Eetspiratie » Vegan knoflookmayonaise
Vegan knoflookmayonaise

Vegan knoflookmayonaise

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Vegan knoflookmayonaise, een heerlijke romige saus met de smaak van aioli gemaakt met een verrassend ingrediënt. Ik noem dit recept bewust geen vegan aioli, omdat het hoofdingrediënt van aioli, olie is. Het is een saus op basis van fijngewreven knoflook met olijfolie en zout, letterlijk knoflookolie. Een variatie op traditionele aioli is de toevoeging van ei en/of mosterd waardoor je een mayonaise krijgt. Ik gebruik silken tofu voor dit recept, het is plantaardig, romig en ideaal om een vegan knoflookmayonaise van te maken.

Aioli of knoflookmayonaise wordt traditioneel gegeten met brood, geserveerd bij salades, vlees, vis en zeevruchten. Ook lekker bij de barbecue, borrelplank of om je gebakken aardappels in te dippen. Ik gebruik deze aioli als mayonaise, dip voor groenten of ik gebruik het als spread of smeersel op een broodje of sandwich.

Vegan knoflookmayonaise

Ik gebruik al zolang ik kan koken tofu (tahoe) in mijn keuken, het is voor mij een onmisbaar ingrediënt. Naast stevige tofu gebruik ik ook vaak silken tofu. Deze zijdezachte tofu kun je gebruiken in allerlei recepten. In dit artikel kun je alles lezen over dit veelzijdige ingrediën. Het wordt veel gebruikt wordt in de Aziatische keuken voor het maken van desserts, zoals chocolademousse. Ook wordt het gestoomd gegeten als warm gerecht of het wordt verwerkt in een curry. In de veganistische keuken is het een heel populair ingrediënt. Het wordt gebruikt voor het maken van sauzen, desserts en voor het maken van bijvoorbeeld seitan. Sinds ik weet hoe veelzijdig silken tofu is, heb ik standaard een aantal pakjes in huis. Deze tofu variant koop je bij de toko. Je vindt het in de koeling. In mijn artikel ‘toko favorieten’ kun je lezen welk merk ik gebruik en waar ik het koop.

Je kunt deze vegan knoflookmayonaise op verschillende manieren maken. Je kunt het maken met aquafaba (bonenwater), sojamelk of plantaardige yoghurt. Met een staafmixer meng je olijfolie met aquafaba, sojamelk of yoghurt tot een romige substantie samen met knoflook en andere smaakmakers. Bij deze varianten gebruik je olie om een emulsie te maken. Ik gebruik in plaats van deze ingrediënten silken tofu. Dit is makkelijk in gebruik en er komt geen olie aan te pas. Toch is de saus heerlijk vol van smaak en lekker romig. Wil je er een ‘ei smaak’ aan geven dan kun je er eventueel een snufje kala namak (zwart zout) aan toevoegen.

Onmisbaar in de plantaardige keuken
Kala Namak - De Biologische Kruidenier

Kala Namak – De Biologische Kruidenier

300 gram – GMO vrij – in hersluitbare verpakking

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan knoflookmayonaise
Vegan knoflookmayonaise

Vegan knoflookmayonaise

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 7 stemmen
Gang: Ingrediënt, Condiment, SausKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

1

(300 milliliter)
Bereiding

10

minuten
Kooktijd

0

minuten
Totale tijd

10

minuten

Vegan knoflookmayonaise, een heerlijke romige saus met de smaak van aioli. Een makkelijk recept, gemaakt met maar een paar ingrediënten. Minder vet dan aioli of mayonaise omdat er geen olie bij dit recept wordt gebruikt.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 300 gram silken tofu

  • 2-3 tenen knoflook geraspt of uitgeperst

  • 3 eetlepels citroensap

  • 1,5 theelepel mosterd

  • zout naar smaak

  • snufje witte of zwarte peper

  • optioneel: halve theelepel kala namak (zwart zout)

BEREIDING

  • Giet het overtollige water uit het pakje silken tofu weg en doe de tofu in de blender. Pers of rasp 2 tot 3 teentjes knoflook fijn en voeg deze toe aan de blender. Door de knoflook te raspen of te persen wordt het beter opgenomen in de mayonaise.
  • Voeg ook 3 eetlepels citroensap, 1,5 theelepel mosterd, zout en peper en eventueel kala namak naar smaak toe.
  • Blend dit tot een romig mengsel. Doe dit niet te lang omdat de mayonaise anders te dun wordt. Proef en pas indien nodig de smaak aan door extra ingrediënten (zout of citroensap) toe te voegen. Schep de knoflookmayonaise over in een schone glazen pot en zet deze in de koelkast. De mayonaise dikt nog iets in als hij gekoeld wordt. Koud is deze het lekkerst. Het is 4 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast.

AANTEKENINGEN

  • Voeg niet alleen het sap van de citroen maar ook de citroenschil toe voor een extra frisse smaak. Je kunt hiervoor dan het beste een biologische citroen gebruiken.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!