Budget recept: poor man’s stew, een lekkere voedzame stoofschotel met groenten en aardappels. Comfortfood dat je serveert met brood, hiermee kun je lekker in de saus dippen. Aan dit stoofgerecht kun je verschillende soorten groenten toevoegen. Kijk wat er in je boodschappenbudget past. Boerenkool, erwten en spinazie passen perfect bij dit gerecht.
De basis van dit gerecht is (net als bij zoveel gerechten) ui en knoflook. Samen met wortel, champignons en aardappel maak je van deze simpele ingrediënten een lekkere stoofschotel. Dit gerecht wordt ‘poor man’s stew’ genoemd. Een gerecht met ‘goedkope’ ingrediënten.
Lees hier mijn artikel over budget recepten en goedkope gerechten. Hierin vind je ook tips om te besparen op boodschappen en creatief te zijn met een klein budget in de keuken.
Budget recept: poor man’s stew
Dit gerecht is eenvoudig te maken en vrij vullend omdat er aardappels/krieltjes in zitten. Eventueel kun je de erwten zelfs nog weglaten. Deze zijn toegevoegd als extra groente-optie en ze geven het gerecht een beetje kleur. Je houdt van de zak erwten een deel over. Dit kun je gebruiken in een ander recept. Voeg ze toe aan een soep, pastasaus, rijst enzovoort. Erwten kun je bijna overal aan toevoegen.
In het begin ziet dit gerecht er een beetje uit als een soep, maar door de aardappels dikt het een beetje in. Als je er op het laatst even met een pureestamper doorheen gaat wordt de stew vanzelf dikker. Ik gebruik een zak voorgekookte krieltjes voor dit recept. Heb je nog aardappels liggen dan kun je deze in blokjes snijden en natuurlijk ook gebruiken. Heb je dat niet, dan zijn voorgekookte krieltjes een handige en voordelige optie.
Ingrediënten die ik heb gebruikt in dit recept:
- uit de voorraadkast: ui, knoflook, bouillonblokjes, sojasaus
- 1 doosje witte champignons á 250 gram €1,25
- 1 winterpeen €0,25
- 1 zak middelgrote voorgekookte krieltjes á 500 gram €0,89
- 1 zak fijne tuinerwtjes á 450 gram €1,09 (wat over is vries je in en bewaar je voor een ander recept)
- 1 blik kikkererwten á 400 gram €0,89
- optioneel: 1 Turks brood á 500 gram €1,19
De bovenstaande prijzen zijn uit mijn eigen supermarkt (AH) op het moment dat ik dit artikel publiceer.

Cheffinger Soeppan – Diepe Braadpan – Marmeren Coating – 28 cm – Zwart
Ga voor gezond en makkelijk koken met de Cheffinger soeppan – bakken zonder boter of olie en in een handomdraai schoon!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Budget recept: poor man’s stew
4
porties15
minuten30
minuten45
minutenEen heerlijk budget recept, poor man’s stew. Boordevol groenten, aardappels en voor extra eiwitten zijn er kikkererwten aan toegevoegd. Serveer het als een gerecht op zich of met een stuk knapperig brood om mee in de saus te dippen. Een budgetvriendelijke en voedzame maaltijd.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 winterpeen, in blokjes gesneden
500 gram voorgekookte krieltjes
250 gram champignons, grof gesneden
150 gram fijne tuinerwten (diepvries)
1 blik kikkererwten (400 gram) afgespoeld en uitgelekt
2 (groente) bouillonblokjes
500-700 milliliter water
2-3 eetlepels sojasaus
zout en peper
1 Turks brood (optioneel)
BEREIDING
- Snipper de ui, hak 2 tenen knoflook fijn en snijd de wortel in blokjes of plakjes. Doe ze in een diepe pan samen met een scheut water. ‘Fruit’ dit aan (laat het zacht worden) in ongeveer 10 minuten samen met een snuf zout. Als het aanbakt, voeg dan een beetje water toe.
- Snijd de grote krieltjes door de helft en laat de kleintjes heel. De champignons snijd je in grove stukken. Giet 400 gram kikkererwten af en spoel ze af onder de kraan.
- Als de ui en wortels een kleurtje hebben voeg je 500 gram krieltjes, de champignons en de kikkererwten toe. Bak dit even mee.
- Verkruimel 2 bouillonblokjes boven de pan en schenk er 500 milliliter water bij. Als er nog meer water nodig is, kun je dit later toevoegen.
- Voeg 2 tot 3 eetlepels sojasaus toe, roer alles door elkaar en laat dit zachtjes aan de kook komen. Zet een deksel schuin op de pan en laat dit staan voor 15 minuten.
- Check of de krieltjes gaar zijn en ga met een pureestamper een paar keer door de stoof heen. Voeg 150 gram bevroren erwten toe. Moet er nog een beetje water bij? Voeg dit dan nu toe. Laat de stew nu zonder deksel nog 10 tot 15 minuten op een laag vuur staan. Bak ondertussen het brood af in de oven.
- Breng de stew op smaak met een snuf zout naar smaak en bestrooi het royaal met versgemalen zwarte peper. Serveer in een diep bord of kom met het brood ernaast.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Budget recept: boontjes met pindasaus en tofu
- Tips om te koken met een klein budget
- Gerechten voor een vegan Indische rijsttafel
- Rendang van varkensvlees (babi)
- Zomerse erwtensoep met verse kruiden
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.