Ingelegde gember (voor salades en sushi)

Ingelegde gember (voor salades en sushi)

Waarom zou je ingelegde gember in huis willen hebben? Nou omdat het ontzettend lekker is! Ingelegde gember  (voor salades en sushi) wordt ook gebruikt om je smaak te neutraliseren. Als je wel eens sushi gaat eten staat er standaard een schaaltje met ingelegde gember op tafel. Ingelegde gember heeft een bijzondere smaak en is heerlijk in een Oosterse (sushi) salade. Lekker pittig en verfrissend tegelijk.

Wat heb je nodig?

 • 5 centimeter verse gember
 • 150 milliliter rijstazijn
 • 100 gram rietsuiker
 • theelepel zout

Benodigdheden:

 • steelpan
 • dunschiller
 • zeef
 • schoon (gesteriliseerd) potje (kook het potje kort in een pannetje water)
 • keukenpapier

Hoe maak je het?

Schil de gember en snijd hem met een dunschiller of een mandoline in flinterdunne plakjes. Bestrooi de plakjes gember met het zout en leg ze in een vergiet. Laat dit minimaal een uurtje staan.

Na een uurtje spoel je de gember af onder de kraan en dep je daarna de gemberplakjes droog. Verwarm in een steelpannetje de rijstazijn met de suiker. Roer tot de suiker opgelost is.

Doe de gember in het glazen potje en giet de warme azijn eroverheen. Laat dit nu afkoelen en sluit daarna het potje af. Bewaar het in de koelkast. Na een dag kun je het gebruiken. Het is een hele bijzondere smaak en je hebt er maar een beetje van nodig. Het is echt een smaakexplosie in je mond en een lekkere aanvulling bij een salade.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

10 Reacties

 1. Ik heb precies gedaan zoals in het recept staat maar vind het te scherp. Hoe krijg ik het minder scherp?

 2. Hoelang kan je ingelegde voeding bewaren?

  • Hoi Marleen, dat is wel een algemene vraag. Ik kan niet aangeven hoelang je ingelegde voeding precies kunt bewaren. Maar de ingelegde gember kun je een aantal weken in de koelkast bewaren. Na opening van het potje is de gember niet meer zo lang houdbaar, dus het handigst is om deze dan meteen helemaal te gebruiken. Groetjes, Simone

 3. Kan je ook gewone azijn of appelazijn gebruiken?

  • Hoi Frieda, ja hoor dat kan wel alleen is de smaak dan ietsjes anders als met rijstazijn. In principe maakt het niet zo heel veel uit welke soort azijn je gebruikt. Als je geen rijstazijn in huis hebt is een ander soort ook goed. Groetjes, Simone

 4. Ik heb onlangs kort geroosterde stukjes tonijn gegeten met zoet-zure dunne gemberplakjes (en een pruikje zeewier): zalig!
  Is uw gemberreceptje hiervoor ook geschikt of raadt u dan een andere inmaakversie aan van gember?

  • Hoi, klinkt heerlijk tonijn, gember en een pruikje :-) zeewier! Ik denk dat deze gemberplakjes er zeker wel bij passen. Wel zou ik ze dan snijden met een mandoline zodat ze flinterdun zijn. Groetjes, Simone

 5. Ga ik deze week nog doen, lijkt me heerlijk.

 6. De Ganck Rachel

  Aan Simone
  Ik heb vandaag uw recept opgevolgd. Ik hoop dat ik het goed gedaan heb!

  Met vriendelijke groeten
  De Ganck Rachel

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*