Eetspiratie » Simpele speltkoekjes
Simpele speltkoekjes

Simpele speltkoekjes

Soms heb je zin in een lekker koekje. En wat is er nu leuker en lekkerder om die zelf te bakken? Het is niet ingewikkeld en je hebt niet veel ingrediënten nodig (maar wel lekker veel boter). Het deeg is heel eenvoudig te maken en te verwerken. Deze simpele speltkoekjes kun je ook prima bakken met kinderen.

Ik geef het eerlijk toe, ik ben geen koekjesbakker. Persoonlijk ben ik meer van het koken omdat je daarbij meer kunt smokkelen. Bij bakken kan dat namelijk niet want als je iets veranderd aan het recept dan is er een grote kans dat het mislukt.

Zo af en toe sta ik weleens in de bakmodus. Dan heb ik zin om iets lekkers te creëren of een baksel voor mijn gezin te maken of voor visite die komt. Mijn jongste dochter vindt bakken wel heel erg leuk dus ik dat doe ik dan ook graag samen met haar.

Dit koekjesrecept heb ik ietsjes aangepast. Het was toch niet helemaal naar mijn zin. Ook heb ik het in stappen op de foto gezet. Deze vind je onder de bereidingswijze. Als je de stappen volgt kunnen de koekjes eigenlijk niet mislukken.

Simpele speltkoekjes

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Bakrecepten, TussendoortjesKeuken: ZoetighedenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

15

stuks
Voorbereiding

30

minuten
Oventijd

15

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Met een paar ingrediënten uit je voorraadkast bak je lekkere speltkoekjes.

Ingrediënten

  • 200 gram speltbloem

  • 1 eigeel (niet het eiwit)

  • 50 gram rietsuiker

  • 2 eetlepels honing

  • 125 gram koude boter in blokjes

  • snufje zout

Hoe maak je het?

  • Doe de bloem in een beslagkom samen met het eigeel, suiker, honing, zout en in blokjes gesneden koude boter.
  • Nu ga je het deeg kneden met je handen. Knijp de boter door de speltbloem totdat alles vermengt is. Het is nu een stevige deegbal.Simpele speltkoekjes
  • Neem een stukje huishoudfolie en verpak de deegbal erin. Leg deze een half uurtje in de koelkast. Ondertussen ruim je de keuken op.
  • Haal het deeg uit de koelkast en leg deze op een snijplank. Maak het deeg een beetje warm door het te kneden en vorm er met je handen een soort ‘worst’ van. Mijn dochter noemt het een koekjesdeegrol.Simpele speltkoekjes
  • Snijd koekjesdeegrol vervolgens in plakjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes deeg erop. Duw de plakjes deeg plat met je hand. Eventueel kun je een koekjesstempel gebruiken. Bestrooi de koekjes eventueel met een heel klein snufje suiker.Simpele speltkoekjes
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de koekjes in ongeveer 15 tot 20 minuten bruin. Blijf erbij in de buurt en zorg dat ze niet verbranden.
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Ze zullen nu ook nog iets uitharden en knapperig worden. Bewaar ze in een goed afgesloten bak of trommel.

Aantekeningen

  • Snijd de plakjes net zo dun of dik als je zelf wilt. Let dan wel goed op tijdens het bakken. Hoe dunner de koekjes hoe eerder ze gaar zijn en eventueel kunnen verbranden.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE