Citroen lijnzaad koekjes, een lekker tussendoortje en heerlijk bij de thee. Tijdens het boodschappen doen vond ik in de opruiming een leuke koekjesstempel. Dat was meteen een goed excuus om koekjes te gaan bakken. De citroen geeft de koekjes een frisse smaak en het lijnzaad smaakt een beetje hartig, een hele lekkere combinatie.
Deze koekjes kun je vrij snel maken. Met de basis ingrediënten, die je waarschijnlijk in je voorraadkast hebt staan maak je redelijk eenvoudig een deeg. Je kunt het deeg zelfs maken, in huishoudfolie rollen (tot een lange worst) en vervolgens bewaren in de koelkast. Je bakt de koekjes dan op een later moment af. En als je helemaal geen tijd hebt, dan kun je het zelfs invriezen. Wil je het gebruiken dan laat je het ontdooien, snijd er vervolgens plakjes van en drukt ze plat tot koekjes. In de vriezer is het deeg tot 3 maanden houdbaar.
Citroen lijnzaad koekjes
Voor dit recept gebruik je gemalen lijnzaad, dus niet de hele zaadjes. Het beste is om de zaadjes zelf te vermalen maar je kunt het ook vermalen of ‘gebroken’ kopen. Het is wel aan te raden om gebroken lijnzaad in de koelkast te bewaren. Buiten de koelkast bederft het sneller en als je het in de koelkast bewaard kun je de houdbaarheid verlengen. In dit recept zit geen ei, het lijnzaad zorgt ook voor de binding zoals een ei dat zou doen. Deze koekjes kun je eenvoudig in een vegan versie maken door de roomboter te vervangen door plantaardige boter. Verder zitten er geen dierlijke ingrediënten in dit recept. En heb je geen speltmeel in huis, gewone simpele bloem werkt ook prima.
Citroen lijnzaad koekjes
25 – 30
stuks15
minuten20
minuten35
minutenMaak heel eenvoudig citroen lijnzaad koekjes met ingrediënten uit je voorraadkast.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
200 gram speltmeel of bloem
120 gram zachte roomboter of plantaardige boter
halve theelepel bakpoeder
1/4 lepel bakingsoda
25 gram gebroken lijnzaad
1 biologische citroen (de rasp) + 1 eetlepel sap
1 mespunt vanillepoeder
70 milliliter ahornsiroop
1/4 theelepel zout
BEREIDING
- Meng de droge ingrediënten in een kom, 200 gram speltmeel of bloem, 1/4 theelepel baking soda, 1/2 theelepel bakpoeder, 1 mespunt vanillepoeder, 1/4 theelepel zout en 25 gram gebroken lijnzaad.
- In een andere kom meng je de natte ingrediënten, 120 gram zachte boter, citroenrasp van een citroen, 1 eetlepel citroensap en 70 milliliter ahornsiroop. Roer dit goed door elkaar.
- Voeg het natte mengsel toe aan het meelmengsel en maak er een mooi deeg van. Als het iets te nat of te plakkerig is voeg dan nog een beetje meel of bloem toe.
- Maak een ‘worst’ van het deeg en rol dit strak op in een stukje huishoudfolie. Leg het een half uurtje in de koelkast zodat het steviger kan worden.
- Neem de rol uit de koelkast en snijd er plakjes van. Je haalt er ongeveer 25 tot 30 uit dit recept. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de plakjes op. Gebruik eventueel de koekjesstempel als je die hebt.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de koekjes in 18 tot 20 minuten af. Laat ze volledig afkoelen op een rooster en bewaar ze in een goed afgesloten bak of glazen pot.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Simpele speltkoekjes
- Citroen ijsblokjes
- Dressing met mosterd en citroen
- Havermoutkoeken met banaan en chocolade
- Olifantoortjes (kuping gajah)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.