even op een snijplank of theedoek. Voeg nu 50 gram bevroren doperwten toe en meng deze er doorheen.
- Meng alles goed door elkaar en serveer met extra sesamolie, ringetjes bosui en toppings naar keuze.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Hoe werkt de Crock-Pot Express multicooker?
- Yoghurt maken in de Crock-Pot Express multicooker
- Rode kool bereiden in de Crock-Pot Express multicooker
- Kip met groenten uit de slowcooker
- Rijst koken in de Crock-Pot Express multicooker
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.