Kokosbacon – knapperige vegan bacon bits, een slimme vegan versie met de smaak en crunch van baconstukjes. Bacon heeft een bepaalde smaak. Het is een beetje smokey (rokerig), zoet en krokant. Lekker bij een vegan tofu scramble, een BLT salade of als topping op een soep, stamppot of salade. Deze vegan ‘bacon’ is eenvoudig te maken, krokant en de smaak komt er dichtbij in de buurt. Altijd handig om een pot van deze smaakmaker in je voorraadkast te hebben.
Waarom zou je van kokossnippers (kokosvlokken) bacon willen maken? Nou, omdat dit gewoon heel slim is! Daarnaast is het lekker, eenvoudig te maken en je gerechten krijgen een extra crunch en smaakboost. En nee, het is niet vergelijkbaar met ‘echte’ bacon, maar dat is ook niet de bedoeling. Wel kun je op deze manier gerechten waar bacon in of bij zit voorzien van de baconsmaak en daar gaat het om, de smaak. En je hebt wel de smaak, maar niet de calorieën.
Kokosbacon – knapperige vegan bacon bits
Ik at kokos bacon voor het eerst in een gezellig lunchtentje. Daar bestelde ik een lekkere tofu scramble, ook wel bekend als vegan roerei of vegan scrambled eggs. Op de menukaart stond ‘met bacon’ en daar was ik wel nieuwsgierig naar. Persoonlijk vind ik de ‘nepbacon’ of de vleesvervanger ervan geen optie om te eten. Het zal best smaken, maar ik laat die producten liever links liggen. Vaak zijn die ultra bewerkte producten ook vreselijk zout. Kokossnippers zijn daarom een veel betere optie. Ik maak van deze kokosbacon een grote hoeveelheid en bewaar deze in een pot. Op deze manier blijft het tot wel een paar maanden smaakvol en krokant. Je hebt zo altijd een lekkere smaakmaker bij de hand om je gerechten te voorzien van een vleugje baconsmaak.
Met dit recept maak je 1 portie vegan bacon bits van 150 gram. Een andere lekkere variant van vegan bacon is, tempeh bacon. Plakjes knapperige tempeh met een lekkere bacon smaak. Bekijk hier het recept.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Kokosbacon – knapperige vegan bacon bits
1
portie15
minuten15
minuten30
minutenVan kokosvlokken en een paar lekkere smaakmakers maak je knapperige vegan kokosbacon.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
150 gram kokossnippers (kokosvlokken)
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel ahornsiroop
halve theelepel knoflookpoeder
halve theelepel uienpoeder
1 theelepel gerookt paprikapoeder
zwarte peper naar smaak
1 theelepel liquid smoke (vloeibare rook) optioneel
BEREIDING
- Maak een marinade van 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel ahornsiroop, een halve theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder, een theelepel gerookt paprikapoeder en optioneel een theelepel liquid smoke.
- Voeg de kokossnippers toe aan de marinade en schep dit goed om zodat alle snippers bedekt zijn. Laat dit 5 minuten marineren.
- Verwarm de oven voor op 170 -180 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
- Spreid de kokossnippers uit over de bakplaat en bak ze 10 minuten en schep tussentijds een keer om. Bak daarna nog ongeveer 3 tot 5 minuten. Blijf er wel bij in de buurt en zorg ervoor dat het niet verbrand.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de kokosbacon volledig afkoelen. Bewaar het in een schone glazen pot.
AANTEKENINGEN
- Met dit recept maak je 1 portie vegan bacon bits van 150 gram.
Gerelateerde recepten en artikelen
- BLT salade
- Oosterse pannenkoekjes met kip en groenten
- Udon noedels met kip
- Hainanese chicken rice (simpele versie)
- Knapperige koolsalade
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.