Eetspiratie » Brioche brood
Brioche brood

Brioche brood

Brioche brood aten wij veel tijdens onze vakanties naar Frankrijk. Dit luxe zoete brood met veel roomboter is een traktatie op zich. Het is perfect voor uitgebreide zondagse ontbijtjes of feestelijke gelegenheden. Als je het leuk vind om brood te bakken dan is een brioche brood een leuke uitdaging.

Je kunt het brood maken in aparte bakvormpjes of in een cake of broodbakblik. Je draait van het deeg kleine bolletjes en zet deze tegen elkaar in de vorm. Het resultaat is een mooi luchtig brood waar je stukjes vanaf kunt halen. Serveer de brioche met (nog meer) boter of neem een jam die je lekker vindt.

Brioche brood

Brioche is een decadent brood waar veel roomboter in zit. Dit geeft het brood zijn lekkere smaak. Verder heb je geen speciale ingrediënten nodig. Het verschil met een ‘gewoon’ brood is dat je voor brioche lauwwarme melk gebruikt in plaats van water. Je laat het deeg twee keer rijzen. De eerste keer laat je het in hoeveelheid verdubbelen. Vervolgens kneed je het en maak je er 10 even grote bolletjes van. Deze laat je nogmaals rijzen maar dan in de vorm of bakblik die je wilt gaan gebruiken. Als het deeg voldoende gerezen is ga je het brood afbakken. Dit duurt ongeveer 25 minuten.

Brioche brood

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

1

brood
Voorbereiding

30

minuten
Oventijd

25

minuten
Rijzen

2

uur

Met bloem en roomboter kun je een heerlijk luxe brioche brood maken.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

 • 250 gram 250 bloem

 • 125 gram 125 ongezouten roomboter op kamertemperatuur

 • 30 milliliter 30 lauwwarme melk

 • 1 theelepel 1 honing

 • 1 zakje 1 gist (7 gram)

 • halve theelepel halve zout

 • 3 3 eieren (2 voor het deeg en 1 om het brood mee te bestrijken)

Hoe maak je het?

 • Verwarm de melk in een steelpannetje. Doe dit op een laag vuur. Het hoeft alleen maar licht verwarmd te worden, het mag niet koken. Haal van het vuur, voeg de gist en honing toe.
 • Meng in een keukenmachine de eieren met het zout en de zachte boter. Zeef hierboven de bloem en kneed het met deeghaken (of met de hand) tot een deeg. Voeg scheutje voor scheutje het gistmengsel toe.
 • Het is een vrij plakkerig deeg. Is het te plakkerig, voeg dan nog wat extra bloem toe. Maak er een bol van, doe een klein beetje olie in de kom en leg de bol erin zodat hij kan gaan rijzen. Dek af met een vochtige theedoek of een stuk huishoudfolie. Laat het deeg verdubbelen in volume.
 • Na het rijzen haal je het deeg uit de kom en ga je het flink door kneden. Bestrooi je werkblad met bloem en verdeel het deeg in 10 stukjes. Draai hier balletjes van.
 • Bekleed een bakblik/cakeblik met een stukje bakpapier en leg de bolletjes deeg er 2 aan 2 naast elkaar in. Dek het bakblik af met een vochtige theedoek of huishoudfolie en laat het nogmaals rijzen. brioche
 • Als het deeg verdubbeld is verwarm je de oven voor op 200 graden. Kluts een eitje en bestrijk het brood hiermee. Bak het brood ongeveer 25 minuten. Laat het afkoelen op een rooster.

Aantekeningen

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE