Sambal matah – een frisse rauwe Balinese sambal met aromatische smaken. In deze sambal zit alles wat ik lekker vind, sereh, djeroek poeroet, pepers en limoen. Het wordt vaak geserveerd bij vis, gegrild vlees, rijstgerechten, tahoe en tempeh. Maar eerlijk gezegd, deze sambal is zo lekker dat ik eet het als een soort salsa, met crackertjes of kroepoek en het kan zijn dat ik het op een tosti heb gedaan. Hopelijk komt de Indopolice nu niet achter me aan, maar sambal matah is gewoon overal lekker bij. Het is een smaakbom die al je gerechten lekkerder maakt.
Deze sambal heb ik vroeger vaak gegeten bij mijn oma en de smaak is me altijd bijgebleven. Nu is het zo dat je als kind iets bij je Indonesische oma eet, je later niet weet wat voor gerecht dat precies was. Want Indonesische oma’s vertellen namelijk niks over recepten, ingrediënten of bereidingswijzen. Je moet gewoon kijken en vooral doen, op gevoel. Je kunt de smaken herkennen en ook herinneren waar je het bij gegeten hebt. Maar wat het precies is, weet je niet. Dus toen ik het recept voor sambal matah tegenkwam in het boek Indorock van Vanja van der Leeden viel het kwartje. Eindelijk gevonden waar ik naar zocht!
Sambal matah – een frisse rauwe Balinese sambal
Een rauwe sambal is niet vergelijkbaar met de standaard sambal zoals de meeste mensen deze kennen. Het grootste verschil is dat deze sambal vers en rauw is. Fijngesneden ingrediënten (de aromaten), worden op smaak gebracht met limoen en een kleine drizzle olie. Meer heb je niet nodig. Het is wel aan te raden alles zo fijn mogelijk te snijden, omdat sereh en djeroek poeroet (limoenblad) een houterige structuur hebben. Dus snijd alles zo fijn mogelijk, dat maakt de sambal alleen maar lekkerder. Vers gemaakt is de sambal het meest smaakvol. Dan zijn de smaken, kleuren en de textuur op z’n best.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Sambal matah – een frisse rauwe Balinese sambal
6
porties15
minuten0
minuten15
minutenDe lekkerste rauwe verse sambal, sambal matah. Een smaakbom met heerlijke aromaten zoals sereh, limoenblad, gember en pepers. Lekker bij gegrild vlees, vis, rijstgerechten, tofu en tempeh.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2 middelgrote rode uien
2 serehstengels
6 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
2 centimeter verse gember
1 groene lombok (peper)
2 rode lomboks
halve biologische limoen (sap + rasp)
halve theelepel zout
1 eetlepel zonnebloemolie
BEREIDING
- Snipper de 2 rode uien zo fijn mogelijk. Verwijder het harde buitenste gedeelte van de serehstengels. Snijd de kontjes (het uiteinde) en de kopjes (het droge stuk) van de sereh af, deze heb je niet nodig. Snipper de overgebleven stengels ragfijn met een scherp mes. Doe dit samen in een kom.
- Verwijder de nerven uit de limoenblaadjes, leg de blaadjes op elkaar, rol ze op en snijd ze in hele fijne reepjes (chiffonade). Voeg dit bij de gesneden sereh en ui in de kom.
- Snijd 2 centimeter gember in plakjes, snijd de plakjes vervolgens in reepjes en snijd daar hele kleine blokjes van. Maak de pepers schoon. Verwijder de zaadlijsten en de zaadjes als je wilt, maar je mag ze ook laten zitten. Snijd de pepers in fijne kleine stukjes en dit in de kom bij de rest van de ingrediënten.
- Voeg het sap en rasp van de halve limoen toe. Als laatste voeg je een halve theelepel zout en 1 eetlepel olie toe. Meng alles goed door elkaar. Je kunt de sambal nu serveren.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Sambal goreng paksoi
- Sambal kip (ajam rica rica)
- Groente inspiratie – recepten met Chinese kool
- Sambal goreng boontjes met tempeh
- Oosterse broccoli salade met krokante noedels
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.