Kip cashew

Kip cashew

Je hebt vast weleens het gerecht kip cashew gegeten of ervan gehoord. Dit is een snel en simpel gerecht. Het is handig voor een drukke dag of voor als je even geen eetspiratie hebt! Ik maak van dit gerecht een grotere hoeveelheid en wat ik overhoud eet ik de volgende dag als lunch in een omelet. Kip cashew is een lekkere aanvulling op je kookrepertoire.

Er zijn (net als bij zoveel recepten) veel verschillende recepten voor kip cashew. Ik houd de mijne het liefst zo simpel en makkelijk mogelijk.

De Thaise variant is bijvoorbeeld vrij pittig van smaak omdat er gedroogde chilipepers in worden gebruikt. Mijn versie is mild/pittig. Ik gebruik in de saus sambal manis. Dit is een zoet/pittige sambal die je gewoon kunt kopen in de supermarkt. Mocht je geen sambal manis kunnen vinden dan kun je ook prima sambal badjak gebruiken.

Je maakt dit recept in twee delen. Eerst ga je de kip voorbereiden en daarna maak je de saus. Deze twee onderdelen ga je samenvoegen en je gerecht is klaar!

wat heb je nodig voor de kip?

  • 1 kilo kipfilet

  • 2 rode puntpaprika’s

  • 1 grote witte ui

  • 3 tenen knoflook

  • 150 gram ongezouten cashewnoten

  • 1 – 2 eetlepels maizena

  • olie om in te bakken

  • snufje gemalen zwarte peper

wat heb je nodig voor de saus?

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel palmsuiker of honing

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 2 eetlepels azijn

  • halve tot hele eetlepel sambal manis

  • 50 milliliter water

  • halve eetlepel maizena

  • garnering: bosui/zwarte sesamzaadjes

  • voor erbij: kroepoek/ acar ketimoen (komkommer)

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande foto op een van je Pinterest borden!

Hoe maak je het?

  • Snijd de kip in even grote blokjes zodat ze straks gelijktijdig gaar zijn. Doe de kip in een kom, bestrooi met een snufje zwarte peper en doe er 1 tot 2 eetlepels maizena bij. Meng dit door elkaar zodat alle kip bedekt is met een laagje maizena. Zet de kip even apart.
  • Doe de sojasaus, palmsuiker (of honing), ketjap manis, azijn, sambal manis en 50 milliliter water in een kom en meng dit door elkaar. Let op! De maizena voeg je later toe, houd deze nog even apart.
  • Snijd de puntpaprika in schuine stukken, de ui in grove parten en de bosui in ringetjes. Hak de knoflook fijn. Zet alles even apart.
  • Verhit nu een ruime scheut olie in een wok en bak in 2 of 3 rondes de kip lichtbruin maar niet helemaal gaar. Als je alle kip tegelijk bakt dan krijg je niet dat mooie bruine kleurtje. Dus bak steeds een ronde, schep de kip uit de pan en laat dit even uitlekken op een bord met keukenpapier.
  • Als de kip aangebakken is veeg je de pan even schoon met keukenpapier. Verhit indien nodig nog een beetje olie en fruit hierin de ui en knoflook aan. Voeg de cashewnoten toe en bak deze mee tot ze verkleuren. Als laatste voeg je de paprika toe. Deze bak je kort mee tot het zacht is. Doe de gebakken kip weer terug in de pan.
  • Proef de saus en pas deze indien nodig aan naar je eigen smaak. Voeg dan de maizena toe en roer de saus goed door elkaar. Giet de saus bij de kip cashew in de pan en schep alles goed om en je gerecht is klaar.
  • Serveer de kip cashew met rijst en garneer met ringetjes bosui en (zwarte) sesamzaadjes. Lekker met kroepoek, acar ketimoen (zoetzure komkommer) en extra sambal.

Extra serveertip:

Heb je een restje over? Maak hier de volgende dag een heerlijk lunch van! Warm de kip op in een koekenpan en bak van 2 eieren een omelet. Leg de omelet op een bord en schep de kip op de omelet. Garneer met bosuitjes en klap de omelet dicht zoals bij dit recept (Oosterse gevulde omelet).

Kip cashew

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

4 Reacties

  1. Willemijn

    Hoi Simone,

    Ik wil je bedanken voor dit heerlijke recept! Ik moet nu een aantal jaar al glutenvrij eten, en soms als ik echt perfecte gerechten eet in een restaurant vraag ik mezelf af of het wel echt glutenvrij is, omdat het zo goed is, en nu schoot deze gedachte gister ook eventjes door mijn hoofd terwijl ik het natuurlijk zelf gemaakt had en niet eens ingrediënten met gluten in huis heb…
    Ik kan niet wachten tot het lunchtijd is en ik de rest kan opeten..

    Groetjes,

    Willemijn

  2. Wat een heerlijk gerecht was dit! Een blijvertje :-D

  3. Hoi Simone,
    Vanavond staat dit gerecht bij ons op het menu. Er staat 2x bak de ui, 1x samen met de knoflook en dan nog 1x samen met de paprika. Ik neem aan dat de ui samen met de knoflook gaat en dan daarna de cashewnoten en paprika?
    Groetjes Sharon

    • Hoi Sharon, ik zag het. Het is eerst ui en knoflook, dan cashewnoten en daarna de paprika. Bedankt voor je berichtje en smakelijk eten! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*