Pluk je fruit in een pluktuin! Wat ga je doen in het weekend of op een vrije dag? Je zou je eigen fruit kunnen gaan plukken. Al een tijdje was ik op zoek naar een leuke pluktuin of tuinder en zo kwam ik terecht bij een blauwe bessenkwekerij in de regio. Ik ben gek op blauwe bessen, maar ik vind ze in de supermarkt best wel prijzig. Meestal koop ik de diepvriesvariant, maar dat is toch anders dan de verse bessen. Ik zag een grote emmer gevuld met blauwe bessen wel zitten, dus maakten we er een klein familie-uitje van.
Je zult versteld staan hoeveel pluktuinen er in Nederland zijn. Misschien zit er wel een pluktuin bij jou in de buurt. In mijn regio vind je pluktuinen voor aardbeien, blauwe bessen, appels, peren en frambozen. Ook zijn er veel pluktuinen waar je verse bloemen kunt plukken.
Pluk je fruit in een pluktuin
Je plukt je eigen fruit, laat dit wegen en je rekent af per kilo. Omdat je het zelf plukt zijn de kosten lager dan in de supermarkt. Op dit moment betaal je voor 500 gram verse blauwe bessen in de supermarkt 5,99. Voor bevroren blauwe bessen betaal je 5,49 voor 1 kilo. Voor 1 kilo zelf geplukte blauwe bessen betaalde ik 3,50. Het voordeel is dat je zelf je blauwe bessen kunt uitkiezen. Daarnaast is het een leuke bezigheid en je kunt in de zomer een voorraadje aanleggen voor de winter. Als je ze invriest kun je tijdens de wintermaanden van heerlijke blauwe bessen genieten. Ons gezin plukte in 1 uur ongeveer 5 kilo blauwe bessen bij elkaar.

Blauwe bessen bewaren
Verse blauwe bessen zijn in de koelkast niet lang houdbaar. Het beste kun je ze binnen 2 dagen opeten. Je kunt de houdbaarheid wel een beetje rekken door ze zo droog mogelijk te bewaren en eventueel een stukje keukenpapier in het bakje erbij te leggen. Dit papier neemt vocht op waardoor je bessen langer vers blijven, dit werkt ook heel goed bij aardbeien. Een andere optie is om ze in te vriezen. Je kunt ze dan gebruiken in smoothies of een smoothie bowl, baksels, als vulling of een jam of saus. Ook zijn ze heerlijk in combinatie met appels als fruitmoes. Bekijk hier het recept voor appelmoes met blauwe bessen.

Hoe vries je blauwe bessen in?
Bij thuiskomst ga je eerst de bessen heel goed afspoelen en zet je onder water in de gootsteen. Doe ze (in batches) in een groot vergiet en ga er goed met je handen doorheen zodat de steeltjes en eventuele takjes en blaadjes loskomen. Haal verkleurde, onrijpe, zachte en te kleine bessen eruit en gooi deze weg. Het is een hele klus maar je wilt natuurlijk de beste blauwe bessen invriezen.
Als je dit hebt gedaan spoel je ze nogmaals goed af en ga je ze voorzichtig droogwrijven. Dit kun je het beste doen door steeds een kleine hoeveelheid op de bovenste helft een schone theedoek te leggen. Vouw de andere helft eroverheen en maak zachte ronddraaiende bewegingen. Zorg dat je ze niet fijn drukt. Dep alles eventueel na met een stuk keukenpapier en doe de bessen in een grote droge kom.
Als de bessen droog zijn kun je ze gaan verdelen in diepvrieszakjes. Ik weeg ze af zodat in elk zakje dezelfde hoeveelheid zit. Zorg dat het zakje plat is (dat de bessen naast elkaar liggen en niet op elkaar) en dat alle lucht uit het zakje is. Schrijf eventueel de datum en het gewicht erop en vries ze plat in. Ze zijn op deze manier maanden houdbaar.

Bij een pluktuin zit meestal ook een winkel waar ze producten verkopen zoals zelfgemaakte jam, ijs of taartjes. Vaak is er ook de mogelijkheid om te lunchen. Dus maak er een gezellig uitje van met het gezin. Na het plukken drink je gezellig iets met een lekker hapje erbij en daarna naar huis om de oogst te verwerken. Bak er een lekkere cake van (bekijk hier het recept) of verwerk ze in pannenkoekjes (bekijk hier het recept).

De pluktuin waar wij deze heerlijke blauwe bessen hebben geplukt:
Blauwebessenland, Dorperpeelweg 1 America
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.