Eetspiratie » Broodpudding van appel en kaneel
Broodpudding van appel en kaneel

Broodpudding van appel en kaneel

Broodpudding van appel en kaneel, een lekker gerecht om restjes brood mee op te maken. Gooi daarom oud brood nooit weg want je kunt er heel veel lekkere dingen van maken. Mijn moeder at vroeger graag puding roti (broodpudding). De smaken en de geur doen haar denken aan vroeger. Het is een simpel gerecht met weinig ingrediënten dat eigenlijk niet kan mislukken.

Het leuke van een broodpudding is, je kunt het met eigenlijk elke broodsoort maken. Witbrood of bruin brood, maar ook stokbrood, brioche brood en krentenbollen zijn hier geschikt voor. Plakken bananenbrood en croissants zijn ook een hele lekkere opties.

Broodpudding van appel en kaneel

Een broodpudding maak je met melk en eieren. Maar je kunt er met een paar kleine aanpassingen ook een vegan broodpudding van maken. In plaats van melk neem je een plantaardige variant zoals havermelk of sojamelk. Boter vervang je door plantaardige boter. De eieren laat je weg en in plaats daarvan neem je ongeveer 180 gram appelmoes. Appelmoes zorgt ook voor binding, net zoals in mijn recept voor vegan pannenkoeken. De hoeveelheden melk en boter kun je gewoon aanhouden zoals beschreven in het recept. Let er wel even op welke broodsoort je bij een vegan broodpudding gebruikt.

Broodpudding van appel en kaneel

Broodpudding van appel en kaneel

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.5 van 10 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

50

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Maak van restjes oud brood een heerlijke broodpudding.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 8 tot 10 sneetjes (oud) brood

  • 300 milliliter (plantaardige) melk

  • 1 theelepel gemalen kaneel

  • 1 mespunt (vers geraspte) nootmuskaat

  • snufje gemalen kruidnagel (optioneel)

  • 25 gram (plantaardige) boter (gesmolten)

  • 2 eieren (of 180 gram appelmoes voor een vegan broodpudding)

  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)

  • 2 – 4 appels

BEREIDING

  • Snijd de korstjes van het brood en snijd het brood in blokjes ongeveer zo groot als een dobbelsteen en doe ze in een grote kom. Snijd ook de appel in blokjes en voeg deze bij het brood en smelt ondertussen de boter.
  • Maak in een maatbeker een mengsel van 300 milliliter melk, 1 theelepel kaneel, een mespunt nootmuskaat, een snufje gemalen kruidnagel, een zakje vanillesuiker, eieren (of appelmoes) en gesmolten boter. Roer dit met een garde goed door elkaar en verwarm de oven voor op 175-180 graden.
  • Vet een ovenschaal lichtjes in en doe het brood met de appel erin. Giet hierover het melk/eimengsel. Bak de broodpudding in ongeveer 45 tot 50 minuten bruin en gaar. Serveer eventueel met slagroom of kokosslagroom.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.