Simpele speltkoekjes

Simpele speltkoekjes

Wat doe je op een regenachtige dag met de kinderen…? Koekjes bakken natuurlijk! Dit is een simpel basisrecept waar je nog allemaal lekkere ingrediënten aan kunt toevoegen. Zo kan iedereen zijn eigen favoriete koekje maken. Het is een makkelijk deeg voor kinderen, je rolt het makkelijk uit en plakt niet aan de handjes.

Wat heb je nodig?

  • 200 gram speltbloem
  • 1 eigeel
  • 50 gram (kokosbloesem) suiker
  • 2 eetlepels honing
  • 125 gram (koude) boter

Benodigdheden:

  • bakpapier
  • deegroller
  • uitsteekvormpjes

Hoe maak je het?

Doe alle ingrediënten in een kom en maak er met je handen een kruimelig deeg van. Als je het deeg met de hand maakt, gebruik dan koude boter. Ik maak het deeg met mijn keukenmachine en gebruik hier de deeghaak voor, dan hoeft de boter niet perse koud te zijn. Vorm het deeg tot een bal, wikkel deze in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.

Leg een bakpapiertje op je werkoppervlak en rol het deeg uit. Maak het niet te dun anders krijg je te dunne koekjes. Het deeg is een beetje plakkerig maar dat is niet erg.

Steek nu de koekjes uit met uitsteekvormpjes (ik heb zelfs kleivormpjes gebruikt) en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Je kunt ook kleine stukjes deeg nemen, draai deze tussen je handen tot een bolletje en druk deze plat tussen je handen. Op deze manier heb je ook een koekje! Hoe langer je het deeg in je handen hebt, hoe warmer deze wordt en hoe slapper het deeg wordt.

Verwarm de oven voor op 175 graden en bak ze in 18 tot 20 minuten bruin.

Na het bakken moeten de koekjes nog even drogen, leg ze even op een rooster en daarna zijn ze heerlijk knapperig.

Je kunt veel variëren met smaken, voeg aan het deeg toe wat jij lekker vind zoals:

  • vanillepoeder
  • citroenrasp van een biologische citroen
  • pindakaas
  • stukjes chocolade
  • kokosrasp
  • kaneel of koekkruiden
  • rozijnen of cranberry’s

De koekjes kun je een paar dagen bewaren in een afgesloten pot of bakje. De kinderen vinden hun eigen gebakken koekjes erg lekker! Ook leuk om cadeau te geven in een mooie glazen pot met een zelfgemaakt label eraan. Dat vinden opa en oma hartstikke leuk!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

5 Reacties

  1. Jaap Gerssen

    Simone,

    Help!
    3x geprobeerd, in de oven stand van de combi magnetron.
    Tijdje terug op 180 graden>>20 min.
    Vandaag 1e keer ook 180 >> 20 min en 2e keer, 200 graden >>25 min.
    Alle drie de keren kan je ze bijna niet opscheppen, zó bros zijn ze, zeg maar droog.
    Alleen de suiker heb ik bij alle pogingen weggelaten, en heb 400 gram speltbloem gebruikt, wel een aantal maanden over de THT datum, andere ingredienten uiteraard ook verdubbeld.
    Wat kan het zijn dat ze zo bros en droog zijn. Help !!! Grapje. Ben zeeer benieuwd, want ergens heeft deze beginnende kok iets over het hoofd gezien.

    • Hoi Jaap, als ik het goed lees heb je elke keer de suiker weggelaten. Heb je het ook al eens geprobeerd met suiker? Bij bakken komt het altijd heel nauw met de ingrediënten namelijk. Groetjes, Simone

  2. Mirjam Hummel

    Hoi! Dank voor je reactie! Ik heb inderdaad alleen het eigeel gebruikt, dat was wel even een aandachtspuntje… ;) Ik heb ze inderdaad maar gewoon tot een balletje gedraaid en geplet tot een koekje, maar voor de kinderen vind ik het juist zo leuk als ze met vlindertjes en hobbelpaartjes en tasjes en andere vormpjes thuis kunnen komen…. :)
    Ik kom er nu achter dat ik het deeg wel in een ronde bal gemaakt heb, maar niet in folie gewikkeld heb, Ik weet niet dat er nou voor zorgde dat het zo plakkerig was… Ik vond het vanaf dat ik het uit de koelkast haalde al vrij plakkerig en slap….:(
    Ik ga nog wel opnieuw een poging wagen, en dan hopen dat het beter werkt… :) Ik ga dan denk ik kijken of ik een aantal kleinere ballen kan draaien, zodat de kou er meer in kan komen in de koelkast, en ze uit de koelkast ook sneller “verwerkt” kunnen worden.
    Je hoort nog van me hoe het afgelopen is… qua smaak waren ze in ieder geval erg lekker!

  3. Mirjam Hummel

    Hoi,
    Vanmorgen heb ik deze koekjes alvast even uitgeprobeerd, omdat ik vrijdag van plan was op het kinderfeestje van mijn dochter deze koekjes te gaan bakken. Maar op een of andere manier bleef het deeg (ook na een half uur koelkast) erg zacht en niet fijn om mee te werken. Heel plakkerig, waardoor de vormpjes er totaal misvormd uit kwamen. Kun jij me zeggen hoe dit kan, en hoe ik dit vrijdag kan voorkomen? Anders wordt het helemaal prut, en dat is jammer….

    • Hoi Mirjam! Wat leuk dat je koekjes wil gaan bakken! Nieuwsgierig als ik ben heb ik vanmiddag deze koekjes maar weer eens gebakken. Zo kon ik ook kijken of het recept misschien niet klopte. Ik heb precies het recept aangehouden. Let op om wel het eigeel alleen te gebruiken. Ik heb zelfs boter gebruikt die niet helemaal koud was. Het deeg is in het begin heel kruimelig. Hier maak je een bol van. Als je het daarna in folie wikkelt en een half uur in de koelkast legt dan wordt het een harde bol. Je zou ipv de deegroller te gebruiken ook gewoon een stukje deeg van de de bol kunnen pakken en deze tussen je handen draaien tot een balletje. Deze druk je vervolgens plat en dan heb je ook een koekje. Bij mij was het deeg een klein beetje plakkerig maar dat komt ook door de boter. Hoe langer je het deeg bewerkt hoe warmer en slapper het deeg wordt. Bij mij zijn de koekjes goed gelukt. Ik hoop dat je nog een poging gaat wagen! Veel plezier op het feestje gewenst! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*