Eetspiratie » Champignonragout – het makkelijkste recept
Champignonragout - het makkelijkste recept

Champignonragout – het makkelijkste recept

Champignonragout – het makkelijkste recept! Deze ragout heb ik veel gegeten in mijn jeugd. Het was een van mijn favoriete dingen om te eten op brood. Ik eet het met sambal en extra veel zwarte peper. Mijn dochter is er – net als ik – ook gek op en zij maakte haar eigen versie van vegan champignonragout. Het werd daarom ook tijd om dit makkelijke recept online te zetten. Een heerlijk gerecht op brood, in pasteitjes, bladerdeeghapjes en als bijgerecht.

Bij ragout denk ik meestal aan Kerst of Pasen. Wij aten het op deze feestdagen altijd in pasteibakjes bij het ontbijt of de lunch. Ook was het vroeger een traditie bij ons thuis om op woensdagmiddag – als we vrij van school waren – een broodje met zelfgemaakte vissalade, pannenkoeken of boterhammen met ragout te eten. Dit was altijd erg gezellig en daarom is ragout een nostalgisch gerecht voor mij. Het doet me terugdenken aan gezellige middagen en lekker samen eten.

handig keukenhulpje, een groenteborstel
Purepeak Champignonborstel - Groenteborstel - Bamboe

Purepeak Champignonborstel – Groenteborstel – Bamboe

Ontdek de Purepeak champignonborstel: jouw ideale metgezel voor het reinigen van champignons en andere groenten! Vervaardigd uit bamboe, is deze borstel een aanwinst voor jouw keuken.

Champignonragout – het makkelijkste recept

Ragout maken is heel eenvoudig en je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig. Waarschijnlijk heb je het meeste al in je voorraadkast staan. Je kunt voor dit recept kastanjechampignons of gewone witte champignons gebruiken. Om dit recept vegan te maken kun je kiezen voor plantaardige boter. Verder volg je het recept zoals beschreven. Een ander lekker recept dat je kunt maken in de slowcooker is kipstoof met kerrie en ketjap. Dit is een Aziatische versie van ragout die ook heerlijk is in pasteibakjes.

De champignonragout kun je ook gebruiken als vulling voor ragoutbroodjes. Je maakt deze net als appelflappen met bladerdeeg alleen dan met ragout als vulling. Het is zelfs lekker met rijst, aardappelpuree of zoals ik het eet: op een dikke snee brood met sambal oelek en zwarte peper.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Champignonragout het makkelijkste recept Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Champignonragout - het makkelijkste recept

Champignonragout – het makkelijkste recept

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: Ontbijt, Lunch, BijgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

35

minuten

Champignonragout, een heerlijk en makkelijk gerecht met ingrediënten uit je voorraadkast. Serveer de ragout met rijst, aardappelpuree, in pasteibakjes of maak er ragoutbroodjes van. Ook heerlijk op brood of als bijgerecht. Gebruik plantaardige boter voor een vegan versie van de ragout.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram kastanjechampignons, in stukjes gesneden

  • 1 flinke ui, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 50 gram plantaardige boter

  • halve eetlepel groentebouillonpoeder (of een half bouillonblokje)

  • 400-425 milliliter warm water

  • 60 gram bloem, gezeefd

  • 1 eetlepel olie

  • peper en zout

  • optioneel: vers geraspte nootmuskaat

BEREIDING

  • Borstel de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Snipper de ui en hak 2 tenen knoflook fijn. Meet 50 gram boter en weeg 60 gram bloem af. Zet dit alvast klaar.
  • Verwarm 1 eetlepel olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en de knoflook aan samen met een snuf zout tot de ui glazig ziet. Voeg de champignons toe en bak deze mee tot ze bruin en zacht zijn. Zet ze apart tot gebruik.
  • Doe een halve eetlepel groentebouillon (of een half bouillonblokje) in een maatbeker en schenk hier 400 milliliter water op en roer zodat de bouillon een beetje oplost.
  • Laat 50 gram boter smelten in een steelpan en zeef 60 gram bloem boven de pan. Bak dit nu aan tot de bloem is opgenomen door de boter en het naar ‘koekjes’ ruikt.
  • Schenk er nu een flinke scheut van de bouillon bij en blijf roeren tot dit volledig is opgenomen door de bloem. Blijf dit herhalen tot de bouillon op is.
  • Voeg nu de gebakken champignons toe, samen met een halve theelepel knoflookpoeder en meng deze door de ragout. Vind je het mengsel nog te dik, voeg dan nog extra 25 milliliter water toe. Breng op smaak met zout en peper en eventueel een snufje nootmuskaat.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.