Simpele speltkoekjes

Simpele speltkoekjes

Soms heb je zin in een lekker koekje. En wat is er nu leuker en lekkerder om die zelf te bakken? Het is niet ingewikkeld en je hebt niet veel ingrediënten nodig (maar wel lekker veel boter). Het deeg is heel eenvoudig te maken en te verwerken. Deze simpele speltkoekjes kun je ook prima bakken met kinderen.

Ik geef het eerlijk toe, ik ben geen koekjesbakker. Persoonlijk ben ik meer van het koken omdat je daarbij meer kunt smokkelen. Bij bakken kan dat namelijk niet want als je iets veranderd aan het recept dan is er een grote kans dat het mislukt.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Zo af en toe sta ik weleens in de bakmodus. Dan heb ik zin om iets lekkers te creëren of een baksel voor mijn gezin te maken of voor visite die komt. Mijn jongste dochter vindt bakken wel heel erg leuk dus ik dat doe ik dan ook graag samen met haar.

Dit koekjesrecept heb ik ietsjes aangepast. Het was toch niet helemaal naar mijn zin. Ook heb ik het in stappen op de foto gezet. Deze vind je onder de bereidingswijze. Als je de stappen volgt kunnen de koekjes eigenlijk niet mislukken.

wat heb je nodig?

  • 200 gram speltbloem

  • 1 eigeel (dus niet het eiwit erbij)

  • 500 gram (riet)suiker

  • 2 eetlepels honing

  • 125 gram koude boter in blokjes

  • snufje zout

Hoe maak je het?

  • Doe de bloem in een beslagkom samen met het eigeel, suiker, honing, zout en in blokjes gesneden koude boter.
  • Nu ga je het deeg kneden met je handen. Knijp de boter door de speltbloem totdat alles vermengt is. Het is nu een stevige deegbol.
  • Neem een stukje huishoudfolie en verpak de deegbol erin. Leg deze een half uurtje in de koelkast. Ondertussen ruim je de keuken op.
  • Haal het deeg uit de koelkast en leg deze op een snijplank. Maak het deeg een beetje warm door het te kneden en vorm er met je handen een soort ‘worst’ van. Mijn dochter noemt het een koekjesdeegrol.
  • Snijd koekjesdeegrol vervolgens in plakjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes deeg erop. Duw de plakjes deeg plat met je hand. Eventueel kun je een koekjesstempel gebruiken. Bestrooi de koekjes eventueel met een heel klein snufje suiker.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de koekjes in ongeveer 15 tot 20 minuten bruin. Blijf erbij in de buurt en zorg dat ze niet verbranden.
  • Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Ze zullen nu ook nog iets uitharden en knapperig worden. Bewaar ze in een goed afgesloten bak of trommel.
Het deeg
De koekjesdeegrol
Elk plakje wordt een koekje!

Snijd de plakjes net zo dun of dik als je zelf wilt. Let dan wel goed op tijdens het bakken. Hoe dunner de koekjes hoe eerder ze gaar zijn en eventueel verbranden.

Veel bakplezier!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

6 Reacties

  1. Hoi,

    Leuk recept, het werden heerlijke koekjes. Wij hadden geen last van te bros of te plakkerig deeg, de kinderen hebben mooie vormpjes kunnen gebruiken.
    Bedankt!

    Groetjes Eline

  2. Jaap Gerssen

    Simone,

    Help!
    3x geprobeerd, in de oven stand van de combi magnetron.
    Tijdje terug op 180 graden>>20 min.
    Vandaag 1e keer ook 180 >> 20 min en 2e keer, 200 graden >>25 min.
    Alle drie de keren kan je ze bijna niet opscheppen, zó bros zijn ze, zeg maar droog.
    Alleen de suiker heb ik bij alle pogingen weggelaten, en heb 400 gram speltbloem gebruikt, wel een aantal maanden over de THT datum, andere ingredienten uiteraard ook verdubbeld.
    Wat kan het zijn dat ze zo bros en droog zijn. Help !!! Grapje. Ben zeeer benieuwd, want ergens heeft deze beginnende kok iets over het hoofd gezien.

    • Hoi Jaap, als ik het goed lees heb je elke keer de suiker weggelaten. Heb je het ook al eens geprobeerd met suiker? Bij bakken komt het altijd heel nauw met de ingrediënten namelijk. Groetjes, Simone

  3. Mirjam Hummel

    Hoi! Dank voor je reactie! Ik heb inderdaad alleen het eigeel gebruikt, dat was wel even een aandachtspuntje… ;) Ik heb ze inderdaad maar gewoon tot een balletje gedraaid en geplet tot een koekje, maar voor de kinderen vind ik het juist zo leuk als ze met vlindertjes en hobbelpaartjes en tasjes en andere vormpjes thuis kunnen komen…. :)
    Ik kom er nu achter dat ik het deeg wel in een ronde bal gemaakt heb, maar niet in folie gewikkeld heb, Ik weet niet dat er nou voor zorgde dat het zo plakkerig was… Ik vond het vanaf dat ik het uit de koelkast haalde al vrij plakkerig en slap….:(
    Ik ga nog wel opnieuw een poging wagen, en dan hopen dat het beter werkt… :) Ik ga dan denk ik kijken of ik een aantal kleinere ballen kan draaien, zodat de kou er meer in kan komen in de koelkast, en ze uit de koelkast ook sneller “verwerkt” kunnen worden.
    Je hoort nog van me hoe het afgelopen is… qua smaak waren ze in ieder geval erg lekker!

  4. Mirjam Hummel

    Hoi,
    Vanmorgen heb ik deze koekjes alvast even uitgeprobeerd, omdat ik vrijdag van plan was op het kinderfeestje van mijn dochter deze koekjes te gaan bakken. Maar op een of andere manier bleef het deeg (ook na een half uur koelkast) erg zacht en niet fijn om mee te werken. Heel plakkerig, waardoor de vormpjes er totaal misvormd uit kwamen. Kun jij me zeggen hoe dit kan, en hoe ik dit vrijdag kan voorkomen? Anders wordt het helemaal prut, en dat is jammer….

    • Hoi Mirjam! Wat leuk dat je koekjes wil gaan bakken! Nieuwsgierig als ik ben heb ik vanmiddag deze koekjes maar weer eens gebakken. Zo kon ik ook kijken of het recept misschien niet klopte. Ik heb precies het recept aangehouden. Let op om wel het eigeel alleen te gebruiken. Ik heb zelfs boter gebruikt die niet helemaal koud was. Het deeg is in het begin heel kruimelig. Hier maak je een bol van. Als je het daarna in folie wikkelt en een half uur in de koelkast legt dan wordt het een harde bol. Je zou ipv de deegroller te gebruiken ook gewoon een stukje deeg van de de bol kunnen pakken en deze tussen je handen draaien tot een balletje. Deze druk je vervolgens plat en dan heb je ook een koekje. Bij mij was het deeg een klein beetje plakkerig maar dat komt ook door de boter. Hoe langer je het deeg bewerkt hoe warmer en slapper het deeg wordt. Bij mij zijn de koekjes goed gelukt. Ik hoop dat je nog een poging gaat wagen! Veel plezier op het feestje gewenst! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*