Olifantoortjes (kuping gajah), heerlijke feestelijke koekjes uit de Molukse keuken. Een vriendin van mij vertelde dat ze ergens koekjes moest gaan ophalen. Wat voor koekjes dan? Ik ben nieuwsgierig! Het waren flapoorkoekjes oftewel ‘kuping gajah’ (vertaald olifantenoren). Het is een Molukse lekkernij die wordt gegeten bij feestelijke gelegenheden. De koekjes zien er heel mooi uit. Je zult versteld staan hoe makkelijk ze eigenlijk te maken zijn.
Mijn bereiding is niet authentiek. Ik heb gekozen om ze te bakken in de oven of de airfryer. Deze koekjes worden normaal gesproken gefrituurd in olie. Maar jullie kennen mij inmiddels en weten dat frituren niet echt mijn ding is! Om deze koekjes te maken moet je wel een beetje de tijd nemen. Het deeg maken en verwerken is helemaal niet ingewikkeld. Maar houd er wel rekening mee dat het deeg 2 uur gekoeld moet worden. Het gaat 1 uur in de koelkast en daarna nog 1 uur in de vriezer. Op deze manier kun je er met een scherp mes hele dunne plakjes van snijden. Het bakken van deze koekjes is een project op zich, je hebt er wel een paar uurtjes voor nodig maar dat is inclusief het laten rusten van het deeg.
Olifantoortjes (kuping gajah)
Ik heb uit dit deeg 75 plakjes gesneden. Maar het kunnen er ook meer of minder zijn. Het ligt er maar net aan hoe dik of dun je de plakjes snijd. Hoe dunner je de koekjes snijd, hoe krokanter ze worden. Ik heb ze op twee manieren gebakken, in de oven en de airfryer. Voor het bakken heb ik ze lichtjes bestreken met zonnebloemolie. En wil je ze frituren dat kan natuurlijk ook!
- Oven baktijd, 180 graden voor ongeveer 12 tot 15 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Airfryer baktijd, 180 graden voor 5 tot 6 minuten (tussendoor even omschudden).
- Frituren op 175 – 180 graden voor 2 tot 3 minuten in kleine porties. Tussendoor een keer omdraaien in de olie.
Laat ze na het bakken volledig afkoelen op bijvoorbeeld een rooster. Bewaar ze daarna in een goed afgesloten bak of het liefst een glazen (weck)pot op een donkere plaats, bijvoorbeeld de voorraadkast.

Kilner – Ronde Weckpot – 1L
Duurzame weckpot met luchtdichte deksel die ervoor zorgt dat de inhoud zo lang mogelijk vers blijft.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Olifantoortjes (kuping gajah)
75
stuks30
minuten5
minuten2
uren15
minuten2
uren50
minutenKuping gajah, olifantoortjes. Deze feestelijke Molukse koekjes maak je met 2 kleuren deeg. Je kunt de koekjes frituren of bakken in de oven of airfryer. Een heerlijk knapperig koekje voor feestelijke gelegenheden.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
400 gram bloem
100 gram gesmolten ongezouten roomboter
150 gram (riet)suiker
halve theelepel zout
1 zakje vanillesuiker (8 gram)
1 ei
100 milliliter kokosmelk
1 eetlepel cacaopoeder
BEREIDING
- Smelt 100 gram ongezouten roomboter in een pannetje.
- Doe ondertussen 400 gram bloem samen met een halve theelepel zout in een beslagkom.
- In een andere kom doe je 150 gram rietsuiker, 1 zakje (8 gram) vanillesuiker, de gesmolten boter en 1 ei.
- Klop het suiker/eimengsel en het ei romig met een garde.
- Voeg vervolgens 100 milliliter kokosmelk toe aan de bloem en meng dit door elkaar.
- Giet het eimengsel bij de bloem en kneed dit samen tot een deeg. Is het deeg te droog? Voeg dan nog een scheutje kokosmelk toe. Is het deeg te nat? Voeg dan een beetje extra bloem toe.
- Verdeel het deeg door de helft. Ik had twee deegballen van ongeveer 400 gram per stuk. Leg de deegballen allebei in een aparte kom. Voeg nu aan een deegbal 1 eetlepel cacaopoeder toe. Kneed dit tot een bruin deeg. Je hebt nu twee verschillende kleuren deeg.
- Bestrooi je werkoppervlak met bloem en rol hier de ‘witte’ deegbal doorheen zodat hij niet meer plakt. Rol het deeg uit met een deegroller tot een dunne plak. De afmeting is ongeveer 20 x 30 centimeter. Doe dit precies hetzelfde met het bruine deeg. Leg vervolgens de deegplakken op elkaar.
- Snijd overtollige randjes deeg eraf zodat je een mooie vierkante plak krijgt. Rol vervolgens het deeg op tot een ‘worst’ en verpak hem in huishoudfolie.
- Leg de rol nu 1 uur in de koelkast en vervolgens 1 uur in de vriezer. Hierna haal je het deeg eruit en snijd je er met een scherp mes zo dun mogelijke plakjes van. Bestrijk de koekjes lichtjes met een beetje zonnebloemolie.
- Bak de koekjes af in de oven (ongeveer 15 minuten op 180 graden) of in de airfryer (ongeveer 6 minuten op 180 graden). Of frituur ze 2 tot 3 minuten op 180 graden. Laat ze na het bakken volledig afkoelen.
- Bewaar de koekjes in een afgesloten glazen pot. Je kunt ook de helft van de deegrol gebruiken en de andere helft in de vriezer bewaren voor een andere keer.
AANTEKENINGEN
- De meest bekende lekkernij uit de Indofood keuken is toch wel de spekkoek. Als je deze koekjes kunt maken dan lukt een spekkoek bakken ook! Kijk hier voor het recept van spekkoek.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Citroen lijnzaad koekjes
- Simpele speltkoekjes
- Nasi kuning
- Feestelijke pannenkoekentaart
- Poffertjes salade
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.