Recept voor bbq saus

Recept voor bbq saus

Bij barbecue saus denk je meteen aan de zomer, barbecueën in de tuin en een lekker stukje vlees. Maar deze saus kun je natuurlijk het hele jaar door eten, bijvoorbeeld bij een gerecht zoals pulled pork, spareribs of gehaktbrood. Deze gerechten maak je op de barbecue, in de oven of in de slowcooker. Het lekkerst is om het vlees eerst in te wrijven met een spicemix of rub, daarna kun je ervoor kiezen om het vlees in te smeren met bbq saus of je serveert de saus ernaast. Aan barbecue saus wordt nogal veel suiker toegevoegd dus daarom wilde ik zelf een recept maken zodat ik precies weet wat er allemaal in zit. Dit is mijn recept voor bbq saus. 

Deze saus is niet alleen lekker bij vlees maar ook heerlijk op een kaastosti of als saus bij kip fajitas. Ook lekker als dip bij gebakken aardappeltjes of zoete aardappelfriet.

Wat heb je nodig?

  • 200 milliliter tomatenpassata
  • flinke teen knoflook geraspt
  • 1 theelepel sojasaus (lees hier welke sojasaus ik gebruik)
  • 1 tot 2 eetlepels Worcestersaus naar smaak
  • eetlepel (kokosbloesem of palm) suiker of meer naar wens
  • theelepel gedroogde tijm
  • flink mespunt gerookt paprikapoeder
  • vers gemalen zwarte peper
  • snufje chilivlokken naar smaak

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en roer het goed door elkaar. Breng het op een laag vuur aan de kook. Proef of de saus op smaak is voeg indien nodig nog extra kruiden en specerijen toe totdat de saus naar wens is. De een vind zoet iets lekkerder en de ander is gek op de smaak van gerookt paprikapoeder, dat is persoonlijk.

Zelfgemaakte bbq saus
Ik gebruikte dit keer tomatenblokjes

De bbq saus kun je serveren bij vlees zoals spareribs of gebruiken voor pulled pork of op gehaktbrood. De saus kun je een week bewaren in de koelkast in een afgesloten pot. Waarom zou je een fles in de winkel kopen als je het ook makkelijk zelf kunt maken?

In dit recept gebruik ik gerookt paprikapoeder. Het heeft een specifieke ‘rook’ smaak en het smaakt niet hetzelfde als gewoon paprikapoeder. Je kunt dit kopen in de supermarkt, het is herkenbaar aan het mooie rode blikje. Kun je het niet vinden? Gebruik dan gewoon paprikapoeder.

Gerookt paprikapoeder
Alleen het blikje is al leuk!

Tip:

Heb je geen tomatenpassata in huis maar wel tomatenblokjes of gepelde tomaten in pot of blik? Je kunt deze saus ook prima met (400 milliliter) tomatenblokjes of gepelde tomaten maken. Je volgt het recept zoals hierboven aangegeven en als de saus kookt pureer je deze met een staafmixer. Laat de saus vervolgens een tijdje koken zodat hij indikt. Giet het over in een glazen pot en laat het afkoelen. Eventueel kun je de saus nog door een zeef halen. Als je de saus met tomatenpassata maakt is hij iets dikker en intenser van smaak. Maar met tomatenblokjes als alternatief smaakt deze saus ook prima.

Recept voor bbq saus

 

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*