Acar ketimun

Zure komkommersalade (acar ketimun)

Als ik Indisch gekookt heb maak ik er eigenlijk altijd een zure komkommersalade bij. Dit wordt ook wel acar ketimun genoemd. Ketimun of ketimoen is vertaald, komkommer. Het is namelijk erg lekker om een soort ‘pickle’ bij Indische of oosterse gerechten te eten. Deze salade heeft ook een functie, het is verkoelend en handig om je mond te blussen als je een beetje te pittig gekookt hebt. Je kunt deze salade maken door de azijn en suiker eerst te koken maar ik heb ook het recept voor een snellere variant.

Wat heb je nodig?

  • 1 komkommer of 6 mini (snack) komkommertjes
  • 1 (rode) ui of sjalotje in dunne halve maantjes gesneden
  • rode peper in ringetjes gesneden of een snufje gedroogde chiliflakes
  • 6 eetlepels azijn (of meer naar wens)
  • 1 eetlepel (kokosbloesem) suiker
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper

Hoe maak je het?

Doe de azijn in een steelpannetje en breng het aan de kook. Snijd de uien en rode peper in ringetjes en schaaf met een kaasschaaf dunne plakjes van de komkommer. Je kunt ze ook in hele dunne plakjes snijden met een mes. Doe alles in een schaal en bestrooi met peper en zout.

Als de azijn kookt voeg je de suiker toe en roer het even door. Schenk het warme mengsel over de komkommer en laat het afkoelen. Doe het eventueel over in een glazen pot en zet het in de koelkast.

Zure komkommersalade

De snelle versie

Voor een snelle versie sla je het koken van de azijn en de suiker over. Leg de ui, de komkommer en de rode peper in een kom en giet de azijn erover. Voeg de de suiker, het zout en de zwarte peper toe. Laat het even intrekken in de koelkast. Dit is een prima manier om snel een ‘pickle’ te maken.

Deze salade kun je nog twee dagen in de koelkast bewaren in een goed afgesloten pot. Gebruik altijd schoon bestek bij het opscheppen van de pickles.

Deze komkommersalade past bijna bij elk Indisch gerecht. Kijk hier voor alle Indo food recepten.

Indische zoetzure komkommersalade

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

6 Reacties

  1. Yvonne saive

    Hallo Simone ik ben met de Acer met hun bezig maar ik zie dat het onder het vocht staat maar bij mij gaat dan iets fout want 6 eetlepels azijn zorgt er niet voor dat alles onder het vocht staat moet er geen water bij?

    • Hoi Yvonne, 6 eetlepels azijn of meer naar wens heb ik in de ingrediënten lijst geschreven. Eigenlijk kun je het een beetje op gevoel en smaak doen. Als je de salade snel wil maken en meteen wil opeten dan hoeven de komkommers niet onder te staan. Wil je het recept maken en bewaren in de koelkast dan kun je wat meer azijn gebruiken zodat ze wel onder staan. Succes! Groetjes, Simone

  2. Dit ziet er ook lekker uit!
    Hoe lang kun je dit bewaren? Heb soms wel eens komkommers over, zou dit recept er voor kunnen gebruiken

    • Hallo, als je deze salade gemaakt hebt zou je het restant 1 tot 2 dagen kunnen bewaren in de koelkast. Als je komkommers in het zuur wil maken met een restje komkommer dan zou je iets andere verhoudingen moeten gebruiken qua suiker en azijn ivm bederf. Je zou dan kunnen zoeken via google op inmaken komkommers. Wat wel een handige tip is, als je wel eens augurken eet en ze zijn op, bewaar het augurkennat en doe daar plakjes komkommer in. Deze kun je een langere tijd bewaren in de koelkast en de komkommer krijgt een heerlijke smaak! Groetjes, Simone

  3. Pingback: Rendang van rundvlees (slow cooked) - Eetspiratie

  4. Pingback: malware removal

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*