Eetspiratie » Boekweit appelcake
Boekweit appelcake

Boekweit appelcake

Boekweit appelcake, een lekker en glutenvrij tussendoortje. Ik ben geen ster in bakken maar wat meestal wel goed lukt is het bakken van een cake. Nu ben ik geen zoetekauw maar een stukje cake op z’n tijd vind ik wel lekker. Meestal bak ik een cake als er fruit op mijn fruitschaal ligt wat echt op moet, in dit geval waren dat appels. In mijn voorraadkast had ik nog boekweitmeel staan dus ging ik daarmee aan de slag.

Het geheim voor een luchtige ‘iets vochtige’ cake is de combinatie Griekse yoghurt met plantaardige olie. Met deze twee ingrediënten wordt je cake lekker smeuïg. De appel geeft de cake een kleine bite en een zoete smaak. De boekweit smaakt een beetje nootachtig en geeft een beetje een hartig accent.

Glutenvrije cake

Boekweit is van nature glutenvrij, het is geen graansoort maar een zaad. Daarom is boekweit geschikt voor mensen die geen graan/gluten kunnen verdragen. De cake zal dus net iets anders smaken dan je misschien gewend bent. Ook de textuur zal iets steviger en compacter zijn als een cake gemaakt met bloem. Qua voedingswaarde is boekweit wel een betere keuze. Er zitten onder andere vezels, vitaminen en eiwitten in. Bij bloem zijn de meeste voedingsstoffen niet meer aanwezig. Door boekweitmeel te gebruiken kun je de voedingswaarde dus aanzienlijk verhogen ten opzichte van bloem.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Boekweit appelcake
Boekweit appelcake
Boekweit appelcake

Boekweit appelcake

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.2 van 20 stemmen
Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Oventijd

45

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Met boekweitmeel kun je een lekkere glutenvrije cake bakken.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 200 gram boekweitmeel

  • 2 theelepels bakpoeder

  • halve theelepel zout

  • 3 eieren

  • halve biologische citroen (de rasp)

  • 3 eetlepels honing

  • 2 eetlepels gesmolten kokosolie

  • 1 mespunt vanillepoeder (of theelepel vanille essence)

  • 200 milliliter Griekse yoghurt

  • 4 appels

  • 1 eetlepel suiker

BEREIDING

  • Meng de droge ingrediënten 200 gram boekweitmeel, 2 theelepels bakpoeder en een halve theelepel zout in een kom.
  • De natte ingrediënten 3 eieren, citroenrasp van een halve citroen, 3 eetlepels honing, 2 eetlepels gesmolten kokosolie, 1 theelepel vanille essence en 200 milliliter Griekse yoghurt meng je in een andere kom. Klop dit goed door met een garde zodat het lekker luchtig wordt.
  • Meng de natte en droge ingrediënten met elkaar en rasp de 2 appels boven de kom. Schep deze met een spatel goed door het mengsel.
  • Snijd de andere 2 appels in hele dunne plakjes. Deze steek je straks boven in de cake. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier en giet het beslag erin.
  • Leg de appelpartjes dakpansgewijs op de cake en druk ze lichtjes aan. Bestrooi als laatste de cake met een klein beetje suiker en zet de hem voor ongeveer 45 minuten in de oven. Test met een satéprikker of de cake gaar is. Als de prikker er droog uitkomt is hij klaar.

AANTEKENINGEN

  • Met boekweitmeel kun je ook heerlijke pannenkoeken bakken. In plaats van bloem of volkorenmeel gebruik je dan boekweitmeel. Omdat dit een nootachtige smaak heeft past het zowel bij hartig als zoet. Of je er nu kaas op doet of jam of fruit, het kan allemaal.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.