Eetspiratie » Bastogneparfait
Bastogne parfait

Bastogneparfait

Bastogneparfait, het perfecte dessert om een etentje mee af te sluiten. Ik ben zelf niet zo van de toetjes maar voor deze maak ik een uitzondering. Bastogne koeken waren vroeger mijn lievelings. Toen ik in een restaurant een keer bastogneparfait geproefd had, wist ik dat ik dit thuis ook moest maken.

Laat je niet afschrikken door de bereidingswijze want het recept is eigenlijk heel eenvoudig. Het enige wat je nodig hebt, is geduld en een beetje liefde, je krijgt er een heel lekker dessert voor terug. Ik heb in mijn versie kokosbloesemsuiker gebruikt, vandaar de ietwat bruine kleur van de parfait op de foto. Je kunt ook rietsuiker gebruiken. Deze suikers hebben een beetje een caramelachtige smaak wat goed bij bastogne past.

Bastogneparfait

Voor het maken van een parfait heb je wel wat keukenhulpjes nodig. Je hebt meer keukengerei nodig dan er ingrediënten nodig zijn. Als je de stappen precies volgt kan dit gerecht eigenlijk niet mislukken. Je hebt er wel een beetje geduld voor nodig. Het handige is, is dat je dit recept makkelijk kunt voorbereiden. Eenmaal gemaakt bewaar je het in de vriezer. Je kunt het in een brownievorm invriezen of in leuke kleine glaasjes of potjes. Haal het er even voor het serveren uit dat het lichtjes kan ontdooien.

Keukenbenodigdheden:

  • Pan
  • Hittebestendige schaal
  • Garde en een spatel
  • Handmixer
  • Brownievorm of glazen potjes om de parfait in te vriezen
  • Huishoudfolie
Pyrex Classic Beslagkom - hittebestendige schaal - 24 cm - 3 liter

Pyrex Classic Beslagkom – hittebestendige schaal – 24 cm – 3 liter

Pyrex Classic beslagkom – 24 cm, 3 liter. Hittebestendig tot 300°C en ideaal voor mixen, serveren en warme gerechten. Magnetron-, oven- en vaatwasserbestendig. Gemaakt van sterk borosilicaatglas voor duurzaam en hygiënisch gebruik.

Bastogneparfait

Bastogneparfait

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.7 van 24 stemmen
Gang: Dessert, NagerechtKeuken: InternationaalNiveau: Gemiddeld
Porties

6

porties
Bereiding

30

minuten
Kooktijd

15

minuten
Opstijven

3

uren 
Totale tijd

3

uren 

45

minuten

Met maar een paar ingrediënten maak je één van de lekkerste desserts, namelijk: bastogneparfait. Een heerlijk luchtig dessert met bastognekoeken en opgeklopte slagroom.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 6 bastognekoeken

  • 6 eidooiers (alleen het eigeel)

  • 100 gram suiker

  • 200 milliliter ongezoete slagroom (om zelf op te kloppen)

BEREIDING

  • Begin met het opkloppen van 200 milliliter ongezoete slagroom tot hij lobbig is. De dit met de hand en een garde of een handmixer. Zet de slagroom afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Splits 6 eieren. Gebruik hiervoor 2 kommen, 1 voor het eigeel en de andere voor het eiwit. De eiwitten heb je niet nodig, maar kun je wel invriezen. Zet het eigeel apart.
  • Vermaal 5 bastognekoeken tot kruimels. Dit mogen best fijne en grove stukjes door elkaar zijn. Zet ook de koekkruimels apart. Leg ook alvast de mixer klaar.
  • Zet een pan (waar een hittebestendige schaal op past) met 1 liter water op het vuur en warm dit langzaam op tot het net niet kookt. Zet de hittebestendige schaal op de pan en zorg dat het water de schaal niet raakt. Doe nu het eigeel en 100 gram suiker in de schaal en klop dit mengsel met een garde voor ongeveer 10 minuten (of langer) tot het een dikke en lobbige substantie is geworden.
  • Haal vervolgens de schaal van de pan en klop het mengsel met de handmixer stijf totdat er pieken vormen.
  • Haal de opgeklopte slagroom uit de koelkast en meng met een spatel voorzichtig de koekkruimels erdoor. Houd een beetje slagroom en koekkruimels apart om straks bij de parfait te serveren.
  • Vouw nu het slagroommengsel door het opgeklopte eimengsel met een spatel. Ga het niet doorroeren, maar spatel het er rustig doorheen om het mengsel luchtig te houden.
  • Bekleed een brownievorm (ca. 20 x 20 cm) met huishoudfolie en stort het mengsel in de vorm. Strijk het dan glad met een spatel en dek het af met huishoudfolie. Of schep het mengsel in glazen potjes en dek het af met een stukje huishoudfolie. Zet het voor minimaal 3 uur in de vriezer.
  • Haal even voor het serveren uit de vriezer. Serveer er slagroom bij en garneer eventueel met extra koekkruimels.

AANTEKENINGEN

  • Een leuke variant op deze parfait is de spekkoekparfait. Dit is een leuke afsluiter van bijvoorbeeld een rijsttafel. Kijk hier voor het recept.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.