Bastogne parfait

Bastogneparfait

Een lekker diner of etentje sluit je natuurlijk af met een overheerlijk dessert en dat is voor mij bastogneparfait. Ik heb dit ooit gegeten in een restaurant en wilde dit daarna thuis zelf ook gaan maken. Waarschijnlijk haalde het wat herinneringen naar boven want in mijn jeugd waren bastognekoeken mijn favoriet. Dit recept is totaal niet healthy, maar hey, wel heel erg lekker. Ik eet het tenslotte niet elke dag. En als ik dan toch iets lekkers eet dan het liefst bastogneparfait!

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 4 bastognekoeken
  • 6 eidooiers (het eigeel)
  • 100 gram (kokosbloesem) suiker
  • 200 milliliter ongezoete slagroom om op te kloppen

Benodigdheden:

  • pan
  • vuurvaste schaal
  • garde en een spatel
  • mixer
  • blik of bakje om de parfait in te vriezen
  • stukje huishoudfolie


Hoe maak je het?

Voor dit recept heb je een beetje geduld nodig, maar daar krijg je wel iets heel lekkers voor terug.

Begin eerst met het kloppen van de slagroom totdat hij lobbig is. Zet deze vervolgens weg in de koelkast tot gebruik. Splits vervolgens de eieren. Gebruik hiervoor 2 kommen, een voor het eigeel en de andere voor het eiwit.

De eiwitten heb je voor dit recept niet nodig en kun je invriezen. De eiwitten kun je gebruiken voor andere recepten zoals bijvoorbeeld voor spekkoek. Lees hier het recept voor spekkoek.

Vermaal de koeken tot kruimels. Dit mogen best wat grote en kleine stukjes door elkaar zijn, dat is het lekkerst. Zet de kruimels even apart in een schaaltje, deze ga je later door de slagroom verwerken.

Zet een pan met een laagje water op het vuur en warm dit langzaam op zodat het net niet kookt. Zorg ervoor dat het water de kom niet raakt. Zet de schaal erop en klop het eigeel en de suiker au bain marie. Doe dit langzaam voor ongeveer 10 minuten (of langer) totdat het een dikke en lobbige massa is. En heb geduld, het komt goed! Zorg dat je mixer alvast klaarligt.

Haal de schaal van de pan en klop het mengsel met de mixer een beetje stijf totdat je pieken hebt. Haal de slagroom uit de koelkast en meng de koekkruimels erdoor. Houd een beetje slagroom apart om op de parfait te serveren. Vouw nu het slagroommengsel door het eimengsel met een spatel. Met vouwen bedoel ik dat je het mengsel er rustig erdoorheen spatelt en er niet stevig doorheen roert anders gaat de luchtigheid eruit.

Stort het mengsel in een vierkant blik (bijvoorbeeld een brownie bakblik), dek af met huishoudfolie en zet het in de diepvries voor minstens 3 uur. Is het tijd voor het dessert, haal het uit de vriezer en snijd het in vierkantjes, serveer met slagroom en bestrooi met wat koekkruimels.

Feestelijk dessert toch!

Bastogne parfait

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

8 Reacties

  1. Vandaag gemaakt.
    Echt mega lekker!!!

    • Ga het vanavond maken en morgen eten!
      3 uur in diepvries en mag het dan daarna in koelkast? Toch niet diepgevroren serveren?

      • Hoi Erwin, nee dan zou ik de parfait in de vriezer laten en ongeveer 20 minuutjes voor het serveren eruit halen. Misschien kun je vanavond als de 3 uurtjes verstreken zijn even een testje doen. Je zult zien dat het niet als een blok beton uit de vriezer komt en best snel zacht wordt. Succes met het maken ervan! Groetjes, Simone

      • Gelukt Simone…mmm!!
        Edwin

  2. kan ik dit lekkere toetje ook een dag van te voren maken? wil het met pasen maken. liefs Demi

    • Hoi Demi, ik denk dat het wel kan. Als je hem maar wel ruim voor het serveren uit de koelkast haalt zodat hij zacht kan worden. Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd dus durf het niet met zekerheid te zeggen maar ik denk dat je het gerust kunt proberen! Groetjes, Simone

  3. Sandra Elders

    Simone, gisteren deze parfait gemaakt en het was heerlijk!!! Groetjes, Sandra

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*