Eetspiratie » Bastogneparfait
Bastogne parfait

Bastogneparfait

Een etentje sluit je meestal af met een lekker dessert. Ik ben zelf niet zo van de toetjes maar voor deze maak ik een uitzondering. Bastogne koeken waren vroeger mijn lievelings. Toen ik in een restaurant een keer bastogneparfait geproefd had, wist ik dat ik dit thuis ook moest maken.

Laat je niet afschrikken door de bereidingswijze want het recept is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt is geduld en een beetje liefde, je krijgt er een heel lekker dessert voor terug. Ik heb in mijn versie kokosbloesemsuiker gebruikt, vandaar de ietwat bruine kleur van de parfait op de foto. Je kunt ook rietsuiker gebruiken. Deze suikers hebben een beetje een caramelachtige smaak wat goed bij bastogne past.

Keukenbenodigdheden:

  • pan
  • hittebestendige schaal
  • garde en een spatel
  • handmixer
  • plat bakblik of bakje om de parfait in te vriezen
  • stukje huishoudfolie

Bastogneparfait

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: DessertsKeuken: ZoetighedenMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

30

minuten
Opstijven

3

uren 
Tijd totaal

3

uren 

30

minuten

Met maar een paar ingrediënten maak je een van de lekkerste desserts namelijk bastogneparfait.

Ingrediënten

  • 5 bastognekoeken

  • 6 eidooiers (alleen het eigeel)

  • 100 gram suiker

  • 200 milliliter ongezoete slagroom (om zelf op te kloppen)

Hoe maak je het?

  • Begin met het opkloppen van de slagroom tot hij lobbig is. De dit met de hand en een garde of een handmixer. Zet de slagroom afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Splits de eieren. Gebruik hiervoor 2 kommen, 1 voor het eigeel en de andere voor het eiwit. De eiwitten heb je niet nodig maar kun je wel invriezen voor een ander recept. Zet het eigeel apart.
  • Vermaal de koeken tot kruimels. Dit mogen best fijne en grove stukjes door elkaar zijn. Zet ook de koekkruimels apart. Leg ook alvast de mixer klaar.
  • Zet een pan met een laagje water op het vuur en warm dit langzaam op tot het net niet kookt. Zet de hittebestendige schaal erop en zorg dat het water de schaal niet raakt. Doe nu de eieren en de suiker in de kom en klop dit mengsel met een garde voor ongeveer 10 minuten (of langer) tot het een dikke en lobbige substantie geworden is.
  • Haal vervolgens de schaal van de pan en klop het mengsel met de handmixer stijf totdat er pieken vormen.
  • Haal de slagroom uit de koelkast en meng met een spatel de koekkruimels erdoor. Houd een beetje slagroom apart om straks bij de parfait te serveren.
  • Vouw nu het slagroommengsel door het eimengsel met een spatel. Ga het niet doorroeren maar spatel het er rustig doorheen om het mengsel luchtig te houden.
  • Schep het mengsel in een vierkant bakblik of bak of doe het in glazen potjes. Dek het af met een stukje huishoudfolie en zet het voor minimaal 3 uur in de vriezer.
  • Haal even voor het serveren uit de vriezer. Serveer er slagroom bij en garneer eventueel met extra koekkruimels.

Aantekeningen

  • Een leuke variant op deze parfait is de spekkoekparfait. Dit is een leuke afsluiter van bijvoorbeeld een rijsttafel. Kijk hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE