Sambal brandal

Sambal brandal van oom Harold

Ik hou van pittig maar bij het nemen van een likje van deze sambal kreeg ik toch wel enigszins zweetdruppels op mijn voorhoofd. Zelfs mijn moeder moest even slikken toen ze deze sambal proefde. Dit recept heb ik weten te ontfutselen van oom Harold, hij staat namelijk bekend om zijn sambal brandal. Sambal brandal is pittige gebakken sambal en ik mag Harold zijn geheime recept met jullie delen!

Laatst hadden Harold en ik er het nog over, in commerciële sambals zitten (te) veel suikers en kleurstoffen. Suiker heeft uiteraard ook een functie. Naast dat het een tegenhanger is voor de pittige smaak is het ook soms nodig om de houdbaarheid van de sambal te verlengen. Zelf sambal maken is dus een goed idee als je net als ons een fervent sambal eter bent. Een goed sambalrecept is goud waard en je bepaalt zelf wat erin zit!

Een sambal is heel persoonlijk, iedereen heeft zijn eigen favoriete sambal.

Wat heb je nodig?

  • 10 rode lomboks (rode pepers met zaadjes)
  • optioneel: 1 tot 2 rawits (kleine rode pittige peper)
  • 1 grote gesnipperde ui
  • 3 tenen knoflook
  • theelepel laos
  • 1 theelepel tamarindepasta
  • theelepel trassi
  • 2 tot 3 stuks steranijs
  • theelepel Chinese five spice poeder
  • mespunt gemalen sereh
  • theelepel Thaise vissaus
  • mespunt ketoembar (gemalen koriander)
  • halve theelepel koenjit (gemalen kurkuma)
  • mespunt djinten (gemalen komijn)
  • eetlepel ketjap manis
  • ruim (rijst)olie (bodem van de pan bedekt)

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Tip: je kunt testen hoe heet een rode peper ongeveer is door een stukje ervan te proeven (rauw). Doe dit niet bij een rawit!

Hoe maak je het?

  • Begin met het wassen van de pepers. Snipper de ui, knoflook en pepers grof. Gebruik hier eventueel handschoentjes bij. Maal dit fijn met behulp van een keukenmachine of staafmixer. Het mag grof of fijn, wat je zelf het lekkerst vind.
  • Verhit ruim olie in een wok of diepe pan. Schenk hier olie in totdat de hele bodem bedekt is. Fruit hier het ui/rode peper/knoflookmengsel aan. Doe dit op een laag vuurtje en zet vooral de afzuigkap aan!
  • Verkruimel de trassi en voeg dit nu toe samen met de tamarinde en de specerijen (laos, five spice, sereh, ketoembar, koenjit en djinten) aan de sambal in de wok. Leg de steranijs in zijn geheel geheel in de pan. Schep alles goed om.
  • Voeg de Thaise vissaus toe (dit fungeert als het zout in dit recept) en de ketjap manis. Schep nogmaals goed om en bak nog ongeveer 5 minuten. Vis de steranijs uit de sambal, deze heb je niet meer nodig.
  • Spoel de potten en deksels waar je de sambal in gaat bewaren goed uit met kokend water of was deze eerst in de vaatwasser. Schep de sambal met een schone lepel over in de gesteriliseerde potjes, draai de deksel erop en zet de potjes op zijn kop.
  • Bewaar de potjes sambal in de koelkast. Na openen kun je er steeds na gebruik een klein een scheutje olie op gieten om de houdbaarheid te verlengen. Werk altijd met schone lepels om ervoor te zorgen dat de sambal niet te snel bederft.
Sambal brandal recept
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

2 Reacties

  1. Lijkt me heerlijk maar vooral ook leuk om eens zelf te maken.

  2. Heb hem vandaag gemaakt!! Hij is yum!! Ik ga nu de Sambal goreng boontjes maken met deze sambal, mij benieuwen!!

    Gr Jill

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*