Eetspiratie » Chinese aubergines uit de airfryer
Chinese aubergines uit de airfryer

Chinese aubergines uit de airfryer

Chinese aubergines uit de airfryer, een lekker en makkelijk (bij)gerecht. Je kunt aubergines op verschillende manieren bereiden. Bakken, stomen, stoven, grillen en ga zo nog maar even door. Je kunt ze dus ook prima bereiden in de airfryer. Bak ze in minder dan 10 minuten gaar en serveer ze met een lekkere ketjapdressing.

Bij de toko (in de koeling) hebben ze prachtige paarse Chinese aubergines. Ik ben sowieso gek op aubergine, maar de Aziatische variant is in sommige gerechten iets meer geschikt dan de ‘standaard’ aubergine. De schil is minder ‘taai’ dan bij de gewone aubergine en ook is de smaak minder bitter. Ook is hij wat steviger en kookt minder snel tot snot dan de aubergine die je in de supermarkt koopt. Maar begrijp me niet verkeerd, alle soorten aubergines vind ik lekker, zowel de gewone, de Chinese als de lila variant. Voor elk gerecht is er weer een andere aubergine geschikt.

Airfryer xxl keramisch en minder vet
CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe - 6,5 Liter

CoolHome AF23 Airfryer XXL Deluxe – 6,5 Liter

Heleluchtfriteuse met keramische coating!

Chinese aubergines uit de airfryer

Omdat ik zoveel mogelijk recepten wil maken met aubergine en ook verschillende bereidingswijzen wil uittesten, wilde ik ze ook eens bakken in de airfryer. Dit werkt dus heel erg goed. Op deze manier kun je zonder al teveel olie een heerlijk aubergine gerecht bereiden. Wat mij opvalt is dat aubergines vaak gefrituurd worden en daar ben ik persoonlijk niet zo’n fan van. Eerder bereidde ik knapperige aubergine uit de oven met tomatensambal en maakte ik aubergine schnitzels die mooi crispy worden in de oven. Het gerecht waarbij ik de aubergines wel frituur is bij de Chinese gestoofde aubergines. Door ze hier juist wel te frituren, behouden ze hun mooie paarse kleur want het oog wil ook wat!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Chinese aubergines uit de airfryer Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Chinese aubergines uit de airfryer

Chinese aubergines uit de airfryer

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Gang: Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

35

minuten

Een heerlijk recept met Chinese aubergines gebakken in de airfryer, geserveerd met een ketjapsaus en afgemaakt met ringetjes bosui en geroosterde sesamzaadjes. Een lekker en makkelijk bijgerecht. Serveer met rijst of bij een Aziatisch gerecht.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 4 Chinese aubergines

  • 2 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • halve biologische limoen (sap en rasp)

  • 1 theelepel ahornsiroop of andere zoetstof

  • 1 theelepel sriracha of sambal oelek

  • 1 teen knoflook, fijngehakt

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 bosui, in ringetjes gesneden

  • halve eetlepel geroosterde sesamzaadjes

  • zout

  • olijfolie spray of een 1 eetlepel olie + een kwastje

BEREIDING

  • Was de Chinese aubergines en snijd de topjes eraf. Snijd ze in de lengte in ongeveer even lange dunne plakken. Leg ze op een bord en bestrooi ze lichtjes met zout.
  • Maak ondertussen de dressing van 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel ketjap manis, sap en rasp van een halve limoen, 1 theelepel ahornsiroop of andere zoetstof, 1 theelepel sriracha of sambal oelek, 1 teen knoflook fijngehakt en 1 theelepel sesamolie. Snijd de bosui in ringetjes (het groene gedeelte).
  • Spray de plakken aubergine lichtjes met een beetje olijfolie, 2 sprays per plak. Of bestrijk ze met een een beetje olie met behulp van een kwastje.
  • Stel de airfryer in op 180 graden en leg 4 tot 5 plakken in de lade. Leg de plakken niet op elkaar. Bak ze in meerdere rondes. Bak ze ongeveer 5 tot 7 minuten of langer als je ze iets bruiner wilt. Draai ze eventueel een keer tijdens het bakken om zodat ze gelijkmatig garen.
  • Als alle plakken gebakken zijn kun je ze nog indien gewenst voor 1 minuut samen opwarmen in de airfryer.
  • Verdeel de plakken over een groot bord, en drizzle de dressing er royaal overheen. Garneer met de ringetjes en geroosterde sesamzaadjes.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.