Eetspiratie » Krokante kip in pittige chili limoensaus
Krokante kip in chili limoensaus

Krokante kip in pittige chili limoensaus

Krokante kip in pittige chili limoensaus. Ik werd geïnspireerd door Hot Thai Kitchen waar ik al eerder inspiratie opdeed voor heerlijke Thaise burgers. Kip met een ‘jasje’ en een fris/pittige saus geserveerd met rijst en groente. Een heerlijk gerecht met een verrassend ingrediënt om toe te voegen aan je kookrepertoire.

Om dit gerecht zoet te maken gebruik ik suikervrije appelmoes (0%) in plaats van suiker. Ik weet dat dit werkt omdat ze het in Chinese restaurants ook gebruiken in Chinese tomatensoep. Misschien een niet voor de hand liggend ingrediënt maar het gaat er niet om hoe je het maakt, maar om de smaak.

Onmisbaar in de Aziatische keuken
Blackwell Wadjan Wokpan - Gietijzer - 32 cm - Zwart

Blackwell Wadjan Wokpan – Gietijzer – 32 cm – Zwart

Geschikt voor alle warmtebronnen.

Krokante kip in pittige chili limoensaus

Krokante kip in pittige chili limoensaus

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
3.2 van 5 stemmen
Niveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

45

minuten

Kip in een fris pittige chilisaus met een vleugje limoen.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • Wat heb je nodig voor de kip?
  • 750 gram kipfilet

  • 1 ei

  • 3 eetlepels bloem

  • 2 theelepels maizena

  • 1 snufje zout

  • ruim (rijst)olie om in te bakken

  • Wat heb je nodig voor de saus?
  • 2 theelepels sambal oelek (meer of minder naar smaak)

  • 2 theelepels paprikapoeder

  • 4 eetlepels appelmoes

  • 3 eetlepels oestersaus (te koop in de supermarkt)

  • 2 teentjes knoflook geraspt

  • 4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • sap en rasp van een halve limoen

  • 1 eetlepel Thaise vissaus

  • 4-5 eetlepels water

  • 1 eetlepel azijn

  • 1 snufje zout en peper

BEREIDING

  • Begin met het snijden van de kip. Snijd deze in niet te kleine blokjes en doe de kip in een kom. Bestrooi met een snufje zout en peper.
  • Voeg hier het ei, 3 eetlepels bloem en 2 theelepels maïzena aan toe en schep dit goed door elkaar. Het wordt een prutje maar met het bakken komt het helemaal goed. Laat dit even zo staan en maak ondertussen de saus.
  • Doe 2 theelepels sambal samen met 1 eetlepel azijn, 4 eetlepels appelmoes, 3 eetlepels oestersaus, 2 teentjes geraspte knoflook, 1 eetlepel Thaise vissaus, 4-5 eetlepels water en 2 theelepels paprikapoeder in een kommetje en meng dit goed door elkaar.
  • Haal de nerf uit de djeroek poeroet blaadjes en snijd de blaadjes zo fijn mogelijk en voeg ze bij de saus. De saus ga je straks nog verwarmen maar eerst ga je de kip bakken.
  • Neem een koekenpan of een wok en giet daar een laagje olie totdat de bodem van de pan bedekt is. In het originele recept wordt kip geheel gefrituurd maar ik kies voor minder olie en bak de kip in ruim olie krokant. Verhit de olie en bak de kip in een paar rondes bruin en krokant. Per kant bak je de kipstukjes ongeveer 3 tot 4 minuten. Check of het dikste stukje gaar is door deze door midden te snijden. Laat de kip uitlekken op een bord bekleed met een keukenpapiertje.
  • Verwarm ondertussen de saus op een laag vuurtje. Het lijkt weinig saus maar het is de bedoeling dat er een dun laagje saus om de kip zit. Wil je toch meer saus, voeg er dan meer water aan toe.
  • Als de saus warm is voeg je de rasp van de limoen en het sap toe. Proef of de saus op smaak is, indien nodig kun je de saus nu nog aanpassen met een van de hierboven genoemde ingrediënten.
  • Wil je rijst en groenten bij dit gerecht serveren dan kun je deze het beste nu vast bereiden zodat alles straks tegelijk klaar is. Het is niet erg dat de kip een beetje afkoelt want deze worden straks vanzelf weer opgewarmd door de saus.
  • Schep de warme saus over in een grote kom en voeg hier de gebakken kipstukjes aan toe. Schep alles goed om zodat elk stukje kip bedekt is met de saus. Serveer direct!

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.