Eetspiratie » Smoor terong – Indonesische gestoofde aubergines
Smoor terong Indonesische gestoofde aubergines

Smoor terong – Indonesische gestoofde aubergines

Smoor terong – Indonesische gestoofde aubergines, een lekker en makkelijk gerecht. Aubergine en zoete ketjap zijn een goede combinatie. Samen met Indische specerijen, knoflook en ui zet je binnen no time een heerlijk gerecht op tafel. Serveer de gestoofde aubergines met rijst en een frisse zoetzuur van komkommer. Een heerlijk gerecht om aan je kookrepertoire toe te voegen.

Het eerste gerecht dat ik met aubergines kookte was deze smoor terong (of semur terong). Het is makkelijk, lekker en het heeft Indische smaken, het complete plaatje. De inspiratie voor dit recept komt uit het kookboek ‘Blauw Authentieke Indonesische gerechten’. Ik schreef een review over dit boek en mijn oog viel op de foto van deze gesmoorde aubergines. Vervolgens ben ik gaan puzzelen met ingrediënten en de bereiding om mijn eigen touch aan dit gerecht te geven. Mijn moeder mocht het resultaat testen en haar reactie was dat de smaken haar deden denken aan vroeger. Het gerecht heeft nu een vaste plek in mijn auberginerecepten repertoire.

Smoor terong – Indonesische gestoofde aubergines

Het verschil met andere gerechten (zoals sambal goreng terong en terong belado) is dat deze smoor niet pittig maar eerder zoet en kruidig van smaak is. Indische en Indonesische gerechten worden vaak geassocieerd met pittige smaken, maar dat is hier niet het geval. De aubergine wordt eerst gebakken en vervolgens gestoofd in de kruidige ketjapsaus.

Klein maar krachtig
Magimix - Mini Plus - Foodprocessor

Magimix – Mini Plus – Foodprocessor

Kleine foodprocessor, ook geschikt voor het maken van boemboes!

Naast de ‘standaard’ aubergine kun je er ook voor kiezen om Chinese of lila aubergines te gebruiken. Deze varianten hebben mijn lichte voorkeur. Ze zijn lang, dun en de schil is iets minder taai dan de standaard variant. Je kunt ze makkelijk in grove stukken snijden en ze garen gelijkmatig. Het is meestal ook niet nodig om ze voor het koken te zouten om zo het overtollige vocht of eventuele bitterheid te verwijderen. Dit is meestal wel aan te raden bij de standaard aubergine. Tegenwoordig kun je de lila aubergines gewoon in de supermarkt kopen. De Chinese variant vind je vooralsnog alleen bij de toko.

Kies je voor lila of Chinese aubergines, dan kun je deze snijden en rechtstreeks verwerken in je gerecht. Gebruik je de standaard aubergines, dan snijd je deze in grove blokjes, leg je ze op een bord en bestrooi je ze met een snufje zout. Laat dit ongeveer 10 minuten staan en dep ze dan droog met keukenpapier. Nu zijn ze klaar voor gebruik. Door de blokjes vooraf te zouten, worden ze tijdens het koken niet zompig en behouden ze een bite. Kijk hier voor meer receptinspiratie met aubergine.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Smoor terong gestoofde aubergines Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Smoor terong - Indonesische gestoofde aubergines

Smoor terong – Indonesische gestoofde aubergines

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Gang: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

25

minuten
Totale tijd

45

minuten

Gebakken blokjes aubergine op Indonesische wijze, gesmoord in een kruidige ketjapsaus met nootmuskaat, kardemom en steranijs. Serveer dit gerecht met rijst en een frisse zoetzuur van komkommer.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 2 standaard aubergines of 6 lila of Chinese aubergines, in grove blokjes gesneden

  • 3 kemirie noten (of 1 eetlepel) ongezouten cashewnoten, geroosterd in een droge pan

  • 2 rijpe tomaten, grof gesneden

  • 2 uien, grof gesneden

  • 2-3 tenen knoflook, gehalveerd

  • 2 centimeter verse gember, grof gesneden

  • 2 theelepels gemalen koriander (ketoembar)

  • 4 kardemompeulen, geplet

  • 1 steranijs, heel

  • halve theelepel vers geraspte nootmuskaat

  • halve eetlepel sambal oelek

  • 4 eetlepels ketjap manis

  • 3 blaadjes djeroek poeroet (optioneel)

  • 150 milliliter water

  • zout en peper naar smaak

BEREIDING

  • Rooster de kemirie noten of 1 eetlepel cashewnoten in een droge pan tot ze licht verkleuren. Doe ze over in een keukenmachine.
  • Als je de standaard aubergines gebruikt, snijd je deze in ronde plakken en de plakken vervolgens in repen en van de repen snijd je grove blokjes. Leg de blokjes op een bord en bestrooi ze lichtjes met een snuf zout. Laat dit 10 minuten staan. Gebruik je lila of Chinese aubergines dan kun je deze gewoon in grove stukjes snijden en even apart zetten tot gebruik.
  • Ondertussen ga je de boemboe (het kruidenmengsel) maken. Snijd 2 tomaten, 1 ui en 2 tot 3 tenen knoflook in grove stukken. Schil 2 centimeter gember en snijd deze grof. Doe dit in de keukenmachine bij de geroosterde noten. Voeg ook 2 theelepels gemalen koriander, een halve theelepel gemalen nootmuskaat, een halve eetlepel sambal oelek en een snuf zwarte peper toe. Blend dit tot een boemboe. Voeg eventueel een scheutje water toe om de keukenmachine te helpen.
  • Dep de blokjes aubergine droog met keukenpapier. Dit is dus niet nodig bij de lila of Chinese aubergines. Verhit een eetlepel olie in een wok of diepe pan en bak hierin de aubergine aan tot deze bruin verkleurt voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
  • Haal de aubergine uit de pan, leg deze even op een bord. Bak in dezelfde pan de boemboe aan samen met 3 blaadjes djeroek poeroet. Bak dit voor ongeveer 5 minuten tot het begint te geuren. Voeg 4 eetlepels ketjap manis toe en schenk er 150 milliliter water bij. Plet de 4 kardemompeulen en leg deze in de saus en voeg ook de hele steranijs toe. Laat de saus warm worden tot hij bubbelt.
  • Voeg de gebakken aubergines toe en laat het geheel 10 tot 15 minuten zachtjes sudderen op een laag vuur. Schep af en toe even om. Proef en breng op smaak met zout en peper. Vis de steranijs en de kardemompeulen eruit. Serveer met rijst en groenten.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.