Eetspiratie » Sambal brandal van oom Harold
Sambal brandal

Sambal brandal van oom Harold

Sambal brandal van oom Harold. Ik houd van pittig maar bij het nemen van een likje van deze sambal kreeg ik toch wel enigszins zweetdruppels op mijn voorhoofd. Zelfs mijn moeder moest even slikken toen ze deze sambal proefde. Dit recept heb ik weten te ontfutselen van oom Harold, hij staat namelijk bekend om zijn sambal brandal. Sambal brandal is pittige gebakken sambal en ik mag Harold zijn geheime recept met jullie delen!

Laatst hadden Harold en ik er het nog over, in commerciële sambals zitten (te) veel suikers en kleurstoffen. Suiker heeft uiteraard ook een functie. Naast dat het een tegenhanger is voor de pittige smaak is het ook soms nodig om de houdbaarheid van de sambal te verlengen. Zelf sambal maken is dus een goed idee als je net als ons een fervent sambal eter bent. Een goed sambalrecept is goud waard en je bepaalt zelf wat erin zit!

Een sambal is heel persoonlijk, iedereen heeft zijn eigen favoriete sambal.

Sambal brandal van oom Harold

Sambal brandal is een geliefd condiment (smaakmaker) in de Indonesische keuken en wordt vaak geserveerd bij rijstgerechten, vleesgerechten en vis. De sambal wordt gemaakt door ingrediënten te fijn te wrijven (oeleken) in een vijzel of keukenmachine en vervolgens te bakken in olie. De tamarinde geeft deze samabl een lichtzure smaak die goed past bij de pittige pepers. Sommige varianten van sambal brandal kunnen erg heet zijn, terwijl andere varianten een mildere smaak hebben. De pittigheid kun je natuurlijk zelf bepalen.

Sambal brandal van oom Harold

Sambal brandal van oom Harold

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.4 van 5 stemmen
Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

200

milliliter
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

25

minuten

Ben je op zoek naar een pittig sambal recept? De sambal brandal van oom Harold moet je dan echt eens proberen!

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 10 rode lomboks (rode pepers met zaadjes)

  • 1-2 rawits, kleine rode pittige peper (optioneel)

  • 1 grote gesnipperde ui

  • 3 tenen knoflook

  • 1 theelepel laos

  • 1 theelepel tamarindepasta

  • 1 theelepel trassi

  • 2-3 stuks steranijs

  • 1 theelepel Chinese five spice poeder

  • 1 mespunt gemalen sereh

  • 1 theelepel Thaise vissaus

  • 1 mespunt ketoembar (gemalen koriander)

  • halve theelepel koenjit (gemalen kurkuma)

  • 1 mespunt djinten (gemalen komijn)

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • ruim (rijst)olie (bodem van de pan bedekt)

Bereiding:

  • Begin met het wassen van de pepers. Snipper de ui, knoflook en pepers grof. Gebruik hier eventueel handschoentjes bij. Maal dit fijn met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Het mag grof of fijn, wat je zelf het lekkerst vind.
  • Verhit ruim olie in een wok of diepe pan. Schenk hier olie in totdat de hele bodem bedekt is. Fruit hier het ui/rode peper/knoflookmengsel aan. Doe dit op een laag vuurtje en zet vooral de afzuigkap aan!
  • Verkruimel de trassi en voeg dit nu toe samen met de tamarinde en de specerijen (laos, five spice, sereh, ketoembar, koenjit en djinten) aan de sambal in de wok. Leg de steranijs in zijn geheel geheel in de pan. Schep alles goed om.
  • Voeg de Thaise vissaus toe (dit fungeert als het zout in dit recept) en de ketjap manis. Schep nogmaals goed om en bak nog ongeveer 5 minuten. Vis de steranijs uit de sambal, deze heb je niet meer nodig.
  • Spoel de potten en deksels waar je de sambal in gaat bewaren goed uit met kokend water of was deze eerst in de vaatwasser. Schep de sambal met een schone lepel over in de gesteriliseerde potjes, draai de deksel erop en zet de potjes op zijn kop.

Aantekeningen

  • Tip: Bewaar de potjes sambal in de koelkast. Na openen kun je er steeds na gebruik een klein een scheutje olie op gieten om de houdbaarheid te verlengen. Werk altijd met schone lepels om ervoor te zorgen dat de sambal niet te snel bederft.
  • Tip: Je kunt testen hoe heet een rode peper ongeveer is door een stukje ervan te proeven (rauw). Doe dit niet bij een rawit!

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT RECEPT DELEN?

Meer informatie over het delen van artikel van Eetspiratie of social media of op andere websites vind je hier:

Recepten delen

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Deze pagina bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)