Pittige piccalilly sambal, een sambal voor gevorderden. Deze gele ‘onschuldig uitziende’ saus is eerder heet dan pittig te noemen. Een klein beetje is namelijk al genoeg om de vlammen uit je oren te laten komen. En het gekke is: de smaak en de pittigheid hebben een verslavende werking. Je wilt er meer van eten! Deze sambal heeft iets nostalgisch voor mij, ik ben ermee opgegroeid. Omdat een potje piccalilly sambal tegenwoordig vrij duur is, besloot ik het zelf te maken.
Het was alweer even geleden dat ik deze pittige piccalilly sambal gegeten had. En toen ik het proefde dacht ik: ja dit heb ik zo gemist! En het gekke is, alle ingrediënten had ik gewoon in huis. Binnen vijf minuten had ik deze sambal gemaakt, zo simpel is het. Serveer de sambal bij soepen, op broodjes, bij aardappel gerechten of gerechten met ei. Lekker als condiment bij nasi goreng, mihoen of bami goreng. Of dip er – net als ik – stukjes komkommer in.
Hoe maak je piccalilly sambal?
Voor de sambal gebruik je normaal gesproken madame Jeannette pepers. Deze hete gele pepers kun je sowieso bij de toko kopen en zo af en toe zijn ze ook bij de supermarkt te vinden. Maar om dit recept toegankelijk te houden, heb ik gekozen voor gele adjuma pepers. Deze zijn in de meeste supermarkten verkrijgbaar. En vergis je niet, ook deze pepers zijn heel erg pittig. Voor het maken van dit recept heb je een foodprocessor nodig of als je die niet hebt lukt het ook met een staafmixer.

Om geen ‘peper’ aan mijn handen te krijgen, verwijder ik alleen de steeltjes van de pepers en doe ik ze in zijn geheel in de foodprocessor. Als de pepers ‘geblend’ zijn en je haalt de deksel van de foodprocessor doe dit dan voorzichtig, de hitte komt je namelijk tegemoet. Om de sambal op de juiste manier te bewaren, schenk je kokend water in een schone glazen pot met een inhoud van 250 milliliter. Vergeet ook de deksel niet. Laat de pot en de deksel drogen op een schone theedoek. Bewaar de sambal in de pot in de koelkast en gebruik altijd een schone lepel om de sambal uit de pot te scheppen. In de koelkast is hij – mits op de juiste manier bewaard – tot ongeveer 3 weken en zelfs langer houdbaar.
