Eetspiratie » Broodpudding van appel en kaneel
Broodpudding van appel en kaneel

Broodpudding van appel en kaneel

Broodpudding van appel en kaneel, een lekker gerecht om restjes brood mee op te maken. Gooi daarom oud brood nooit weg want je kunt er heel veel lekkere dingen van maken. Mijn moeder at vroeger graag puding roti (broodpudding). De smaken en de geur doen haar denken aan vroeger. Het is een simpel gerecht met weinig ingrediënten dat eigenlijk niet kan mislukken.

Het leuke van een broodpudding is, je kunt het met eigenlijk elke broodsoort maken. Witbrood of bruin brood, maar ook stokbrood, brioche brood en krentenbollen zijn hier geschikt voor. Plakken bananenbrood en croissants zijn ook een hele lekkere opties.

Broodpudding van appel en kaneel

Een broodpudding maak je met melk en eieren. Maar je kunt er met een paar kleine aanpassingen ook een vegan broodpudding van maken. In plaats van melk neem je een plantaardige variant zoals havermelk of sojamelk. Boter vervang je door plantaardige boter. De eieren laat je weg en in plaats daarvan neem je ongeveer 180 gram appelmoes. Appelmoes zorgt ook voor binding, net zoals in mijn recept voor vegan pannenkoeken. De hoeveelheden melk en boter kun je gewoon aanhouden zoals beschreven in het recept. Let er wel even op welke broodsoort je bij een vegan broodpudding gebruikt.

Broodpudding van appel en kaneel

Broodpudding van appel en kaneel

5 van 3 stemmen
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

50

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Maak van restjes oud brood een heerlijke broodpudding.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 8 tot 10 sneetjes 8 tot 10 (oud) brood

  • 300 milliliter 300 (plantaardige) melk

  • 1 theelepel 1 gemalen kaneel

  • 1 mespunt 1 (vers geraspte) nootmuskaat

  • snufje gemalen kruidnagel (optioneel)

  • 25 gram 25 (plantaardige) boter (gesmolten)

  • 2 2 eieren (of 180 gram appelmoes voor een vegan broodpudding)

  • 1 zakje 1 vanillesuiker (8 gram)

  • 2 – 4 2 – 4 appels

Bereiding:

  • Snijd de korstjes van het brood en snijd het brood in blokjes ongeveer zo groot als een dobbelsteen en doe ze in een grote kom. Snijd ook de appel in blokjes en voeg deze bij het brood en smelt ondertussen de boter.
  • Maak in een maatbeker een mengsel van 300 milliliter melk, 1 theelepel kaneel, een mespunt nootmuskaat, een snufje gemalen kruidnagel, een zakje vanillesuiker, eieren (of appelmoes) en gesmolten boter. Roer dit met een garde goed door elkaar en verwarm de oven voor op 175-180 graden.
  • Vet een ovenschaal lichtjes in en doe het brood met de appel erin. Giet hierover het melk/eimengsel. Bak de broodpudding in ongeveer 45 tot 50 minuten bruin en gaar. Serveer eventueel met slagroom of kokosslagroom.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)