Eetspiratie » Pittige piccalilly sambal
Pittige piccalilly sambal

Pittige piccalilly sambal

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Pittige piccalilly sambal, een sambal voor gevorderden. Deze gele ‘onschuldig uitziende’ saus is eerder heet dan pittig te noemen. Een klein beetje is namelijk al genoeg om de vlammen uit je oren te laten komen. En het gekke is: de smaak en de pittigheid hebben een verslavende werking. Je wilt er meer van eten! Deze sambal heeft iets nostalgisch voor mij, ik ben ermee opgegroeid. Omdat een potje piccalilly sambal tegenwoordig vrij duur is, besloot ik het zelf te maken.

Het was alweer even geleden dat ik deze pittige piccalilly sambal gegeten had. En toen ik het proefde dacht ik: ja dit heb ik zo gemist! En het gekke is, alle ingrediënten had ik gewoon in huis. Binnen vijf minuten had ik deze sambal gemaakt, zo simpel is het. Serveer de sambal bij soepen, op broodjes, bij aardappel gerechten of gerechten met ei. Lekker als condiment bij nasi goreng, mihoen of bami goreng. Of dip er – net als ik – stukjes komkommer in.

Hoe maak je piccalilly sambal?

Voor de sambal gebruik je normaal gesproken madame Jeannette pepers. Deze hete gele pepers kun je sowieso bij de toko kopen en zo af en toe zijn ze ook bij de supermarkt te vinden. Maar om dit recept toegankelijk te houden, heb ik gekozen voor gele adjuma pepers. Deze zijn in de meeste supermarkten verkrijgbaar. En vergis je niet, ook deze pepers zijn heel erg pittig. Voor het maken van dit recept heb je een foodprocessor nodig of als je die niet hebt lukt het ook met een staafmixer.


Onmisbaar voor dit recept
JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter) 

JAP Hakmolen met glazen kom (1,2 liter) 

Hak moeiteloos alles van groenten tot ijs met de JAP Multi Chop Hakmolen – 400W kracht, 1.2L glazen kom en zesbladig titanium mes. Veilig, veelzijdig en vaatwasserbestendig voor ultiem gebruiksgemak!

Om geen ‘peper’ aan mijn handen te krijgen, verwijder ik alleen de steeltjes van de pepers en doe ik ze in zijn geheel in de foodprocessor. Als de pepers ‘geblend’ zijn en je haalt de deksel van de foodprocessor doe dit dan voorzichtig, de hitte komt je namelijk tegemoet. Om de sambal op de juiste manier te bewaren, schenk je kokend water in een schone glazen pot met een inhoud van 250 milliliter. Vergeet ook de deksel niet. Laat de pot en de deksel drogen op een schone theedoek. Bewaar de sambal in de pot in de koelkast en gebruik altijd een schone lepel om de sambal uit de pot te scheppen. In de koelkast is hij – mits op de juiste manier bewaard – tot ongeveer 3 weken en zelfs langer houdbaar.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Pittige piccalilly sambal Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Pittige piccalilly sambal

Pittige piccalilly sambal

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Categorie: Condiment, Saus, Ingrediënt, Dip, ToppingKeuken: SurinaamsNiveau: Makkelijk
Porties

1

(250 milliliter)
Bereiding

15

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

15

minuten

Piccalilly sambal is een hete sambal uit de Surinaamse – Javaanse keuken. Een heerlijk pittig condiment dat al je gerechten een pittige kick geeft. Eenvoudig te maken met maar een paar ingrediënten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram piccalilly

  • 1 ui, in grove stukken gesneden

  • 2 tenen knoflook

  • 3 adjuma pepers in zijn geheel (of meer naar persoonlijke smaak)

  • 1 theelepel azijn

  • 3 theelepels suiker

  • halve theelepel zout

BEREIDING

  • Doe 3 gewassen adjuma pepers (steeltjes verwijderd), samen met een in grove stukken gesneden ui en 2 tenen knoflook in een foodprocessor. Blend dit samen tot een fijne puree.
  • Vervolgens doe je de deksel van de foodprocessor voorzichtig open. Voeg een halve theelepel zout, 3 theelepels suiker en 1 theelepel azijn toe. Blend het mengsel nogmaals.
  • Voeg als laatste 250 gram piccalilly toe en blend het fijn samen met het pepermengsel. Proef voorzichtig met bijvoorbeeld een stukje komkommer of de smaak van de sambal naar wens is. Voeg indien nodig nog iets extra’s van de bovengenoemde ingrediënten toe.
  • Kook water in een waterkoker en schenk dit in de pot en op de deksel waarin je de sambal wilt bewaren. Laat de pot drogen op een schone theedoek en schep de sambal erin. Bewaar de pot tot 3 weken of langer in de koelkast.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!