Ingelegde gember (voor salades en sushi). Deze pittige plakjes gember ken je misschien van je favoriete sushirestaurant. Er staat altijd een klein schaaltje op tafel naast je sushi. Maar waar dient dit voor? Gember wordt gebruikt om je smaak te neutraliseren. Omdat je bij het eten van sushi zoveel verschillende smaken proeft, eet je tussen de hapjes door plakjes gember. Dit neutraliseert je smaakpapillen.
Ik ben gek op pickles en alles wat met zoet/zuur te maken heeft. Ingelegde gember vind ik dan ook heel erg lekker. Deze pittige gemberplakjes kun je ook prima toevoegen aan (Oosterse) salades of aan bijvoorbeeld je pokebowl of sushibowl. Het is een heerlijk garnituur voor bij rijst, noedelsoepen of gestoomde groenten.
Ingelegde gember (voor salades en sushi)
Een pickle maken is heel eenvoudig. Je hebt er iets zuurs, zoets en een beetje zout voor nodig. Je kunt van verschillende groentes een pickle maken. De meeste bekende pickles zijn augurken. Ingelegde groenten worden ook wel een pickle of zoetzuur genoemd. In Indonesië noemen ze het een atjar of acar. Daarnaast is er ook nog een hele populaire pickle, namelijk die van rode ui. Dit kun je bij bijna elk gerecht serveren, het geeft een instant smaakboost en kleurexplosie op je bord. Gebruik voor het maken van pickles of ingelegde groenten altijd schone uitgekookte glazen potten en deksels.

Mandoline ‘Violi’ van Gefu
Een handige compacte mandoline om groenten in perfecte plakjes te snijden. 5 verschillende diktes.
Ingelegde gember (voor salades en sushi)
1
portie10
minuten5
minuten30
minuten45
minutenMaak heel eenvoudig zelf ingelegde gember voor bij sushi, in sushi bowls, salades of als bijgerecht bij Aziatische gerechten.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4 centimeter gember
175 milliliter (rijst)azijn
100 gram suiker
1 theelepel zout
BEREIDING
- Verwijder de schil van de gember. Snijd de gember in flinterdunne plakjes Dit kun je doen met een mes, dunschiller of met behulp van een mandoline. Snijd de plakjes vervolgens vervolgens in dunne reepjes (julienne).
- Bestrooi de reepjes gember met 1 theelepel zout en leg ze in een vergiet. Laat dit minimaal een half uurtje staan.
- Na een half uur spoel je de gember af onder de kraan en dep je de gemberreepjes droog met keukenpapier. Verwarm in een steelpan 175 milliliter rijstazijn met 100 gram suiker. Roer tot de suiker opgelost is.
- Leg de plakjes gember in een schoon glazen potje en giet de warme azijn eroverheen. Sluit de deksel en zet het potje op zijn kop. Laat het afkoelen.
- Als het is afgekoeld zet je het potje in de koelkast. De dag na bereiding is de gember het lekkerst. Gesloten is het potje een paar weken houdbaar. Na opening is het beperkt houdbaar.
AANTEKENINGEN
- Heb je geen tijd om een pickle te maken? Maak dan quickles! Met deze handige tip kun je op een supersnelle manier een zoet/zure komkommersalade op tafel zetten.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Ingelegde rode kool (rode kool pickle)
- Quinoa sushi bowl
- Ingelegde rode ui (pickled red onions)
- Oosterse gember bosui olie
- Zoete tahoe blokjes met honing en sojasaus
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.