Eetspiratie » Broodpudding van appel en kaneel
Broodpudding van appel en kaneel

Broodpudding van appel en kaneel

Broodpudding van appel en kaneel, een lekker gerecht om restjes brood mee op te maken. Gooi daarom nooit oud brood weg want je kunt er heel veel lekkere dingen van maken. Mijn moeder at vroeger graag pudding roti (broodpudding). De smaken en de geur doen haar denken aan vroeger. Het is een simpel gerecht met weinig ingrediënten dat eigenlijk niet kan mislukken.

Het leuke van een broodpudding is, je kunt het met eigenlijk elke broodsoort maken. Witbrood of bruin brood, maar ook stokbrood, brioche brood en krentenbollen zijn hier geschikt voor. Plakken bananenbrood en croissants zijn ook een hele lekkere opties.

Broodpudding van appel en kaneel

Een broodpudding maak je met melk en eieren. Maar je kunt er met een paar kleine aanpassingen ook een vegan broodpudding van maken. In plaats van melk neem je een plantaardige variant zoals havermelk of sojamelk. Boter vervang je door plantaardige boter. De eieren laat je weg en in plaats daarvan neem je ongeveer 180 gram appelmoes. Appelmoes zorgt ook voor binding, net zoals in mijn recept voor vegan pannenkoeken. De hoeveelheden melk en boter kun je gewoon aanhouden zoals beschreven in het recept.

Deze schalen kunnen in de oven en zelfs in de vriezer
Cook & Freeze Ovenschaal Met Deksel

Cook & Freeze Ovenschaal Met Deksel

Set van 4 stuks, gemaakt van glas en een BPA vrije deksel.

Broodpudding van appel en kaneel

Broodpudding van appel en kaneel

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.5 van 14 stemmen
Gang: Ontbijt, Tussendoortje, DessertKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

0

minuten
Baktijd

50

minuten
Totale tijd

1

uur 

Maak van restjes oud brood een heerlijke broodpudding. Gebruik bijvoorbeeld bananenbrood, restjes croissants of meng verschillende restjes brood door elkaar. Deze broodpudding kun je ook makkelijk in een vegan variant maken door de melk te vervangen voor een plantaardige variant. Het ei vervang je door appelmoes. Serveer de broodpudding als dessert of eet het als ontbijt of tussendoortje.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 8-10 sneetjes (oud) brood

  • 300 milliliter (plantaardige) melk

  • 1 theelepel gemalen kaneel

  • 1 mespunt (vers geraspte) nootmuskaat

  • snufje gemalen kruidnagel (optioneel)

  • 25 gram (plantaardige) boter (gesmolten)

  • 2 eieren (of 180 gram appelmoes voor een vegan broodpudding)

  • 1 zakje vanillesuiker (7 gram)

  • 2-4 appels

BEREIDING

  • Snijd de korstjes van 8 tot 10 sneetjes brood en snijd het in blokjes ongeveer zo groot als een dobbelsteen. Doe de blokjes in een grote kom. Snijd ook 2 tot 4 appels in blokjes en voeg deze bij het brood.
  • Smelt ondertussen 25 gram boter.
  • Maak in een maatbeker een mengsel van 300 milliliter (plantaardige) melk, 1 theelepel kaneel, een mespunt nootmuskaat, een snufje gemalen kruidnagel, een zakje vanillesuiker, 2 eieren (of 180 gram appelmoes) en de gesmolten boter.
  • Meng dit goed door elkaar en verwarm de oven voor op 175-180 graden.
  • Vet een ovenschaal van ongeveer 20 x 22 centimeter lichtjes in met boter en doe het brood met de appel erin. Giet hierover het melk/eimengsel. Bak de broodpudding in ongeveer 45 tot 50 minuten bruin en gaar. Serveer eventueel met slagroom of kokosslagroom.

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.