Recept voor kuping gajah olifantoor koekjes

Olifantoortjes (kuping gajah)

Een lieve vriendin van mij vertelde dat ze ergens koekjes moest gaan ophalen. Ik was nieuwsgierig en vroeg wat er zo bijzonder was aan die koekjes, het waren flapoorkoekjes oftewel ‘Kuping Gajah’ vertaald olifantenoren. Het is een Molukse lekkernij die wordt gegeten bij feestelijke gelegenheden. Ik dacht die kan ik vast ook maken! Dus na wat googlen kwam ik diverse recepten tegen en het maken van deze koekjes blijkt heel eenvoudig te zijn. Het lijkt ingewikkeld omdat ze er zo mooi uitzien. 

Mijn recept is dus niet authentiek maar ik heb er mijn eigen versie van gemaakt. Deze koekjes worden normaal gesproken gefrituurd in olie maar ik heb ze gebakken in de oven. Het is allebei lekker..

Wat heb je nodig?

  • 300 gram (spelt) bloem
  • 100 gram gesmolten ongezouten roomboter
  • 80 tot 100 gram (kokosbloesem) suiker
  • flinke snuf zout
  • 1 theelepel vanille extract of een mespunt vanillepoeder
  • 1 ei
  • 80 milliliter kokosmelk
  • 1 kleine eetlepel cacaopoeder

Bereidingstijd:
20 minuten, wachttijd 2 uur en afbakken 30 minuten

Hoe maak je het?

Begin met het maken van een deeg. Zet het cacaopoeder apart, deze heb je straks pas nodig. Maak een deeg van alle ingrediënten, dit kan met de hand of met een keukenmachine. Het deeg is ietwat plakkerig, je kunt er altijd nog een beetje bloem aan toevoegen zodat het deeg iets droger wordt.

Bestrooi je werkoppervlak met wat bloem en leg het deeg erop. Verdeel het deeg door de helft. Om het precies dor de helft te verdelen kun je het afwegen maar het kan ook op het oog.

Hoe nu verder?

Kneed nu door de ene helft van het deeg de cacaopoeder. Zorg dat de cacao er goed doorheen gekneed wordt zodat je geen wit deeg meer ziet. Je hebt nu een wit deeg en een bruin deeg.

Rol nu met de deegroller eerst het witte deeg uit tot een grote plak, deze mag best dun zijn. Leg het witte deeg even apart en rol nu het bruine deeg uit tot een even grote plak als de witte. Het hoeft niet perfect recht te zijn, als het maar twee mooie plakken op elkaar zijn. Je kunt ze altijd nog recht snijden als je dat wil.

Leg nu de bruine plak op de witte plak en rol hier nog lichtjes overheen met de deegroller. Rol het deeg nu op als een soort worst, zo krijg je een mooie deegrol. Wikkel het deeg strak in huishoudfolie en leg een uurtje in de koelkast. Ondertussen kun je de keuken opruimen.

Kuping gajah olifantoortjes koekjes

Als het deeg een uur in de koelkast heeft gelegen, leg je het deeg voor een uurtje in de vriezer. Als je de koekjes wil gaan afbakken haal je het deeg uit de vriezer en laat je het heel even zacht worden totdat je het kunt snijden. Neem een scherp glad mes en snijd zo dun mogelijke plakjes en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt heel veel koekjes halen uit een rol. Vouw ze met je hand een beetje in de vorm van een olifantenoortje.

Het deeg wat je niet gebruikt bewaar je gewoon in de vriezer! Bak de koekjes 30 minuten af in een voorverwarmde oven van ongeveer 200 graden. Na het bakken moeten ze nog even drogen. Bewaar ze in een mooie glazen pot zodat ze knapperig blijven.

Wil je ze toch frituren? Bak ze dan kort in kokosolie tot ze krokant zijn. Laat ze daarna uitlekken op een keukenpapiertje.

Tip: als je van bakken houdt durf je misschien ook zelf eens een spekkoek te bakken!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

4 Reacties

  1. Heerlijk vind ik ze! Voor de 2e keer gemaakt nu😍 dank je voor het delen!

  2. Het hoort knapperig en krokant te zijn maar niet hard. Dan moet er meer water bij het beslag maar ook weer niet te waterig. Ook moet je dunne plakjes snijden en niet dik.

  3. Hey,
    Ik heb deze koekjes gemaakt, zien er goed uit, ruiken super. Vroeg me enkel af of het de bedoeling is dat ze ook vrij hard zijn… want dat zijn ze namelijk wel :-\

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*