Eetspiratie » Olifantoortjes (kuping gajah)
Kuping gajah

Olifantoortjes (kuping gajah)

Een vriendin van mij vertelde dat ze ergens koekjes moest gaan ophalen. Wat voor koekjes dan? Ik ben nieuwsgierig! Het waren flapoorkoekjes oftewel ‘kuping gajah’ (vertaald olifantenoren). Het is een Molukse lekkernij die meestal wordt gegeten bij feestelijke gelegenheden. De koekjes zien er heel mooi uit. Je zult versteld staan hoe makkelijk ze eigenlijk te maken zijn.

Mijn bereiding is niet authentiek. Ik heb gekozen om ze te bakken in de oven of de airfryer. Deze koekjes worden normaal gesproken gefrituurd in olie. Maar jullie kennen mij inmiddels en weten dat frituren niet echt mijn ding is!

Om deze koekjes te maken moet je wel een beetje de tijd nemen. Het deeg maken en verwerken is helemaal niet ingewikkeld. Maar houd er wel rekening mee dat het deeg 2 uur gekoeld moet worden. Het gaat 1 uur in de koelkast en daarna nog 1 uur in de vriezer. Op deze manier kun je er met een scherp mes hele dunne plakjes van snijden.

Ik heb uit dit deeg 75 plakjes gesneden. Maar het kunnen er ook meer of minder zijn. Het ligt er maar net aan hoe dik of dun je de plakjes snijd.

Hoe dunner je de koekjes snijd, hoe krokanter ze worden. Ik heb ze op twee manieren gebakken, in de oven en de airfryer. Voor het bakken heb ik ze lichtjes bestreken met zonnebloemolie.

  • oven: 180 graden voor ongeveer 12 tot 15 minuten op een met bakpapier beklede bakplaat
  • airfryer: 180 graden voor 5 tot 6 minuten (tussendoor even omschudden)

Tijdens het afkoelen worden de koekjes droger en krokanter.

Olifantoortjes (kuping gajah)

Recipe by Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Course: tussendoortjeCuisine: IndofoodDifficulty: gemiddeld
Hoeveelheid

75

stuks

Deze feestelijke Molukse koekjes lijken heel moeilijk te maken maar het is eigenlijk heel eenvoudig.

Ingrediënten

  • 400 gram bloem

  • 100 gram gesmolten ongezouten roomboter

  • 150 gram (riet)suiker

  • halve theelepel zout

  • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)

  • 1 ei

  • 100 milliliter kokosmelk

  • 1 eetlepel cacaopoeder

Hoe maak je het?

  • Smelt de roomboter in een pannetje. Doe ondertussen de bloem samen met het zout in een beslagkom. In een andere kom doe je de suiker, de vanillesuiker, gesmolten boter en het ei.
  • Klop de suiker en het ei romig met een garde. Voeg de kokosmelk toe aan de bloem en meng dit door elkaar.
  • Giet het eimengsel bij de bloem en kneed dit samen tot een deeg. Is het deeg te droog? Voeg dan nog een scheutje kokosmelk toe. Is het deeg te nat? Voeg dan een beetje extra bloem toe.
  • Verdeel het deeg door de helft. Ik had twee deegballen van ongeveer 400 gram per stuk. Leg de deegballen allebei in een aparte kom. Voeg nu aan een deegbal een eetlepel cacaopoeder toe. Kneed dit tot een bruin deeg. Je hebt nu twee verschillende kleuren deeg.Kuping gajah
  • Bestrooi je werkoppervlak met bloem en rol hier de ‘witte’ deegbal doorheen zodat hij niet meer plakt. Rol het deeg uit met een deegroller tot een dunne plak. Doe dit ook met het bruine deeg. Leg vervolgens de deegplakken op elkaar.Kuping gajah
  • Snijd overtollige randjes deeg eraf zodat je een mooie vierkante plak krijgt. Rol vervolgens het deeg op tot een ‘worst’ en verpak hem in huishoudfolie.Kuping gajah
  • Leg de rol nu 1 uur in de koelkast en vervolgens 1 uur in de vriezer. Hierna haal je het deeg eruit en snijd je er met een scherp mes zo dun mogelijke plakjes van. Bestrijk de koekjes lichtjes met een beetje zonnebloemolie.Kuping gajah
  • Bak de koekjes af in de oven (ongeveer 15 minuten op 180 graden) of in de airfryer (ongeveer 6 minuten op 180 graden). Laat ze na het bakken even afkoelen.
  • Bewaar de koekjes in een afgesloten pot of trommel. Je kunt ook de helft van de deegrol gebruiken en de andere helft in de vriezer voor een andere keer.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE