Bastogne parfait

Bastogneparfait

Een etentje sluit je meestal af met een lekker dessert. Ik ben zelf niet zo van de toetjes maar voor deze maak ik een uitzondering. Bastogne koeken waren vroeger mijn lievelings. Toen ik in een restaurant een keer bastogneparfait geproefd had, wist ik dat ik dit thuis ook moest maken.

Laat je niet afschrikken door de bereidingswijze want het recept is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is geduld en een beetje liefde natuurlijk. Je krijgt er een heel lekker dessert voor terug. Ik heb in mijn versie kokosbloesemsuiker gebruikt, vandaar de ietwat bruine kleur van de parfait op de foto. Maar je kunt ook rietsuiker of gemalen palmsuiker gebruiken. Deze hebben en beetje een caramel achtige smaak wat goed bij de bastogne past.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Keukenbenodigdheden:

  • pan
  • vuurvaste schaal
  • garde en een spatel
  • handmixer
  • plat bakblik of bakje om de parfait in te vriezen
  • stukje huishoudfolie

wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 4 – 5 bastogne koeken

  • 6 eidooiers (het eigeel)

  • 100 gram suiker

  • 200 milliliter ongezoete slagroom om op te kloppen

Hoe maak je het?

  • Begin met het opkloppen van de slagroom tot hij lobbig is. Zet de slagroom afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Splits de eieren. Gebruik hiervoor 2 kommen, een voor het eigeel en de andere voor het eiwit. De eiwitten heb je niet nodig maar kun je wel invriezen voor een ander recept. Zet het eigeel apart.
  • Vermaal de koeken tot kruimels. Dit mogen best fijne en grove stukjes door elkaar zijn. Zet ook de koekkruimels apart. Leg ook alvast de mixer klaar.
  • Zet een pan water op het vuur en warm dit langzaam op tot het net niet kookt. Zet de vuurvaste schaal erop en zorg dat het water de schaal niet raakt. Doe nu de eieren en de suiker in de kom en klop dit mengsel met een garde voor ongeveer 10 minuten (of langer) tot het een dikke en lobbige substantie geworden is.
  • Haal vervolgens de schaal van de pan en klop het mengsel met de handmixer stijf totdat er pieken vormen.
  • Haal de slagroom uit de koelkast en meng met een spatel de koekkruimels erdoor. Houd een beetje slagroom apart om straks bij de parfait te serveren.
  • Vouw nu het slagroommengsel door het eimengsel met een spatel. Ga het niet doorroeren maar spatel het er rustig doorheen om het mengsel luchtig te houden.
  • Stort het mengsel in een vierkant bakblik of bak of doe het in glazen potjes. Dek het af met een stukje huishoudfolie en zet het voor minimaal 3 uur in de vriezer.
  • Haal even voor het serveren uit de vriezer. Serveer er slagroom bij en garneer eventueel met extra koekkruimels.

Vind je dit een lekker recept? Misschien wil je dan ook de spekkoek parfait een keer uitproberen. Kijk hier voor het recept.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

8 Reacties

  1. Vandaag gemaakt.
    Echt mega lekker!!!

    • Ga het vanavond maken en morgen eten!
      3 uur in diepvries en mag het dan daarna in koelkast? Toch niet diepgevroren serveren?

      • Hoi Erwin, nee dan zou ik de parfait in de vriezer laten en ongeveer 20 minuutjes voor het serveren eruit halen. Misschien kun je vanavond als de 3 uurtjes verstreken zijn even een testje doen. Je zult zien dat het niet als een blok beton uit de vriezer komt en best snel zacht wordt. Succes met het maken ervan! Groetjes, Simone

      • Gelukt Simone…mmm!!
        Edwin

  2. kan ik dit lekkere toetje ook een dag van te voren maken? wil het met pasen maken. liefs Demi

    • Hoi Demi, ik denk dat het wel kan. Als je hem maar wel ruim voor het serveren uit de koelkast haalt zodat hij zacht kan worden. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd dus durf het niet met zekerheid te zeggen maar ik denk dat je het gerust kunt proberen! Groetjes, Simone

  3. Sandra Elders

    Simone, gisteren deze parfait gemaakt en het was heerlijk!!! Groetjes, Sandra

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*