Hutspot – wortelstamp uit de slowcooker, zo makkelijk heb je het nog nooit gemaakt! Je hoeft alleen maar de ingrediënten in de slowcooker te doen, de deksel te sluiten, de tijd in te stellen en iets anders gaan doen. Ik bereidde het in ongeveer 6 uur op stand low, maar je kunt het ook binnen 3 uur op high bereiden. Als de aardappels gaar zijn en de wortel zacht is, is de hutspot klaar om ‘gestampt’ te worden. Ik eet mijn hutspot met jus en sambal.
Van thuis uit noem ik dit gerecht wortelstamp, wij noemden het nooit hutspot. Ook aten wij het niet met alleen een beetje jus, maar op de Indische manier: met veel sambal en gebakken uitjes! De volgende dag aten we het op brood, wederom met een laagje sambal. Het is een redelijk goedkoop gerecht met low budget ingrediënten, daarnaast is het ook vullend en erg lekker. Kijk hier voor een makkelijk en smaakvol recept voor zelfgemaakte jus.

Hutspot – wortelstamp uit de slowcooker
Uiteraard kun je dit winterse gerecht maken in een gewone pan. Maar als je het in de slowcooker bereidt, heb je er geen omkijken naar. Je kunt het maken met minimale ingrediënten, maar je kunt er ook smaakmakers aan toevoegen als je dat lekker vindt. Gebruik bijvoorbeeld in plaats van water, bouillon en voeg eventueel naast ui ook knoflook toe en een paar laurierblaadjes toe. Er zijn recepten waar er kant-en-klare ‘nasikruiden’ aan de hutspot worden toegevoegd. Zelf heb ik dit nog nooit uitgeprobeerd, maar het zal ongetwijfeld lekker zijn.
Mijn recept geeft 350 milliliter water aan, maar je kunt zelfs meer water toevoegen wel tot 500 milliliter. De hutspot wordt bij die hoeveelheid wel erg smeuïg na het ‘stampen’. Maar als je de stamppot een nachtje in de koelkast zet is hij de volgende dag perfect, net als bij erwtensoep. Voeg dus naar persoonlijke smaak tussen de 350 en 500 milliliter water toe. Hou je van een grove stamppot voeg dan rond de 350 milliliter water toe en houd je van een smeuïge hutspot voeg dan meer water toe. De aardappels en groenten hoeven niet onder te staan, want ze worden ook gegaard door de stoom in de pan.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hutspot – wortelstamp uit de slowcooker
6
porties10
minuten6
uren5
uren40
minutenEen heerlijk winters gerecht uit de slowcooker, hutspot of ook wel wortelstamp genoemd. Dit gerecht maak je in ongeveer 6 uur in de slowcooker op stand low. Doe alle ingrediënten in de slowcooker en je hebt er een paar uur geen omkijken meer naar. Serveer met sambal, jus en eventueel gebakken uitjes.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1200 gram kruimige aardappelen, in stukjes gesneden
1 kilo hutspotgroenten (of 250 gram gesneden ui en 750 gram gesneden winterpeen)
2 tenen knoflook, fijngehakt
350-500 milliliter water
1 eetlepel groentebouillonpoeder
zout en peper naar smaak
1 eetlepel (plantaardige) boter
optioneel: vers geraspte nootmuskaat
BEREIDING
- Schil 1,2 kilo kruimige aardappels in even grote blokjes zodat ze ongeveer dezelfde garingstijd hebben. Hak ook 2 tenen knoflook fijn.
- Doe de aardappelblokjes in de slowcooker en doe daarop de hutspotgroenten, (de wortel en de ui) en de fijngehakte knoflook.
- Meng 350 milliliter water met 1 eetlepel groentebouillonpoeder en schenk dit op de groenten. Voeg peper en zout naar smaak toe. Neem 1 eetlepel plantaardige boter en verdeel dit in klontjes over de groenten.
- Zet de slowcooker op 6 uur low en check tegen het einde van de kooktijd of de aardappels en de wortels zacht en gaar zijn.
- Om de slowcooker niet te beschadigen schep je nu alles over in een grote schaal en stamp je alles fijn met een pureestamper. Breng de hutspot op smaak met vers gemalen nootmuskaat. Schep op de borden, maak er een kuiltje in om de jus in te scheppen.
- Restjes kun je bewaren in de koelkast. Je kunt het 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje bewaren.
AANTEKENINGEN
- Serveertip, deze stamppot is lekker met pittige Indische gehaktballetjes of plantaardige balletjes van tofu. Maar ook lekker met sambal goreng tempeh. Wil je het echt op z’n Hollands eten serveer er dan een rookworst bij. Deze kun je het laatste uur van de bereidingstijd in de slowcooker bij de hutspot leggen zodat hij warm wordt.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Sambal kip (ajam rica rica)
- Sambal goreng paksoi
- Kip met groenten uit de slowcooker
- Sambal goreng boontjes met tempeh
- Snelle wok met gehakt en bosui
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.