Minestronesoep uit de slowcooker of pan. Een voedzame, eiwitrijke soep op basis van tomaten en bonen die veel wordt gegeten in Sardinië. Ook wel bekend als een ‘blue zone’. Een blue zone is een gebied waar mensen wonen die een aanzienlijk hoge leeftijd hebben, veel mensen worden hier ouder dan 100 jaar. Het zou te maken hebben met hun dieet en leefstijl. Volgens de mensen daar is het geheim voor een lang leven; dagelijks een kom minestronesoep eten!
Als er één soep is die én lekker én vullend is dan is het wel minestronesoep. Een basis van tomaat, wortel, bleekselderij en ui. Boordevol groenten en verschillende soorten bonen wat deze soep eiwitrijk maakt. Goed gevuld door stukjes aardappel en naar wens (schelpjes)pasta. Aangevuld met bladgroenten, zoals boerenkool of spinazie. Het recept is niet ingewikkeld en maak er vooral een grote hoeveelheid van, zodat je gedurende de week deze lekkere soep kunt eten. Bewaar de soep het liefst in glazen bakjes in plaats van de plastic variant omdat de tomaat rode vlekken kan achterlaten.
Cook & Freeze Ovenschaal Met Deksel
Set van 4 stuks, gemaakt van glas en een BPA vrije deksel.
Minestronesoep uit de slowcooker of pan
Deze Italiaanse soep kun je maken in een pan of lekker handig in de slowcooker. Je bereidt alles voor in een pan, doet dit over in de slowcooker en je hebt er een uurtje of 6 geen omkijken meer naar. In een pan is de kooktijd ongeveer een uur tot de aardappels gaar zijn en in de slowcooker is de kooktijd 3 tot 4 uur op stand high of 6 tot 8 uur op low. In de receptenkaart deel ik de bereidingswijze voor de pan. Onderaan de receptenkaart vind je de bereidingswijze voor de slowcooker.
Het geheim van deze soep zit hem in het goed aanbakken van de soffrito, bleekselderij, wortel, ui en knoflook. Dit is de basis van de soep. Door deze ingrediënten goed aan te bakken, krijgt de soep een heerlijke smaak. Sla deze stap dus zeker niet over!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Minestronesoep uit de slowcooker of pan
6
porties20
minuten40
minuten1
uurMinestronesoep, een Italiaanse eiwitrijke soep boordevol groenten en bonen aangevuld met aardappel en (schelpjes)pasta. Deze gezonde en vullende soep serveer je met heerlijk knapperig brood. Lekker als lunch of avondmaaltijd en geschikt voor mealprep.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
1 winterpeen, in blokjes gesneden
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 grote aardappel, in blokjes gesneden
1 courgette, in blokjes gesneden
1 theelepel gedroogde oregano
2 laurierbladen
1 blik gezeefde tomaten (á 400 gram)
1 blik tomatenblokjes (á 400 gram)
1 eetlepel tomatenpuree
1 blik kidneybonen (á 400 gram) uitgelekt en afgespoeld
1 blik witte bonen (á 800 gram) uitgelekt en afgespoeld
700 milliliter water
2 eetlepels groentebouillonpoeder
5-6 deelblokjes bevroren spinazie of boerenkool
2-3 handjes (schelpjes)pasta
zout en peper
1 eetlepel olie
optioneel: citroensap/verse basilicum
BEREIDING
- Snipper de ui en hak 3 tenen knoflook fijn. Maak de 2 stengels bleekselderij, de winterpeen, de courgette en de aardappel schoon en snijd deze in blokjes. Verwarm 1 eetlepel olie in een soeppan en bak dit samen met de 2 laurierbladen en een flinke snuf zout aan. Bak dit voor minimaal 5 tot 7 minuten.
- Voeg 1 eetlepel tomatenpuree toe en bak deze even mee voor 1 minuut. Doe er 1 theelepel gedroogde oregano bij en schenk 400 gram gezeefde tomaten en 400 gram tomatenblokjes in de pan..
- Schenk er 700 milliliter water bij en voeg 2 eetlepels groentebouillonpoeder toe en roer alles goed door elkaar. Laat dit nu zachtjes koken op een middelhoog vuur.
- Spoel ondertussen de kidneybonen en de witte bonen af onder de kraan en voeg ze toe aan de soep.
- Laat de soep nu zachtjes koken voor ongeveer 25 minuten tot de aardappel bijna gaar is. Test dit even door er met de vork in te prikken. Voeg vervolgens 5 tot 6 deelblokjes bevroren spinazie of boerenkool toe en ook 2 tot 3 handjes (schelpjes)pasta. Laat dit nog ongeveer 10 minuten koken tot de pasta gaar is.
- Breng de soep op smaak met zout en peper en eventueel een drizzle citroensap. Garneer met verse basilicumblaadjes en extra zwarte peper.
AANTEKENINGEN
- Bereiding in de slowcooker: volg stap 1 en bak alle ingrediënten en de tomatenpuree aan in een pan of rechtstreeks in de slowcooker. Doe de aangebakken groenten over in de slowcooker en volg vervolgens stap 2 tot en met 4. Zet de slowcooker voor 3 tot 4 uur op high of 6 tot 8 uur op low. Voeg een half uur voor het einde van de bereidingstijd de spinazie (of boerenkool) en de pasta toe. Breng op smaak met zout, peper, citroensap en garneer de soep met verse basilicumblaadjes.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Hoe werkt een slowcooker?
- Kip met groenten uit de slowcooker
- Gele linzensoep uit de pan of slowcooker
- Kip quinoa soep met zoete aardappel (slowcooker)
- Kip met gember en tomaat uit de multicooker (ook voor de slowcooker)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.