Eetspiratie » Afrikaanse pindastoof
Afrikaanse pindastoof

Afrikaanse pindastoof

Afrikaanse pindastoof, een verrassende verwarmende curry met aardappel en pinda’s. Van deze combinatie heb je misschien nog nooit gehoord. Maar geloof me, het is echt heel erg lekker. Pindasaus met gekookte aardappel is ook een onderdeel van gado gado en die combinatie is overheerlijk. Deze pindastoof heeft er iets weg van qua smaak. Je eet het met rijst, groenten en/of een frisse salade.

Normaal gesproken wordt dit stoofgerecht gemaakt met zoete aardappel. Ik heb het gemaakt met de ‘gewone’ aardappel en dat werkt prima. Het komt dichtbij de smaak van gado gado en de zoete aardappel maakt het gerecht – zoals de naam al doet vermoeden – zoet. Maar kies de aardappel die je zelf het lekkerst vindt. Je zou zelfs pompoen kunnen gebruiken voor dit recept.

Afrikaanse pindastoof

Dit gerecht smaakt door de komijn echt naar een curry. De pindakaas geeft het een lekkere volle, romige en hartige smaak. Lekker met rijst maar het smaakt ook prima met een stukje brood. Ik maakte er een simpele salade bij. Maar wat ik onmisbaar vind bij dit recept is een pickle. Ik maakte er ingelegde rode ui bij. Dit gaf een beetje frisheid naast die kruidige smaak van de curry. Ook is het gebruikelijk om er iets van bladgroen doorheen te mengen, maar dit hoeft niet perse. Net voor het opdienen kun je door de warme stoof een handje spinazie, boerenkool of palmkool mengen. Door de warmte slinkt dit heel snel. Het geeft je gerecht kleur. Ik at er rucola bij, de nootachtige smaak is een lekkere toevoeging. Voor extra pit kun je er sriracha of sambal bij serveren.

Afrikaanse pindastoof

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

30

minuten
Total time

45

minuten

Een verrassende verwarmende curry met aardappel en pinda’s.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 2 grote 2 uien

  • 3 tenen 3 knoflook fijngehakt

  • 1 centimeter 1 gember fijngehakt

  • 1 theelepel 1 gemalen komijn

  • 1 theelepel 1 gemalen koriander

  • 1/2 theelepel 1/2 chilipoeder (of meer naar smaak)

  • 1,5 eetlepel 1,5 tomatenpuree

  • 2 eetlepels 2 pindakaas (zonder toevoegingen)

  • 650 -700 milliliter 650 -700 water

  • 1 eetlepel 1 groentebouillon of een bouillonblokje

  • 4 4 aardappels in blokjes (ongeveer 500 gram)

  • 1 eetlepel 1 citroensap

  • zout naar smaak

  • 1/2 theelepel 1/2 zwarte peper

  • naar smaak: rauwe boerenkool/spinazie/palmkool

  • 1/2 eetlepel 1/2 olie

  • 2 eetlepels 2 geroosterde pinda’s

Hoe maak je het?

  • Snijd de aardappels in blokjes en zet ze even apart. Snipper de ui en hak de knoflook en gember fijn. Verhit de olie in een diepe pan en fruit hierin de ui aan tot hij glazig ziet. Voeg de knoflook en gember toe en bak deze mee aan.
  • Voeg de tomatenpuree toe en bak deze mee samen met de komijn en koriander. Schenk er een scheutje water bij zodat het niet aanbakt.
  • Doe de aardappels in de pan en bak ze mee aan. Voeg ook een snufje zout toe en schep alles goed om. Voeg het groentebouillonpoeder (of verkruimeld bouillonblokje) toe. Schenk er 600 milliliter water op en voeg de pindakaas toe.
  • Roer alles los tot de pindakaas opgelost is. Laat dit nu op een zacht vuurtje sudderen tot de saus is ingekookt en de aardappels gaar en zacht zijn. Rooster ondertussen de pinda’s en hak ze fijn.
  • Als de aardappels volledig zacht zijn, ga je met een pureestamper door de pan tot alles ‘grof’ gestampt is. Hierdoor dikt de stoof in. Als het te dik is voeg je nog een beetje extra water toe.
  • Breng de stoof op smaak met zwarte peper en citroensap. Als laatste voeg je het bladgroen toe. Als dit is geslonken, is de stoof klaar. Serveer met rijst of brood, groenten en/of een salade. Maak er lekkere pickle bij van komkommer of rode ui. Garneer met de geroosterde pinda’s.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE