Eetspiratie » Kippensoep met citroen en parelcouscous – met vegan optie
Kippensoep met citroen en parelcouscous met vegan optie

Kippensoep met citroen en parelcouscous – met vegan optie

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Kippensoep met citroen en parelcouscous – met vegan optie. Deze soep zou zomaar eens mijn nieuwe lievelings kunnen worden! Fris, fruitig en kruidig tegelijk en gevuld met heerlijke pareltjes van couscous. Een kom met echt ‘comfortfood’ en het is ook nog eens heel makkelijk te maken. Maak het met kip of vegan kipstukjes en vul het aan met kikkererwten, een uitstekende eiwitbron met een lekkere bite.

Soep, ik eet het als ontbijt, lunch en avondeten. Bamisoep (noedelsoep) en linzensoep zijn mijn favoriet en deze soep staat nu ook in dit rijtje. Kippensoep heeft iets troostrijks, daarom wordt het ook vaak gegeten bij een griep of verkoudheid. Waar sommige recepten soms uren moeten trekken, is deze soep binnen no-time klaar. En waarschijnlijk heb je de meeste ingrediënten al in huis of in je voorraadkast staan. Misschien dat je voor de parelcouscous even naar de supermarkt moet, maar dit is juist wat deze soep zo lekker maakt.

Kippensoep met citroen en parelcouscous – met vegan optie

Je kunt deze soep maken met kipfilet, maar ook met vegan kipstukjes (op basis van soja-eiwit). Een andere vegan optie is kikkererwten, maar deze voeg ik sowieso toe omdat ik dat lekker vind en het een extra bron van eiwitten is. Als je kipfilet gebruikt dan kook je deze mee in de bouillon. Zelf gebruik ik kipstukjes en deze bak ik het liefst van tevoren even aan in een koekenpan en voeg ze daarna toe aan de soep. Omdat ik van citroen hou, voeg ik lekker veel rasp en sap toe. Voeg dit toe naar eigen smaak. Begin met het rasp en sap van een halve citroen, later meer toevoegen kan altijd. Neem wel een biologische citroen, omdat je ook de schil gebruikt.

De ideale pan voor soep of stamppot
BK Fortalit Soeppan - Ø 26 cm / 8,2 liter - Emaille- petrol

BK Fortalit Soeppan – Ø 26 cm / 8,2 liter – Emaille- petrol

Maak in een handomdraai jouw eigen plantaardige melk met de Vegan Milker MÜLSI – eenvoudig, snel en makkelijk schoon te maken!

Wat betreft de parelcouscous, er zijn verschillende merken te koop in de supermarkt. Zelf heb ik de couscous van het merk ‘Souq’ gebruikt maar een huismerk werkt ook prima. Houd de kooktijd aan die op de verpakking staat aangegeven. Je zult zien dat als de soep een tijdje staat de parelcouscous heel veel vocht opneemt. Het lekkerst is om de soep direct na bereiding te eten. Heb je een restje over en is de volgende dag de bouillon verdwenen? Voeg dan een scheut water en eventueel nog een beetje bouillonpoeder naar smaak toe.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Kippensoep met citroen en parelcouscous met vegan optie
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Kippensoep met citroen en parel couscous - met vegan optie

Kippensoep met citroen en parel couscous – met vegan optie

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 5 stemmen
Gang: Lunch, VoorgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

35

minuten

Simpele kippensoep met parelcouscous met een vegan optie.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 200 gram kipfilet in dunne reepjes gesneden of 160 gram vegan kipstukjes (even aangebakken)

  • 1 ui gesnipperd

  • 3 tenen knoflook fijngehakt

  • 1 kleine winterpeen in blokjes gesneden

  • 2 stengels bleekselderij schoongemaakt en in plakjes gesneden

  • 2 eetlepels groentebouillonpoeder (of 1,5 bouillonblokje)

  • 1 blik kikkererwten (a 400 gram) afgespoeld

  • 1 theelepel tijm

  • halve theelepel rozemarijn

  • 1 mespunt chilipoeder

  • 1 mespunt gemalen kurkuma

  • 100-130 gram parelcouscous

  • 1 liter water

  • zout en peper

  • 1 biologische citroen (het sap en rasp)

  • halve eetlepel olie

  • optioneel: vers gehakte peterselie

BEREIDING

  • Snijd de kipfilet in dunne reepjes. Als je vegan kipstukjes gebruikt kun je deze eventueel iets kleiner snijden, maar dat is geen must. Bak de vegan kipstukjes even aan tot ze verkleuren. Kipfilet kun je er rauw indoen. Zet de kip even apart tot gebruik.
  • Snipper een ui, hak de knoflook fijn, snijd de winterpeen in kleine blokjes en de bleekselderij in plakjes.
  • Verwarm een halve eetlepel olie in een grote soeppan en bak hierin de ui, knoflook, winterpeen en bleekselderij aan. Bak dit ongeveer 5 minuten en schep het steeds om. Voeg ook een snufje zout toe.
  • Voeg vervolgens 1 theelepel tijm, een halve theelepel rozemarijn, 1 mespunt chilipoeder en 1 mespunt gemalen kurkuma toe. Schep alles goed om.
  • Schenk er 1 liter water bij en voeg 2 eetlepel groentebouillonpoeder (of 1,5 bouillonblokje) toe. Breng dit rustig aan de kook. Als de bouillon kookt voeg je 130 – 150 gram parelcouscous toe. Laat dit ongeveer 12 tot 14 minuten koken. Kijk even op de verpakking hoe lang de kooktijd van de parelcouscous is. Hou die kooktijd aan. Voeg ook de kipfilet of de kipstukjes toe samen met de afgespoelde kikkererwten.
  • Als de parelcouscous en de kip gaar zijn, voeg je het sap en de rasp van 1 biologische citroen toe. Breng de soep op smaak met zout en peper. Garneer met vers gehakte peterselie en extra vers gemalen zwarte peper.

AANTEKENINGEN

  • In blokjes gesneden courgette is ook een lekkere toevoeging in deze soep.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!