Eetspiratie » Hoe maak je een slowcooker schoon?
Hoe maak je een slowcooker schoon

Hoe maak je een slowcooker schoon?

Als je (net zoals ik) je slowcooker vaak gebruikt, moet je hem ook regelmatig goed schoonmaken. Er zijn slowcookers met een binnenpan die je kunt reinigen in de vaatwasser. Mijn voorkeur gaat toch uit naar ouderwets afwassen met de hand. Ik ben erg zuinig op mijn slowcookers. Zo gaan ze ook langer mee. Ik geef je een paar tips om een slowcooker schoon te maken.

Het kan voorkomen dat de binnenpan van de slowcooker wit uitslaat of dat bij sommige gerechten de pan is aangekoekt. Dit gebeurt vaak bij gerechten met bijvoorbeeld ketjap of havermout. Soms zitten er bruine vlekken of strepen op het verwarmingsgedeelte van de pan. Als je de slowcooker regelmatig gebruikt krijgt hij ook gebruikerssporen. Logisch.

Voor het eerste gebruik

Voordat je de slowcooker gaat gebruiken, was je de binnenpan natuurlijk eerst goed af. Dit kun je doen met een simpel sopje. Het kan zijn dat bij je eerste gerecht er een soort chemische geur van de slowcooker af komt. Waarschijnlijk komt dit doordat je de pan voor het eerst verwarmd. De smaak zal niet in je gerecht komen, dit is puur het verwarmingselement van de slowcooker. Als het goed is wordt de geur vanzelf minder.

Een eenvoudig sopje

Na het gebruiken van je slowcooker was je deze af met een eenvoudig sopje. Je kunt in een keramieken binnenpan gewoon een afwasborstel of een zacht sponsje gebruiken.

De slowcooker laten weken terwijl hij aan staat

Als je de slowcooker hebt gebruikt, kun je deze na het koken vullen met een laagje (lauw) water. Let op dat je geen ijskoud water gebruikt in een warme pan! Neem niet het risico dat de pan hierdoor scheurt. Zet de slowcooker op stand high en laat deze een tijdje weken (bijvoorbeeld tijdens het eten). Hierna is de pan makkelijk te reinigen met een sopje.

Getest: ik vind deze manier niet effectief bij hardnekkig aangekoekte restjes

Aangekoekte restjes

De fijnste manier om de binnenpan  van de slowcooker schoon te maken – als er hardnekkig aangekoekte restjes inzitten – is als volgt. Vul de slowcooker met warm water (geen kokend water) en los er een vaatwastablet in op. Dit laat je minimaal een uur staan (de pan hoeft niet aan) en daarna haal je met een zacht sponsje het vuil er gemakkelijk af. Spoel de slowcooker wel heel goed na met schoon water. Ik gebruik graag vaatwastabletten waar zo min mogelijk chemische stofjes inzitten (voor zover dit mogelijk is).

Getest: ik vind dit persoonlijk de fijnste manier, al het vuil komt er makkelijk af.

Aangebrande restjes

Het kan gebeuren dat het eten echt flink aangebrand is in de slowcooker. Je kunt de binnenpan dan schoonmaken met water, azijn en baking soda. Vul de slowcooker met water (niet helemaal tot aan de rand) en voeg een kopje natuurazijn en twee eetlepels baking soda toe. Niet schrikken, dit geeft een chemische reactie. Het zal gaan schuimen maar dit zorgt ervoor dat het vuil makkelijk loslaat. Laat dit een paar uur inwerken op stand low met de deksel op de pan. Ik was eerst een beetje huiverig om dit in mijn pan te gebruiken. Ik was bang dat er witte aanslag in de pan zou achterblijven maar dit is niet gebeurd.

Getest: ik vind dit een fijne manier, de pan wordt echt schoon.

Vlekken in de buitenpan

Als je de slowcooker al een tijdje gebruikt ontstaan er soms bruine vlekken in de buitenpan of het verwarmingselement. Die bruine vlekken zijn waarschijnlijk druppels vocht die zijn verbrand. Het lijkt roest maar dat is het niet. Dit aangekoekt vuil kun je op een simpele manier voor een groot deel verwijderen.

Hoe maak je een slowcooker schoon
Aangekoekt vuil in de buitenpan/verwarmingselement
Slowcooker schoonmaken
Het resultaat na het schoonmaken met baking soda

Hoe werkt het?

Maak een papje van twee theelepels baking soda en voeg hier een klein scheutje water aan toe. Roer het tot een dik lijmachtig papje. Neem een doekje en wrijf de aangekoekte plekjes zachtjes in met het papje. Neem af met een nat doekje en je bent klaar. Zorg wel dat tijdens het schoonmaken de stekker uit het apparaat is. Ik was eerst bang dat het baking soda krasjes zou achterlaten in mijn buitenpan maar dat is niet gebeurd.

Met baking soda kun je heel goed schoonmaken!

Aankoeken in de binnenkant voorkomen

Het is natuurlijk fijner als je slowcooker helemaal niet aankoekt. Door de pan van tevoren licht in te smeren of sprayen met een beetje (olijf)olie kun je dit grotendeels voorkomen. De pan insmeren met roomboter in plaats van olie kan ook prima. Het is een beetje afhankelijk van het soort gerecht dat je gaat klaarmaken of je olie of boter gebruikt.

Na het schoonmaken van de slowcooker

Als je de slowcooker hebt schoongemaakt, zet deze dan weg en laat de deksel een klein stukje open staan. Als je de slowcooker een tijdje niet gebruikt kan het anders een beetje ‘muf’ gaan ruiken en door de deksel open te laten voorkom je dat. Ook kan het zijn dat je de slowcooker niet goed droog hebt gemaakt en dan kan kan het gebeuren dat de deksel beslaat. Je wilt geen vocht in de pan, want daardoor kan er schimmel ontstaan. Zet de slowcooker dus altijd weg met de deksel op een kiertje.

Als je zuinig bent op je slowcooker dan kun je er jaren plezier van hebben!

Ik heb deze schoonmaaktips allemaal zelf uitgetest. Het gebruiken van deze tips is uiteraard op eigen risico.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)