Speltkoekjes, gewoon koekjes maar dan met een beetje spelt (schijnt hip te zijn). Ik ben geen bakker, ik geef het eerlijk toe. Koken is mijn ding want daar kun je nog een beetje je eigen draai geven aan hoeveelheden en ingrediënten. Met bakken kan dat dus niet. Verander je iets aan een recept, dan mislukt je baksel. Soms waag ik me er toch aan omdat ik zin heb in chocoladekoekjes. Dit recept voor speltkoekjes is gelukkig vrij simpel.
In dit recept lijkt op het eerste oog weinig suiker te zitten. Suiker (echte suiker korreltjes) maakt koekjes vaak ook lekker bros en knapperig. Maar naast suiker zit er ook honing en chocolade in dit recept en die tellen ook mee als suiker(s). Maar ach, koekjes eet je ook niet omdat ze gezond zijn natuurlijk! En als je niet alle koekjes opeet komt het allemaal wel goed. Wil je toch een koekje dat ‘iets gezonder’ is, maak dan deze havermoutkoeken met banaan.
Speltkoekjes
Wat ik zelf vaak handig vind bij het bakken van koekjes is het deeg strak oprollen (in de vorm van een worst) in een stukje huishoudfolie en het vervolgens even in de koelkast of vriezer te leggen. Hierdoor wordt het deeg stevig en kun je er heel makkelijk plakjes van snijden met een scherp mes. Zo krijg je perfecte koekjes die allemaal even groot zijn.
Speltkoekjes
15
stuks25
minuten15
minuten40
minutenEen simpel recept voor speltkoekjes met chocolade.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
200 gram speltmeel
100 gram koude roomboter in blokjes
25 gram rietsuiker
2 eetlepels honing
100 gram pure chocolade grof gehakt
BEREIDING
- Maak een deeg van 200 gram speltmeel, 100 gram kouden roomboter in blokjes, 25 gram rietsuiker, 2 eetlepels honing en 100 gram fijngehakte pure chocolade. Het deeg maak je met de hand of met behulp van een keukenmachine. Kneed het goed door elkaar en vorm er een rol (worst) van waar je later plakjes uit kunt snijden.
- Verpak de rol/worst in huishoudfolie en laat deze een tijdje rusten in de koelkast. Je kunt het deeg ook voorbereiden en de koekjes op een later tijdstip afbakken.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en snijd plakjes van de rol af. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de koekjes erop.
- Bak de koekjes in ongeveer 15 tot 18 minuten bruin en gaar en laat ze afkoelen op een rooster. Bewaar ze in een pot of trommel.
AANTEKENINGEN
- Een erg leuk koekje om te bakken is kuping gajah. Dit zijn Molukse koekjes en ze zijn door de vorm vernoemd naar olifantoortjes. Kijk hier voor mijn versie van deze koekjes.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.