Eetspiratie » Budget recept: poor man’s stew
Budget recept poor mans stew

Budget recept: poor man’s stew

Budget recept: poor man’s stew, een lekkere voedzame stoofschotel met groenten en aardappels. Comfortfood dat je serveert met brood, hiermee kun je lekker in de saus dippen. Aan dit stoofgerecht kun je verschillende soorten groenten toevoegen. Kijk wat er in je boodschappenbudget past. Boerenkool, erwten en spinazie passen perfect bij dit gerecht.

De basis van dit gerecht is (net als bij zoveel gerechten) ui en knoflook. Samen met wortel, champignons en aardappel maak je van deze simpele ingrediënten een lekkere stoofschotel. Dit gerecht wordt ‘poor man’s stew’ genoemd. Een gerecht met ‘goedkope’ ingrediënten.

Lees hier mijn artikel over budget recepten en goedkope gerechten. Hierin vind je ook tips om te besparen op boodschappen en creatief te zijn met een klein budget in de keuken.

Budget recept: poor man’s stew

Dit gerecht is eenvoudig te maken en vrij vullend omdat er aardappels in zitten. Eventueel kun je de erwten zelfs nog weglaten. Deze zijn toegevoegd als extra groente-optie en ze geven het gerecht een beetje kleur. Je houdt van de zak erwten een deel over. Dit kun je gebruiken in een ander recept. Voeg ze toe aan een soep, pastasaus, rijst enzovoort. Erwten kun je bijna overal aan toevoegen.

In het begin ziet dit gerecht er een beetje uit als een soep, maar door de aardappels dikt het een beetje in. Als je er op het laatst even met een pureestamper doorheen gaat wordt de stew vanzelf dikker. Ik gebruik een zak voorgekookte krieltjes voor dit recept. Heb je nog aardappels liggen dan kun je deze in blokjes snijden en natuurlijk ook gebruiken. Heb je dat niet, dan zijn voorgekookte krieltjes een handige en voordelige optie.

Ingrediënten die ik heb gebruikt in dit recept:

  • uit de voorraadkast: ui, knoflook, bouillonblokjes, sojasaus
  • 1 doosje witte champignons á 250 gram € 1,25
  • 1 winterpeen € 0,25
  • 1 zak middelgrote voorgekookte krieltjes á 500 gram € 0,89
  • 1 zak fijne tuinerwtjes á 450 gram € 1,09 (wat over is vries je in en bewaar je voor een ander recept)
  • 1 blik kikkererwten á 400 gram € 0,89
  • optioneel: 1 Turks brood á 500 gram € 1,19

De genoemde prijzen zijn gebaseerd op de prijzen van mijn eigen supermarkt (AH).

Budget recept: poor man’s stew

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

30

minuten
Total time

45

minuten

Van simpele ingrediënten maak je een lekkere vullende stew (stoofschotel).

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 2 2 uien

  • 2 tenen 2 knoflook

  • 1 1 winterpeen

  • 500 gram 500 voorgekookte krieltjes

  • 250 gram 250 champignons

  • 150 gram 150 fijne tuinerwten (diepvries)

  • 1 blik 1 kikkererwten (400 gram)

  • 2 2 (groente) bouillonblokjes

  • 500 – 700 milliliter 500 – 700 water

  • 2 – 3 eetlepels 2 – 3 sojasaus

  • zout en peper

  • 1 1 Turks brood (optioneel)

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de wortel in blokjes of plakjes. Doe ze in een diepe pan samen met een scheut water. ‘Fruit’ dit aan (laat het zacht worden) in ongeveer 10 minuten samen met een snuf zout. Als het aanbakt, voeg dan een beetje water toe.
  • Snijd de grote krieltjes door de helft en laat de kleintjes heel. De champignons snijd je in grove stukken. Giet de kikkererwten af en spoel ze af onder de kraan.
  • Als de ui en wortels een kleurtje hebben voeg je de aardappels, champignons en kikkererwten toe. Bak dit even mee.
  • Verkruimel de bouillonblokjes boven de pan en schenk er 500 milliliter water bij. Als er nog meer water nodig is, kun je dit later toevoegen.
  • Voeg de sojasaus toe, roer alles door elkaar en laat dit zachtjes aan de kook komen. Zet een deksel schuin op de pan en laat dit staan voor 15 minuten.
  • Check of de aardappel gaar is en ga er met een pureestamper een paar keer doorheen. Voeg de bevroren erwten toe. Moet er nog een beetje water bij? Voeg dit dan nu toe. Laat de stew nu zonder deksel nog 10 tot 15 minuten op een laag vuur staan. Bak ondertussen het brood af in de oven.
  • Breng de stew op smaak met een snuf zout naar smaak en bestrooi het royaal met versgemalen zwarte peper. Serveer in een diep bord of kom met het brood ernaast.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE