Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)

Zure komkommersalade (acar ketimun)

Wat nooit mag ontbreken bij een Indo food gerecht is acar ketimun oftewel zoetzure komkommer. Ketimun of ketimoen = komkommer. Deze pickle smaakt altijd heerlijk fris en verkoelend bij kruidige en/of pittige gerechten. Het is een gerechtje wat je heel goed kunt voorbereiden want hoe langer hij staat hoe lekkerder het wordt. Ook ziet dit heerlijke bijgerecht er ook nog eens erg kleurrijk uit op je bord.

Ik heb altijd een potje zelfgemaakte acar ketimun in de koelkast staan. Ik heb 2 versies in mijn repertoire, de langzame versie en de snelle versie.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

De snelle versie

De snelle versie van acar ketimun is heel eenvoudig en handig als je weinig tijd hebt. Hoeveelheden voor deze versie zijn ook niet zo belangrijk, maar proeven wel! Snijd een halve of hele komkommer in blokjes en doe deze in een schaal. Voeg nu zoveel azijn toe totdat de komkommers gedeeltelijk onderstaan. Hierbij mag een half theelepeltje zout en een flinke theelepel suiker. Voor de pit voeg je gedroogde chilivlokken naar smaak toe. Meng het goed door, laat 5 minuutjes staan en proef. Maak de acar naar jouw eigen smaak, door eventueel extra suiker of chiliflakes toe te voegen.

wat heb je nodig?

  • 6 mini komkommers of 1 hele komkommer

  • 1 rode ui of 2 sjalotjes

  • 1 rode peper (zaadjes verwijderd)

  • 6 eetlepels azijn

  • 250 milliliter water

  • 1 eetlepel (gemalen palm)suiker

  • halve theelepel zout

Hoe maak je het?

  • Verwijder de zaadlijsten en zaadjes uit de rode peper en snijd deze in stukjes. Doe het water met de azijn, zout en suiker in een steelpan en breng dit zachtjes aan de kook. Tip: zet je afzuigkap aan!
  • Als het kookt en de suiker is opgelost haal je de pan van het vuur en laat je het mengsel afkoelen.
  • Was de komkommers en snijd deze in plakjes of halve maantjes. Snipper de ui (of sjalotjes) en doe deze samen met de komkommer in een (uitgekookte) schone glazen pot.
  • Giet nu het afgekoelde mengsel over de komkommer en sluit de pt af. Zet deze in de koelkast. In de koelkast is de acar een paar dagen houdbaar. Gebruik altijd een schone vork of lepel om de acar mee op te scheppen. Zo verleng je de houdbaarheid.

Bekijk de video

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

8 Reacties

  1. De houdbaarheid maakt niet uit bij de snelle versie of de “azijn kook” versie? Ik vraag dit omdat de atjar wel langer houdbaar is? Gr Simone

    • Hoi, de houdbaarheid is altijd een lastig dingetje. Zolang de pot dicht is, is het best een tijdje houdbaar (voor beide versies) maar op het moment dat je de pot geopend hebt is het aan te raden de inhoud binnen een paar dagen op te eten. Het koken van de azijn heeft misschien wel invloed op de houdbaarheid maar uiteindelijk gaat het erom wanneer de pot geopend wordt en of je met schoon bestek werkt enz. Groetjes, Simone

  2. Yvonne saive

    Hallo Simone ik ben met de Acer met hun bezig maar ik zie dat het onder het vocht staat maar bij mij gaat dan iets fout want 6 eetlepels azijn zorgt er niet voor dat alles onder het vocht staat moet er geen water bij?

    • Hoi Yvonne, 6 eetlepels azijn of meer naar wens heb ik in de ingrediënten lijst geschreven. Eigenlijk kun je het een beetje op gevoel en smaak doen. Als je de salade snel wil maken en meteen wil opeten dan hoeven de komkommers niet onder te staan. Wil je het recept maken en bewaren in de koelkast dan kun je wat meer azijn gebruiken zodat ze wel onder staan. Succes! Groetjes, Simone

  3. Dit ziet er ook lekker uit!
    Hoe lang kun je dit bewaren? Heb soms wel eens komkommers over, zou dit recept er voor kunnen gebruiken

    • Hallo, als je deze salade gemaakt hebt zou je het restant 1 tot 2 dagen kunnen bewaren in de koelkast. Als je komkommers in het zuur wil maken met een restje komkommer dan zou je iets andere verhoudingen moeten gebruiken qua suiker en azijn ivm bederf. Je zou dan kunnen zoeken via google op inmaken komkommers. Wat wel een handige tip is, als je wel eens augurken eet en ze zijn op, bewaar het augurkennat en doe daar plakjes komkommer in. Deze kun je een langere tijd bewaren in de koelkast en de komkommer krijgt een heerlijke smaak! Groetjes, Simone

  4. Pingback: Rendang van rundvlees (slow cooked) - Eetspiratie

  5. Pingback: malware removal

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*