Eetspiratie » Dulce de leche maken in de slowcooker
Dulce de leche maken in de slowcooker

Dulce de leche maken in de slowcooker

Dulce de leche maken in de slowcooker, dé makkelijkste manier om de lekkerste caramel pasta te maken. En je kunt niet alleen de variant met ‘gewone’ gecondenseerde melk maken, maar ook een vegan dulce de leche van gecondenseerde kokosmelk. De bereidingswijze is hetzelfde en de smaak verschilt niet zo veel van elkaar. Je kunt ze ook op de dezelfde manier gebruiken in allerlei recepten.

Ik ben geen fan van zoet. Maar eerlijk, als ik dulce de leche zie dan wil ik er een hapje van nemen. Al is het maar een kleintje. Ik ken maar weinig mensen die geen caramel lusten. Salted caramel is nog steeds heel populair. Vroeger (en nu nog steeds) werd vaak het gebruikt als zoet broodbeleg. Niet de gezondste keuze, maar dulce de leche eet je ook niet voor je gezondheid. Het is een lekker en vooral feestelijk ingrediënt. Het doet mij altijd denken aan taartjes en gebak.

Dulce de leche kun je gebruiken als zoet beleg op brood, op pannenkoeken, in de koffie, in brownie beslag, als mousse opgeklopt met slagroom, in zelfgemaakt ijs, cheesecakes, koekjes, als saus of topping op gebak of in desserts. Het is ook geschikt als vulling voor taarten en donuts. Kortom, genoeg mogelijkheden.

Dulce de leche maken in de slowcooker

Deze caramel pasta kun je maken in een gewone pan gevuld met water. Je laat het blikje gecondenseerde melk ongeveer 2,5 tot 3 uur op een zacht vuur koken. Het blikje staat de gehele kooktijd volledig onder water. Af en toe moet je het water bijvullen zodat het blikje onder blijft staan. Na 3 uur heb je een heerlijke pasta. Maar heb je een slowcooker? Dan kun je hier perfect dulce de leche in maken, zonder dat je erbij hoeft te blijven. Het blikje zet je (net als bij een gewone pan) onder water, stelt de kooktijd in en je gaat ondertussen iets anders doen.

Persoonlijk vind ik de bereiding in de slowcooker een fijnere manier. Het water komt niet tot het kookpunt waardoor het blikje gewoon rustig in het water ligt. In een gewone pan gaat het er iets minder rustig aan toe, het bubbelt en het beweegt. Ik het dan constant het gevoel dat ik het in de gaten moet houden.

Je kunt meerdere blikjes tegelijk maken, net zo handig als je toch bezig bent. Eenmaal gekookt blijft een gesloten blikje een paar maanden goed. Geopend kun je deze pasta het beste binnen een week opeten.

In de supermarkt kun je twee verschillende soorten gecondenseerde melk vinden. De variant met koemelk en de variant met kokosmelk (van het merk Nature’s charm). Beide producten bestaan uit ingekookte (kokos)melk met suiker en een beetje zout. De kokosvariant is vegan (veganistisch) en dus lactosevrij.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Dulce de leche maken in de slowcooker
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Dulce de leche maken in de slowcooker

Dulce de leche maken in de slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

320

gram
Kooktijd

8

uren 

Met een blikje gecondenseerde (kokos)melk maak je in de slowcooker heerlijke dulce de leche.

Kook modus

Als je de kookmodus aanstaat, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 of meer blikjes gecondenseerde melk

  • ruim water tot de blikjes onder staan

Bereiding:

  • Haal (als er een papieren etiket op zit) het etiket van het blikje af.
  • Leg het blikje op zijn kant in de slowcooker. Het blikje is volledig gesloten.
  • Schenk er nu zoveel water op dat het blikje volledig onderstaat. Vul de binnenpan van de slowcooker eventueel tot de ‘max’ streep. Zo weet je zeker dat er voldoende water in de pan staat.
  • Doe de deksel op de pan en stel de stand low in voor 8 uur. Check af en toe tussendoor of er nog genoeg water in de pan zit en schenk er indien nodig een beetje bij.
  • Als de ‘kooktijd’ verstreken is haal je de deksel van de pan en doe je verder niks. Je laat het water en het blikje volledig afkoelen voordat je deze eruit haalt. Open het blikje pas als je hem nodig hebt. Als hij is afgekoeld is hij direct klaar voor gebruik.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram en gebruik de hashtag #eetspiratie

Op zoek naar meer Eetspiratie?

Volg @eetspiratie op Pinterest

Zie meer van Eetspiratie op Facebook

Volg eetspiratie op Facebook

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)