Indische hachee uit de slowcooker. Als je aan stoofvlees denkt, dan denk je misschien wel aan hachee. Er is ook een Indische hachee variant. Maar wat is hier nu Indisch aan? Door lekker royaal specerijen te gebruiken en door ketjap toe te voegen krijgt deze hachee een Indische touch. Ook wordt er meestal laksa (glasnoedels) aan toegevoegd in combinatie met aardappels. Ik heb het lekker simpel gehouden en serveer mijn hachee met wortelstamp.
Toen mijn opa en oma in 1950 aankwamen per boot in Nederland waren er bijna geen Indonesische ingrediënten te vinden. Producten zoals bijvoorbeeld sereh en djeroek poeroet waren niet beschikbaar. Van sambal hadden ze hier al helemaal niet gehoord. Ze toverden daarom gerechten uit de Nederlandse (en andere) keuken(s) om in gerechten die wat beter pasten bij hun smaak en cultuur. Ze gebruikten hiervoor de ingrediënten die voorhanden waren. Het was voor mijn Indonesische oma een uitdaging om te koken met Hollandse ingrediënten. Maar ze was erg creatief in de keuken en maakte van niets, ‘iets’.
Indische hachee uit de slowcooker
Deze Indische hachee is vrij eenvoudig om te maken en perfect te bereiden in de slowcooker. Het geheim van de smaak zit hem in het aanbakken van het vlees en de uien in boter. Sla deze stap daarom ook niet over. Je kunt dit gerecht natuurlijk ook prima bereiden in een stoofpan. De bereiding is hetzelfde alleen de kooktijd ligt ergens tussen de 3 tot 4 uur. Het lekkerst is om de hachee te eten met wortelstamp (hutspot). Vergeet dan de sambal niet, dit is namelijk erg lekker bij wortelstamp. De hachee smaakt ook prima met aardappelpuree of rijst.
Indische hachee uit de slowcooker
5
personen25
minuten8
uren8
uren25
minutenIndische hachee maak je in 8 uur op stand low in de slowcooker. Heerlijk rundvlees gestoofd in ketjap, Indische kruiden en specerijen. Serveer met rijst of wortelstamp.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
700 gram runderriblappen
2 grote uien
3 tenen knoflook
4 laurierbladen (of daun salam)
6 kruidnagels
snufje nootmuskaat naar smaak
1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje
2 eetlepels ketjap manis
1 theelepel azijn
1 eetlepel boter
120 milliliter water
zout en zwarte peper naar smaak
BEREIDING
- Haal het vlees ruim voordat je gaat koken uit de koelkast zodat het een beetje op temperatuur kan komen. Snijd of knip het in blokjes en bestrooi met een snufje zout en peper. Zet het vlees even apart en ga verder met het snijden van de ui en knoflook.
- Verhit de helft van de boter in een koekenpan en bak het vlees kort aan tot het bruin ziet. Schep het vlees uit de pan over in de slowcooker. In dezelfde pan doe je nu de rest van de boter en hierin bak je de ui en de knoflook glazig. De laurierblaadjes bak je ook even mee. Als de ui zacht is geworden voeg je alles bij het vlees in de slowcooker.
- Meet het water af in een maatbeker en voeg hier het bouillonpoeder, de azijn en de ketjap aan toe. Roer het even door en giet het mengsel bij het vlees. Schep het even om. Het vlees staat niet helemaal onder en dat hoeft ook niet.
- Druk de kruidnagels in een stukje ui of laurierblad en leg deze in het vocht in de slowcooker. Zet de slowcooker voor minimaal 8 uur op stand low. Of 4 tot 5 uur op stand high.
- Serveer de hachee met wortelstamp, aardappelpuree of rijst.
BENODIGDHEDEN o.a.
- SlowcookerKoop bij Bol.com
- MaatbekerKoop bij Bol.com
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. - Een ander bekend stoofvlees gerecht is rendang. Dit kun je perfect maken in de slowcooker. Kijk hier voor een aantal recepten.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Hachee van gehakt uit de slowcooker
- Bruine bonensoep
- Frietje stoofvlees uit de slowcooker
- Vietnamees stoofvlees uit de slowcooker – Bo Kho
- Hete friet met stoofvlees (van kip)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.