Eetspiratie » Zure komkommersalade (acar ketimun)
Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)

Zure komkommersalade (acar ketimun)

Wat nooit mag ontbreken bij een Indofood gerecht is acar ketimun oftewel zoetzure komkommer. Ketimun of ketimoen = komkommer. Deze pickle smaakt altijd heerlijk fris en verkoelend bij kruidige en/of pittige gerechten. Het is een klein gerechtje wat je heel goed kunt voorbereiden. Hoe langer hij staat hoe lekkerder het wordt. Ook ziet deze frisse salade er ook nog eens erg kleurrijk uit op je bord.

Ik heb altijd een potje zelfgemaakte acar ketimun in de koelkast staan. Ik eet het bij van alles! Het smaakt goed bij nasi goreng, bij een gebakken ei of als topping op een gestoomd Oosters broodje.

Snel een pickle maken

Een pickle maak je meestal door azijn en suiker te verwarmen. Vervolgens schenk je de afgekoelde vloeistof op de groenten die je wilt inleggen. Dit laat je intrekken en je pickle is klaar.

Maar soms heb je geen tijd om azijn te koken en wil je eigenlijk meteen een pickle voor bij je gerecht. Voor een snelle pickle, snijd een halve of hele komkommer in blokjes en doet deze in een schaal. Voeg nu zoveel azijn toe totdat de komkommers grotendeels onderstaan. Voeg hier een half theelepeltje zout en een flinke theelepel suiker aan toe. Voor een beetje pit voeg je gedroogde chilivlokken naar smaak toe. Meng het goed door elkaar, laat 5 minuutjes staan en proef of de smaak goed is. Klaar is je quick pickle!

Ik heb ook een tip voor een nog sneller pickle recept! Kan het nog sneller? Ja! Maak dan quickles! Quick + pickles = quickles. Klik hier om het recept te bekijken.

Onderaan het recept kun je de video bekijken van mijn YouTube kanaal en kun je zien hoe eenvoudig je acar ketimun bereid.

Zure komkommersalade (acar ketimun)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Oosterse recepten, SaladesKeuken: IndofoodMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

5

minuten
Tijd totaal

25

minuten

Een onmisbaar gerecht in de Indofood keuken is zure komkommersalade oftewel acar ketimun.

BEKIJK DE VIDEO VAN DIT RECEPT OP YOUTUBE

Ingrediënten

  • 6 ‘snoep’ komkommers of een hele komkommer

  • 1 rode ui of 2 sjalotjes

  • 1 rode peper (zaadlijsten en zaden verwijderd)

  • 6 eetlepels azijn

  • 250 milliliter water

  • 1 eetlepel suiker

  • halve theelepel zout

Hoe maak je het?

  • Snijd de sjalotjes (of rode ui) in halve maantjes en de komkommer(s) in dunne plakjes. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten uit de rode peper en snijd deze in kleine stukjes.
  • In een steelpan meng je het water met de azijn, zout, suiker en rode peper. Breng dit aan de kook. Laat het afkoelen.
  • Doe de sjalotjes en de komkommers in een schone (uitgekookte) glazen pot en schenk de vloeistof erop. Sluit de pot en bewaar de salade in de koelkast.Acar ketimun
  • De acar ketimun is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Gebruik altijd schoon bestek om de salade mee op te scheppen.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

6 Reacties

  1. Ruud Dorlas

    De snelle versie van dit recept lijkt me wel wat. Maar… ik heb wel een vraag: Als je een natriumbeperkt dieet hebt, kun je geen zout bij het recept doen. Wat kun je als verbeter voor het zout gebruiken??

    • Hallo, wat zou kunnen is dat je de komkommers dun snijd en besprenkelt met citroensap of een beetje azijn en dat je met je handen dit erin knijpt. Eventueel samen met een dun gesneden ui. Daarna breng je het op smaak met chiliflakes een snufje suiker. Eventueel zou maggipplant (lavas) ook een toevoeging kunnen zijn voor een kruidige zoutige smaak. Dit zou je dan fijngehakt door de salade kunnen mengen. Ik heb dit zelf nog niet uitgetest maar ik denk dat dat wel een optie qua smaak zou kunnen zijn. Ik ben er zelf erg fan van! En verse kruiden altijd lekker! Groetjes, Simone

  2. Ik zie alleen het recept voor de snelle versie. Handig als ik niet veel tijd heb. Maar ik ben ook nieuwsgierig naar de langzame versie.

    • Hoi Catja, de snelle versie vindt je onder het kopje ‘snelle versie’. De langzame versie begint bij de ingrediëntenlijst en is ook te zien in de video onder het recept. Groetjes, Simone

  3. De houdbaarheid maakt niet uit bij de snelle versie of de “azijn kook” versie? Ik vraag dit omdat de atjar wel langer houdbaar is? Gr Simone

    • Hoi, de houdbaarheid is altijd een lastig dingetje. Zolang de pot dicht is, is het best een tijdje houdbaar (voor beide versies) maar op het moment dat je de pot geopend hebt is het aan te raden de inhoud binnen een paar dagen op te eten. Het koken van de azijn heeft misschien wel invloed op de houdbaarheid maar uiteindelijk gaat het erom wanneer de pot geopend wordt en of je met schoon bestek werkt enz. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

zeventien + 10 =