Simpele speltkoekjes, lekker en makkelijk recept. Soms heb je zin in een lekker koekje. En wat is er nu leuker en lekkerder om die zelf te bakken? Het is niet ingewikkeld en je hebt niet veel ingrediënten nodig. Het deeg is heel eenvoudig te maken en te verwerken. Deze simpele speltkoekjes kun je ook prima bakken met kinderen.
Ik geef het eerlijk toe, ik ben geen koekjesbakker. Persoonlijk ben ik meer van het koken omdat je daarbij meer kunt smokkelen. Bij bakken kan dat namelijk niet want als je iets veranderd aan het recept dan is er een grote kans dat het mislukt. Zo af en toe sta ik weleens in de bakmodus. Dan heb ik zin om iets lekkers te creëren of een baksel voor mijn gezin te maken of voor visite die komt. Mijn jongste dochter vindt bakken wel heel erg leuk dus ik dat doe ik dan ook graag samen met haar.
Simpele speltkoekjes
Het leukste van koekjes bakken is om ze in een apart vormpje te maken of je kunt een koekjesstempel gebruiken. In de receptenkaart vind je een klein stappenplan met foto’s. Als je dit volgt kunnen je koekjes eigenlijk niet mislukken.
Simpele speltkoekjes
15
stuks30
minuten15
minuten45
minutenMet een paar ingrediënten uit je voorraadkast bak je lekkere speltkoekjes.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
200 gram bloem
1 eigeel (niet het eiwit)
50 gram rietsuiker
2 eetlepels honing
125 gram koude boter in blokjes
snufje zout
BEREIDING
- Doe 200 gram bloem in een beslagkom samen met 1 eigeel, 50 gram suiker, 2 eetlepels honing, een snufje zout en 125 gram in blokjes gesneden koude boter.
- Nu ga je het deeg kneden met je handen. Knijp de boter door de bloem totdat alles vermengd is. Vorm dit tot een deegbal.
- Neem een stukje huishoudfolie en verpak de deegbal erin. Leg deze een half uurtje in de koelkast. Ondertussen ruim je de keuken op.
- Haal het deeg uit de koelkast en leg deze op een snijplank. Maak het deeg een beetje warm door het te kneden en vorm er met je handen een soort ‘worst’ van. Mijn dochter noemt het een koekjesdeegrol.
- Snijd ‘koekjesdeegrol’ vervolgens in plakjes. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes deeg erop. Duw de plakjes deeg plat met je hand. Eventueel kun je een koekjesstempel gebruiken. Bestrooi de koekjes eventueel met een heel klein snufje suiker.
- Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de koekjes in ongeveer 15 tot 20 minuten bruin. Blijf erbij in de buurt en zorg dat ze niet verbranden.
- Haal de koekjes uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster. Ze zullen nu ook nog iets uitharden en knapperig worden. Bewaar ze in een goed afgesloten bak of trommel.
AANTEKENINGEN
- Snijd de plakjes net zo dun of dik als je zelf wilt. Let dan wel goed op tijdens het bakken. Hoe dunner de koekjes hoe eerder ze gaar zijn en eventueel kunnen verbranden.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Speltkoekjes
- Citroen lijnzaad koekjes
- Olifantoortjes (kuping gajah)
- Indische bloemkoolkoekjes van Beb Vuyk
- Sambal tomaat
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.