Krokante kip in chili limoensaus

Krokante kip in pittige chili limoensaus

Dit recept heeft een Thais tintje maar ook een geheim ingrediënt die ze waarschijnlijk nooit in de Thaise keuken zouden gebruiken. Maar ik ben Eetspiratie en ik maak recepten zoals ik dat lekker vind. Dus als ik appelmoes in mijn Thais getinte recept wil doen, dan doe ik dat! Tot zover het ‘geheime ingrediënt’. Ik werd geïnspireerd door Hot Thai Kitchen waar ik al eerder inspiratie opdeed voor heerlijke Thaise burgers. Na het lezen van haar recept toverde ik deze krokante kip met pittige limoensaus op tafel en mijn idee met appelmoes heeft prima uitgepakt.

In dit gerecht gebruik ik suikervrije appelmoes in plaats van suiker. Ik weet dat dit smaakt omdat het ook weleens in Chinese tomatensoep gebruikt wordt. Misschien wel een gek ingrediënt voor een Oosters gerecht maar het werkt prima! De chili in dit gerecht komt natuurlijk van de sambal oelek en de limoen spreekt voor zich!

Wat heb je nodig voor de kip?

  • 750 gram kipfilet
  • 1 ei
  • 3 eetlepels bloem
  • 2 theelepels maizena
  • snufje zout
  • ruim (rijst)olie om in te bakken

Wat heb je nodig voor de saus?

  • sambal oelek naar smaak (ik gebruikte 2 theelepels)
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 4 flinke eetlepels appelmoes
  • 3 eetlepels oestersaus (te koop in de supermarkt)
  • 2 teentjes knoflook geraspt
  • 4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
  • sap en rasp van een halve limoen
  • eetlepel Thaise vissaus
  • 4 tot 5 eetlepels water
  • eetlepel azijn
  • snufje zout en peper

Hoe maak je het?

Begin met het snijden van de kip. Snijd deze in niet te kleine blokjes en doe de kip in een kom. Bestrooi met een snufje zout en peper. Voeg hier het ei, 3 eetlepels bloem en 2 theelepels maizena aan toe en schep dit goed door elkaar. Het wordt een prutje maar met het bakken komt het helemaal goed. Laat dit even zo staan en maak ondertussen de saus.

Doe de sambal samen met de azijn, appelmoes, oestersaus, geraspte knoflook, Thaise vissaus, water en paprikapoeder in een kommetje en meng dit goed door elkaar. Haal de nerf uit de djeroek poeroet blaadjes en snijd de blaadjes heel erg fijn en voeg ze bij de saus. De saus ga je straks nog verwarmen maar eerst ga je de kip bakken.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Hoe nu verder?

Neem een koekenpan of een wok en giet daar een laagje olie totdat de bodem van de pan bedekt is. In het originele recept wordt kip geheel gefrituurd maar ik kies voor minder olie en bak de kip in ruim olie krokant. Verhit de olie en bak de kip in een paar rondes bruin en krokant. Per kant bak je de kipstukjes ongeveer 3 tot 4 minuten. Check of het dikste stukje gaar is door deze door midden te snijden. Laat de kip uitlekken op een bord bekleed met een keukenpapiertje.

Krokante kip in chili limoensaus

Verwarm ondertussen de saus op een laag vuurtje. Het lijkt weinig saus maar het is de bedoeling dat er een dun laagje saus om de kip zit. Wil je toch meer saus, voeg er dan meer water aan toe. Als de saus warm is voeg je de rasp van de limoen en het sap toe. Proef of de saus op smaak is, indien nodig kun je de saus nu nog aanpassen met een van de hierboven genoemde ingrediënten.

Wil je rijst en groenten bij dit gerecht serveren dan kun je deze het beste nu vast bereiden zodat alles straks tegelijk klaar is. Het is niet erg dat de kip een beetje afkoelt want deze worden straks vanzelf weer opgewarmd door de saus.

Schep de warme saus over in een grote kom en voeg hier de gebakken kipstukjes aan toe. Schep alles goed om zodat elk stukje kip bedekt is met de saus. Serveer direct!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*