Brioche brood

Brioche brood

In Frankrijk aten wij wel eens brioche brood. Dit zoete brood vind ik echt iets voor speciale gelegenheden ook omdat er erg veel roomboter in zit. Het is lekker met jam en je kunt het in vormpjes bakken of als een soort breekbrood. Het staat altijd leuk op een mooie gedekte tafel. En tijdens het bakken gaat je huis heerlijk ruiken!

Wat heb je nodig?

  • 250 gram (spelt) bloem
  • 125 gram zachte ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 30 milliliter lauwe melk
  • 1 theelepel honing
  • 1 zakje gist van 7 gram
  • snufje zout
  • 2 grote of 3 kleine eieren

Hoe maak je het?

Meng de lauwe melk met een theelepel honing en het zakje gist in een kommetje. Zet dit even opzij tot gebruik. Het zal nu gaan bubbelen en dat is natuurlijk ook de bedoeling want zo wordt de gist geactiveerd.

Zeef de bloem boven een kom (zo krijg je een luchtiger deeg) en klop de eieren los. Voeg de eieren met een snufje zout en de zachte boter bij de bloem meng dit even door elkaar. Voeg nu het gistmengsel toe. Meng dit met je handen of in een keukenmachine met deeghaken tot een deeg. Het deeg is vrij plakkerig maar dat hoort zo.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.


Als het een bol is geworden leg je hem in een kom en dek je deze af met een vochtige theedoek en laat dit een tijdje rijzen. Ik heb het de eerste ronde ongeveer 1,5 uur laten rijzen. Heb je niet zoveel tijd dan kan het ook in 45 minuten. Maar hoe langer de rijstijd hoe beter.

Hoe nu verder?

Na de eerste keer rijzen haal je het deeg uit de kom en kneed je alle lucht eruit. Dit kan met je handen of met de keukenmachine. Als je het brood in vormpjes wil bakken beboter deze dan zodat het brood er makkelijker uitkomt. Wil je het maken in een broodvorm dan kun je deze bekleden met bakpapier.

Bestrooi je werkblad met wat bloem en maak even grote porties van het deeg. Je kunt ook bolletjes afwegen op je keukenweegschaal. Als je een heel brood maakt draai dan 10 bolletjes deeg en zet deze naast elkaar in de vorm. Dek het weer af met een vochtige theedoek en laat het weer rijzen. De 2e keer heb ik het twee uurtjes laten rijzen maar dit mag ook korter zijn. Maar hoe langer hij rijst hoe hoger het brood wordt. Verwarm de oven voor op 200 graden en bestrijk het brood eventueel met wat ei. Bak het brood 25 minuten op 200 graden en laat het afkoelen op een rooster.

Een lekker brood voor de feestdagen of bij een bijzondere gelegenheid. Ook lekker voor bij een high tea met lekker veel roomboter en jam.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*