Eetspiratie » Kip cashew
Kip cashew

Kip cashew

Kip cashew, malse kip met paprika en knapperige cashewnoten. Een snel en simpel gerecht. Het is makkelijk voor een drukke dag of voor als je even geen Eetspiratie hebt! Ik maak van dit gerecht een grotere hoeveelheid. Wat overblijft kun je de volgende dag serveren in een omelet. Dit gerecht is een lekkere en handige aanvulling op je kookrepertoire.

Er zijn (net als bij zoveel recepten) veel verschillende recepten voor kip cashew. Ik houd de mijn recept het liefst zo simpel en makkelijk mogelijk. Waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten voor dit gerecht (behalve de cashewnoten en sambal manis misschien) al in je voorraadkast staan. Van dit gerecht kun je ook prima een vegan kip cashew maken. In plaats van kip kun je ook vegan kipstukjes (op basis van soja-eiwit) gebruiken. Stap 1 uit de bereidingswijze kun je dan overslaan. Verder bereid je het recept zoals aangegeven.

Kip cashew

De Thaise variant van kip cashew is bijvoorbeeld vrij pittig van smaak omdat er gedroogde chilipepers in worden gebruikt. Mijn versie is mild/pittig en ook geschikt voor kinderen. Ik gebruik in de saus sambal manis. Dit is een zoet/pittige sambal die je gewoon kunt kopen in de supermarkt. Mocht je geen sambal manis kunnen vinden dan kun je ook prima sambal badjak gebruiken.

Je maakt dit recept in twee delen. Eerst ga je de kip voorbereiden en daarna maak je de saus. Deze twee onderdelen voeg je samen en je gerecht is klaar! Om de kip lekker mals te maken ga je deze eerst wentelen door maïzena. Met dit trucje ben je altijd verzekerd van malse zachte kipstukjes. Ik schreef daar al eerder een artikel over. Bekijk het artikel hier.

Kip cashew

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Een snel, simpel en lekker gerecht is kip cashew! Dit mild/pittige kipgerecht met cashewnoten is een fijne aanvulling op je kookrepertoire.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • Wat heb je nodig voor de kip?
  • 1 kilo 1 kipfilet

  • 2 2 rode puntpaprika’s

  • 1 1 grote witte ui

  • 3 tenen 3 knoflook

  • 150 gram 150 ongezouten cashewnoten

  • 1 tot 2 eetlepels 1 tot 2 maizena

  • 1 snufje 1 gemalen zwarte peper

  • 1 eetlepel 1 olie

  • Wat heb je nodig voor de saus?
  • 2 eetlepels 2 sojasaus

  • 1 eetlepel 1 suiker

  • 2 eetlepels 2 ketjap manis

  • 2 eetlepels 2 azijn

  • 0,5 – 1 eetlepel 0,5 – 1 sambal manis

  • 50 milliliter 50 water

  • halve eetlepel halve maïzena

  • garnering: bosui/zwarte sesamzaadjes

  • voor erbij: kroepoek/ acar ketimoen (komkommer)

Hoe maak je het?

  • Snijd de kip in even grote blokjes zodat ze straks gelijktijdig gaar zijn. Doe de kip in een kom, bestrooi met een snufje zwarte peper en doe er 1 tot 2 eetlepels maizena bij. Meng dit door elkaar zodat alle kip bedekt is met een laagje maizena. Zet de kip even apart.
  • Doe de sojasaus, suiker, ketjap manis, azijn, sambal manis en 50 milliliter water in een kom en meng dit door elkaar. Let op! De maïzena voeg je later toe, houd deze nog even apart.
  • Snijd de puntpaprika in schuine stukken, de ui in grove parten en de bosui in ringetjes. Hak de knoflook fijn. Zet alles even apart.
  • Verhit nu een ruime scheut olie in een wok en bak in 2 of 3 rondes de kip lichtbruin. Als je alle kip tegelijk bakt dan krijg je niet dat mooie bruine kleurtje. Dus bak steeds een ronde, schep de kip uit de pan en laat dit even uitlekken op een bord met keukenpapier.
  • Als de kip aangebakken is veeg je de pan even schoon met keukenpapier. Verhit indien nodig nog een beetje olie en fruit hierin de ui en knoflook aan. Voeg de cashewnoten toe en bak deze mee tot ze verkleuren. Als laatste voeg je de paprika toe. Deze bak je kort mee tot het zacht is. Doe de gebakken kip weer terug in de pan.
  • Proef de saus en pas deze indien nodig aan naar je eigen smaak. Voeg dan de maïzena toe aan de saus en roer dit goed door elkaar tot de maïzena opgelost is. Schenk de saus bij de kip cashew in de pan, schep alles goed om en je gerecht is klaar.
  • Serveer de kip cashew met rijst en garneer met ringetjes bosui en (zwarte) sesamzaadjes. Lekker met kroepoek, acar ketimoen (zoetzure komkommer) en extra sambal.

Aantekeningen

  • Extra serveertip: Heb je een restje over? Maak hier de volgende dag een heerlijk lunch van! Warm de kip op in een koekenpan en bak van 2 eieren een omelet. Leg de omelet op een bord en schep de kip op de omelet. Garneer met bosuitjes en klap de omelet dicht zoals bij dit recept (Oosterse gevulde omelet).

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE