Eetspiratie » Brioche brood
Brioche brood

Brioche brood

Brioche brood aten wij veel tijdens onze vakanties naar Frankrijk. Dit luxe zoete brood met veel roomboter is een traktatie op zich. Het is perfect voor uitgebreide zondagse ontbijtjes of feestelijke gelegenheden. Als je het leuk vind om brood te bakken dan is een brioche brood een leuke uitdaging.

Je kunt het brood maken in aparte bakvormpjes of in een cake of broodbakblik. Je draait van het deeg kleine bolletjes en zet deze tegen elkaar in de vorm. Het resultaat is een mooi luchtig brood waar je stukjes vanaf kunt halen. Serveer de brioche met (nog meer) boter of neem een jam die je lekker vindt.

Mix mix mix
KitchenAid Classic - Keukenmachine - Wit

KitchenAid Classic – Keukenmachine – Wit

Oerdegelijke keukenmachine, het populaire instapmodel van Kitchenaid. Een parel voor in jouw keuken! Met 10 snelheden en een roestvrij stalen mengkom!

Brioche brood

Brioche is een decadent brood waar veel roomboter in zit. Dit geeft het brood zijn lekkere smaak. Verder heb je geen speciale ingrediënten nodig. Het verschil met een ‘gewoon’ brood is dat je voor brioche lauwwarme melk gebruikt in plaats van water. Je laat het deeg twee keer rijzen. De eerste keer laat je het in hoeveelheid verdubbelen. Vervolgens kneed je het en maak je er 10 even grote bolletjes van. Deze laat je nogmaals rijzen maar dan in de vorm of bakblik die je wilt gaan gebruiken. Als het deeg voldoende gerezen is ga je het brood afbakken. Dit duurt ongeveer 25 minuten.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Brioche brood
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Brioche brood

Brioche brood

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 2 stemmen
Gang: Ontbijt, LunchKeuken: FransNiveau: Gemiddeld
Porties

1

brood
Voorbereiding

30

minutes
Rijzen

2

hours 
Baktijd

25

minuten
Totale tijd

2

hours 

55

minutes

Luxe brioche brood, een decadent recept van brood met roomboter en melk. Serveer met boter of een lekkere jam. Heerlijk bij een feestelijk ontbijt, brunch, lunch of high tea.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram bloem

  • 125 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur

  • 30 milliliter lauwwarme melk

  • 1 theelepel honing

  • 1 zakje gist (7 gram)

  • halve theelepel zout

  • 3 eieren (2 voor het deeg en 1 om het brood mee te bestrijken)

  • 1 theelepel olie

BEREIDING

  • Verwarm 30 milliliter melk in een steelpannetje. Doe dit op een laag vuur. Het hoeft alleen maar licht verwarmd te worden, het mag niet koken. Haal van het vuur, voeg 7 gram gist en 1 theelepel honing toe.
  • Meng in een keukenmachine 2 eieren met een halve theelepel zout en 125 gram zachte boter. Zeef hierboven 250 gram bloem en kneed het met deeghaken (of met de hand) tot een deeg. Voeg scheutje voor scheutje het gistmengsel toe.
  • Het is een vrij plakkerig deeg. Is het te plakkerig, voeg dan nog wat extra bloem toe. Maak er een bol van, doe een theelepel olie in de kom en leg de bol erin zodat hij kan gaan rijzen. Dek af met een vochtige theedoek of een stuk huishoudfolie. Laat het deeg verdubbelen in volume. Dit duurt ongeveer een uur.
  • Na het rijzen haal je het deeg uit de kom en ga je het flink kneden. Bestrooi je werkblad met bloem, rol het deeg tot een lange worst en verdeel het in 10 stukjes. Draai hier balletjes van.
  • Bekleed een bakblik/cakeblik met een stukje bakpapier en leg de bolletjes deeg er 2 aan 2 naast elkaar in. Dek het bakblik af met een vochtige theedoek of huishoudfolie en laat het nogmaals rijzen voor ongeveer een uur.
  • Als het deeg verdubbeld is verwarm je de oven voor op 200 graden. Kluts een eitje en bestrijk het brood hiermee. Bak het brood ongeveer 25 minuten. Laat het afkoelen op een rooster.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.