Eetspiratie » TikTok recept – Turkse pasta
TikTok recept – Turkse pasta

TikTok recept – Turkse pasta

TikTok recept – Turkse pasta. Een tijdje terug was er één gerecht dat op elk social media kanaal te zien was namelijk, Turkse pasta. De video waarin dit gerecht bereid werd, ging viral op TikTok. Het is pasta met knoflook yoghurtsaus, geruld gehakt en paprikaboter. Dit gerecht is een variatie op Turkse manti, deegpakketjes met een gehaktvulling die geserveerd worden met yoghurtsaus en boter. Deze pasta is een makkelijke en snelle variant met dezelfde smaken als manti. Een ideaal gerecht voor drukke doordeweekse dagen of een lui weekend.

Het leuke van social media is dat er zoveel creatieve mensen zijn die allerlei recepten bedenken of ‘ombouwen’ tot een makkelijke en soms nog lekkerdere variant. Soms wordt de plank volledig misgeslagen, maar dat is bij deze Turkse pasta van TikTokker Anna Paul niet het geval. Alhoewel ik zelf niet echt alle viral foodtrends volg, vond ik deze trend wel de moeite waard om te proberen. Het recept heb ik een beetje aangepast naar mijn eigen smaak.

TikTok recept – Turkse pasta

Van dit gerecht blijf ik eten! De combinatie van pasta met de knoflook/yoghurtsaus en crispy topping van ‘gehakt’ is erg lekker. Ik maakte een vegan variant met sojastukjes van deze Turkse pasta. Je kunt natuurlijk ook rundergehakt gebruiken als je dat lekker vindt. Kies je favoriete pastasoort, farfalle, pipe rigate of rigatone zijn bijvoorbeeld lekkere opties. Om het recept plantaardig te maken gebruik ik plantaardige yoghurt en boter. Garneer dit gerecht met verse peterselie en voor extra kleur serveer je er nog een paar cherrytomaatjes bij. Wat dit gerecht afmaakt is de gesmolten boter met paprikapoeder en tomatenpuree voor een mooie rode kleur en extra umami.

KoRo | Bio fijngesneden sojastukjes 1 kilo

KoRo | Bio fijngesneden sojastukjes 1 kilo

Een alternatief voor vlees in allerlei gerechten!

De sojastukjes moet je vooraf even weken en uitknijpen. In dit artikel leg ik de werkwijze precies uit, het wordt ook vermeld in de receptenkaart hieronder. Wil je gehakt gebruiken voor dit recept? Ongeveer 400 gram is voor 4 personen voldoende. Je kunt dan stap 1 van de bereiding overslaan, beginnen bij stap 2 en bij stap 4 voeg je het gehakt toe.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

TikTok recept - Turkse pasta vegan Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden

TikTok recept – Turkse pasta

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Gang: Lunch, Hoofdgerecht, DinerKeuken: FusionNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

35

minuten

TikTok recept, Turkse pasta. Een heerlijk en makkelijk gerecht met je favoriete pasta, een knoflook/yoghurtsaus, gerulde sojastukjes (alternatief voor gehakt), verse peterselie, tomaatjes en gesmolten boter met paprika. Een foodtrend die echt de moeite waard is om te proberen.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • Voor de basis:
  • 150 gram fijne sojastukjes

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 500 milliliter kokend water

  • 400 gram pasta (farfalle / rigatoni / pipe rigate)

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 ui, gesnipperd

  • 1 theelepel uienpoeder

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel gedroogde oregano

  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper

  • halve thelepel zout

  • halve theelepel kerriepoeder

  • 1 eetlepel paprikapoeder

  • 1 eetlepel olie

  • Voor de yoghurtsaus:
  • 5 eetlepels yoghurt of soja yoghurt

  • 3 tenen knoflook, geraspt

  • 1 eetlepel citroensap + 1 theelepel rasp van een biologische citroen

  • 1 theelepel ahornsiroop (of andere zoetstof)

  • snufje zout

  • Voor de gesmolten boter:
  • 70 gram (plantaardige) boter

  • 1,5 theelepel paprikapoeder

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • snufje zout

  • optioneel: chilipoeder naar smaak

  • Overige ingrediënten:
  • 250 gram cherrytomaatjes

  • 15 gram peterselie, fijngehakt

BEREIDING

  • Kook 500 milliliter water en doe 150 gram sojastukjes in een ruime kom. Voeg hieraan 1 eetlepel groentebouillonpoeder en 1 eetlepel sojasaus toe. Laat dit 10 minuten staan, giet de stukjes af in een zeef en spoel af onder de koude kraan. Knijp de stukjes uit boven de zeef en doe ze terug in de kom. Zet apart tot gebruik.
  • Maak vervolgens de yoghurtsaus. Doe 5 eetlepels (plantaardige) yoghurt in een kom en rasp hier 3 teentjes knoflook boven. Voeg 1 eetlepel citroensap, een theelepel citroenrasp en 1 theelepel ahornsiroop (of andere zoetstof) toe. Breng op smaak met een snufje zout. Zet de saus apart tot gebruik.
  • Zet ondertussen een pan met ruim water met een flinke snuf zout op het vuur. Breng dit alvast aan de kook terwijl je het ‘gehaktmengsel’ maakt.
  • Snipper de ui, verwarm 1 eetlepel olie in een koekenpan en fruit hierin de ui tot hij glazig ziet. Bak vervolgens 1 eetlepel tomatenpuree mee voor 1 minuut en de geweekte sojastukjes toe. Bak dit samen aan met 1 theelepel uienpoeder, 1 theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel kerriepoeder, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 theelepel gedroogde oregano, 1 theelepel vers gemalen zwarte peper, een snufje zout en 1 eetlepel sojasaus. Bak dit tot het bruin en licht crispy is voor ongeveer 10 minuten.
  • Halveer de cherrytomaatjes en hak de peterselie fijn. Bereid ondertussen 400 gram van je favoriete pasta volgens de instructies op de verpakking.
  • Terwijl de pasta kookt, smelt 70 gram boter in een pannetje. Voeg daarna 1,5 theelepel paprikapoeder, een snufje zout, 1 eetlepel tomatenpuree en optioneel een snufje chilipoeder toe. Zorg dat het niet verbrandt. Als het goed is vermengd, is het klaar.
  • Giet de pasta af en nu is het tijd om het gerecht samen te stellen.
  • Verdeel de pasta over de borden. Schep hierop een royale hoeveelheid van de yoghurtsaus. Verdeel het krokante ‘gehaktmengsel’ erop. Garneer met de cherrytomaatjes en vers gehakte peterselie. Drizzle er als finishing touch een paar lepels van de botersaus overheen.

AANTEKENINGEN

  • Wil je gehakt gebruiken voor dit recept? Ongeveer 400 gram is voor 4 personen voldoende. Je kunt dan stap 1 van de bereiding overslaan, beginnen bij stap 2 en bij stap 4 voeg je het gehakt toe.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.