Eetspiratie » Boekweit appelcake
Boekweit appelcake

Boekweit appelcake

Boekweit appelcake, een lekker en glutenvrij tussendoortje. Ik ben geen ster in bakken maar wat meestal wel goed lukt is het bakken van een cake. Nu ben ik geen zoetekauw maar een stukje cake op z’n tijd vind ik wel lekker. Als ik ga bakken dan is dit vaak omdat er fruit op mijn fruitschaal ligt wat echt op moet. In dit geval waren dat appels. In mijn voorraadkast had ik nog boekweitmeel staan dus ging ik daarmee aan de slag.

Het geheim voor een luchtige ‘iets vochtige’ cake is de combinatie van yoghurt met plantaardige olie. Met deze twee ingrediënten wordt je cake lekker smeuïg. De appel geeft de cake een kleine bite en een zoete smaak. De boekweit smaakt een beetje nootachtig en geeft een beetje een hartig accent. Een cake gemaakt met boekweitmeel geeft wel een ander resultaat als dat je bijvoorbeeld bloem zou gebruiken. De textuur is steviger zijn en de cake zelf is iets compacter. Toch is hij ook zacht en een beetje ‘bouncy’. Boekweit is geen graansoort maar een zaad. Het is ook voedzamer dan bloem en ideaal voor mensen die glutenvrij willen eten of moeten eten.

Altijd de juiste hoeveelheden
6-Delige Maatlepel Set RVS

6-Delige Maatlepel Set RVS

Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!

Boekweit appelcake

Bakken met boekweitmeel werkt iets anders als bakken met bloem. Het beslag is vrij stevig en heeft wel iets weg van een deeg als je de droge en natte ingrediënten met elkaar mengt. Gebruik dan ook een spatel om het beslag te mengen. Bij bakken is het altijd belangrijk om het recept precies te volgen en bij deze cake is de volgorde van bereiding belangrijk. Ook is het aan te raden om maatlepels te gebruiken zodat je goed alle hoeveelheden kunt afmeten. Je bereid eerst alle onderdelen voor en als de oven is voorverwarmd ga je alles pas mengen. Schenk het beslag in de cakevorm en decoreer hem met de schijfjes appel. Zet het cakeblik in het midden van de oven. Mocht de appel bovenop dreigen te verbranden, dek de bovenkant dan even af met een stukje aluminiumfolie.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Boekweit appelcake Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Boekweit appelcake

Boekweit appelcake

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.2 van 25 stemmen
Gang: Tussendoortje, SnackKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

cake
Voorbereiding

15

minuten
Oventijd

45

minuten
Totale tijd

1

uur 

Met boekweitmeel maak je heerlijke baksels zoals deze appelcake. Een cake met een stevige structuur, nootachtige smaak met een zoet accent van appel. Een beetje poedersuiker bovenop de cake maakt het helemaal af.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 200 gram boekweitmeel

  • 2 theelepels bakpoeder

  • halve theelepel kaneel

  • halve theelepel zout

  • 3 eieren

  • halve biologische citroen (de rasp)

  • 3 eetlepels honing

  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie

  • 1 theelepel vanille essence

  • 200 milliliter Griekse yoghurt

  • 3 (biologische) appels (2 voor in de cake en 1 voor bovenop de cake)

  • halve eetlepel suiker

  • poedersuiker

BEREIDING

  • Begin met het verwarmen van 2 eetlepels kokosolie. Meng de droge ingrediënten (200 gram boekweitmeel, 2 theelepels bakpoeder, een halve theelepel kaneel en een halve theelepel zout) in een kom. Zet dit even apart.
  • In een andere kom meng je de natte ingrediënten (3 eieren, citroenrasp van een halve citroen, 3 eetlepels honing, 2 eetlepels gesmolten kokosolie, 1 theelepel vanille essence en 200 milliliter Griekse yoghurt). Klop dit goed door elkaar met een garde. Zet dit even apart.
  • Rasp 2 appels met een grove rasp boven een kom. De andere appel halveer je en snijd de helften in dunne plakjes. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng de natte en droge ingrediënten met elkaar en meng dit goed door met een spatel. Het is een stevig beslag. Vervolgens voeg je de geraspte appel + het vocht toe. Schep de geraspte appel met een spatel goed door het beslag.
  • Neem een bakblik van 30 centimeter en verfrommel een vel bakpapier. Leg het bakpapier in het blik en schenk het beslag erin. Maak de bovenkant glad met de spatel of met de achterkant van een lepel.
  • Leg de plakjes gesneden appel dakpansgewijs in een rijtje bovenop de cake en druk ze lichtjes aan. Bestrooi de cake met een halve eetlepel beetje suiker en zet de hem voor ongeveer 45 tot 50 minuten in de oven. Test met een satéprikker of de cake gaar is. Als de prikker er droog uitkomt is hij klaar.
  • Wordt de appel bovenop te donker, dek dan de cake even af met een stukje aluminiumfolie de resterende baktijd. Laat de cake afkoelen op een rooster en strooi er met behulp van een zeefje poedersuiker overheen. Bewaar de appelcake in de koelkast.

AANTEKENINGEN

  • Met boekweitmeel kun je ook heerlijke pannenkoeken bakken. In plaats van bloem of volkorenmeel gebruik je dan boekweitmeel. Omdat dit een nootachtige smaak heeft past het zowel bij hartig als zoet. Of je er nu kaas op doet of jam of fruit, het kan allemaal.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.