Vegan knoflookmayonaise, een heerlijke romige saus met de smaak van aioli gemaakt met een verrassend ingrediënt. Ik noem dit recept bewust geen vegan aioli omdat het hoofdingrediënt van aioli, olie is. Het is een saus op basis van fijngewreven knoflook met olijfolie en zout, letterlijk knoflookolie. Een variatie op traditionele aioli is de toevoeging van ei en/of mosterd waardoor je een mayonaise krijgt. Ik gebruik silken tofu voor dit recept, het is plantaardig, romig en ideaal om een vegan knoflookmayonaise van te maken.
Aioli of knoflookmayonaise wordt traditioneel gegeten met brood, geserveerd bij salades, vlees, vis en zeevruchten. Ook lekker bij de barbecue, borrelplank of om je gebakken aardappels in te dippen. Ik gebruik deze aioli als mayonaise, dip voor groenten of ik gebruik het als spread of smeersel op een broodje of sandwich.
Vegan knoflookmayonaise
Ik gebruik al zolang ik kan koken tofu (tahoe) in mijn keuken. Het is voor mij een onmisbaar ingrediënt. Silken tofu had ik nog niet vaak gebruikt, maar ik wilde uitproberen wat je er allemaal mee kan doen. Ik weet dat het veel gebruikt wordt in de Oosterse keuken voor het maken van desserts. Ook wordt het gestoomd gegeten als warm gerecht of het wordt verwerkt in een curry. In de veganistische keuken is het een heel populair ingrediënt. Het wordt gebruikt voor het maken van sauzen, desserts en voor het maken van bijvoorbeeld seitan. Sinds ik weet hoe veelzijdig silken tofu is, heb ik standaard een aantal pakjes in huis. Deze tofu variant koop je bij de toko. Je vindt het in de koeling. In mijn artikel ‘toko favorieten’ kun je lezen welk merk ik gebruik en waar ik het koop.
Je kunt deze vegan knoflookmayonaise op verschillende manieren maken. Je kunt het maken met aquafaba (bonenwater), sojamelk of plantaardige yoghurt. Met een staafmixer meng je olijfolie met aquafaba, sojamelk of yoghurt tot een romige substantie samen met knoflook en andere smaakmakers. Bij deze varianten gebruik je olie om een emulsie te maken. Ik gebruik in plaats van deze ingrediënten silken tofu. Dit is makkelijk in gebruik en er komt geen olie aan te pas. Toch is de saus heerlijk vol van smaak en lekker romig. Wil je er een ‘ei smaak’ aan geven dan kun je er eventueel een snufje kala namak (zwart zout) aan toevoegen.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.