Eetspiratie » Brioche brood
Brioche brood

Brioche brood

Brioche brood aten wij veel tijdens onze vakanties naar Frankrijk. Dit luxe zoete brood met veel roomboter is een traktatie op zich. Het is perfect voor uitgebreide zondagse ontbijtjes of feestelijke gelegenheden.

Je kunt het brood maken in aparte vormpjes of in een bakblik. Je draait van het deeg kleine bolletjes en zet deze tegen elkaar in de vorm. Het resultaat is een mooi brood waar je stukjes vanaf kunt halen.

Brioche brood is lekker met natuurlijk wat roomboter of aardbeienjam.

Brioche brood

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Bakrecepten, Brood en borrelhapjesKeuken: BroodNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

1

brood
Voorbereiding

30

minuten
Oventijd

25

minuten
Rijzen

2

uur

Met bloem en roomboter kun je een heerlijk luxe brioche brood maken.

Ingrediënten

  • 250 gram bloem

  • 125 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur

  • 30 milliliter lauwwarme melk

  • 1 theelepel honing

  • 1 zakje gist (7 gram)

  • halve theelepel zout

  • 2 eieren + 1 geklutst ei om mee te bestrijken

Hoe maak je het?

  • Verwarm de melk in een steelpannetje. Doe dit op een laag vuur. Het hoeft alleen maar licht verwarmd te worden, het mag niet koken. Haal van het vuur, voeg de gist en honing toe.
  • Meng in een keukenmachine de eieren met het zout en de zachte boter. Zeef hierboven de bloem en kneed het met deeghaken (of met de hand) tot een deeg. Voeg scheutje voor scheutje het gistmengsel toe.
  • Het is een vrij plakkerig deeg. Is het te plakkerig, voeg dan nog wat extra bloem toe. Maak er een bol van, doe een klein beetje olie in de kom en leg de bol erin zodat hij kan gaan rijzen. Dek af met een vochtige theedoek of een stuk huishoudfolie. Laat het deeg verdubbelen in volume.
  • Na het rijzen haal je het deeg uit de kom en ga je het flink door kneden. Bestrooi je werkblad met bloem en verdeel het deeg in 10 stukjes. Draai hier balletjes van.
  • Bekleed een bakblik/cakeblik met een stukje bakpapier en leg de bolletjes deeg er 2 aan 2 naast elkaar in. Dek het bakblik af met een vochtige theedoek of huishoudfolie en laat het nogmaals rijzen.
  • Als het deeg verdubbeld is verwarm je de oven voor op 200 graden. Kluts een eitje en bestrijk het brood hiermee. Bak het brood ongeveer 25 minuten. Laat het afkoelen op een rooster.

Aantekeningen

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE