Eetspiratie » Zure komkommersalade (acar ketimun)
Zure komkommersalade (acar ketimun)

Zure komkommersalade (acar ketimun)

Zure komkommersalade (acar ketimun), een gerecht wat nooit mag ontbreken bij een rijsttafel of een bord nasi goreng, wat mij betreft. Een atjar, een pickle of ingelegde groenten zijn een frisse tegenhanger voor al die kruidige en pittige gerechten die geserveerd worden in de Indische keuken. Een acar is snel te maken en goed voor te bereiden. Hoe langer hij staat, hoe lekkerder die wordt.

Komkommers heb ik standaard in huis, er is eigenlijk geen gerecht waar je geen komkommer bij kunt serveren. Snoepkomkommers, minikomkommers, gewone komkommers het maakt niet uit, komkommer kan altijd.

Zure komkommersalade (acar ketimun)

Een atjar (of pickle) maak je door azijn en suiker te verwarmen. Vervolgens schenk je de vloeistof op de groenten die je wilt inleggen. Dit laat je intrekken en je pickle is klaar.

Maar soms heb je geen tijd om azijn te koken en wil je eigenlijk meteen een pickle voor bij je gerecht. Voor een snelle pickle, snijd een halve of hele komkommer in blokjes en doet deze in een schaal. Voeg nu zoveel azijn toe totdat de komkommers grotendeels onderstaan. Voeg hier een half theelepeltje zout en een flinke theelepel suiker aan toe. Voor een beetje pit voeg je gedroogde chilivlokken naar smaak toe. Meng het goed door elkaar, laat 5 minuutjes staan en proef of de smaak goed is. Klaar is je quick pickle!

Ik heb ook een tip voor een nog sneller pickle recept! Kan het nog sneller? Ja! Maak dan quickles! Quick + pickles = quickles. Klik hier om het recept te bekijken.

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Zure komkommersalade (acar ketimun)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Oosterse recepten, Salades, Indische en Indonesische gerechtenKeuken: Indofood, Indische en Indonesische gerechtenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

5

minuten
Tijd totaal

25

minuten

Een onmisbaar gerecht in de Indofood keuken is zure komkommersalade oftewel acar ketimun.

Ingrediënten

  • 6 ‘snoep’ komkommers of een hele komkommer

  • 1 rode ui of 2 sjalotjes

  • 1 rode peper (zaadlijsten en zaden verwijderd)

  • 6 eetlepels azijn (of meer naar smaak)

  • 250 milliliter water

  • 1 eetlepel suiker

  • halve theelepel zout

Hoe maak je het?

  • Snijd de sjalotjes (of rode ui) in halve maantjes en de komkommer(s) in dunne plakjes. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper en snijd deze in kleine stukjes.
  • In een steelpan meng je het water met de azijn, zout, suiker en rode peper. Breng dit aan de kook. Laat het afkoelen.
  • Doe de sjalotjes en de komkommers in een schone (uitgekookte) glazen pot en schenk de vloeistof erop. Sluit de pot en bewaar de salade in de koelkast.Acar ketimun
  • De acar ketimun is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik altijd schoon bestek om de salade mee op te scheppen.

Bekijk de video

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE