Eetspiratie » Chinese eieren
Chinese eieren

Chinese eieren

Chinese eieren, ik ben erdoor gefascineerd. Mijn moeder werkte vroeger in een boekhandel. Haar boekenverzameling is redelijk groot, haar kast ontploft net niet. In die kast heeft nog een kleine verzameling van hele oude kookboeken en in een van die boeken stond een recept voor Chinese eieren. Deze mooie gemarmerde thee-eieren zijn een klein kunstwerkje op zich. Maar hoe kun je eieren nu dat prachtige marmer effect geven? Ik leg het uit!

Deze Chinese eieren worden ook wel gemarmerde eieren, marbled tea eggs of Chinese thee-eieren genoemd. Je eet ze als snack met een dip of simpel met een beetje rijst en sojasaus. Naast dat ze er mooi uit zien zijn ze ook erg lekker. De smaak kun je zelf bepalen. Kies een donkere thee die je lekker vindt. Je kunt zowel losse thee als theezakjes gebruiken om deze eieren te maken.

Hoe maak je Chinese eieren?

Eigenlijk is het heel makkelijk om eieren te marmeren. Het trucje is om de eieren eerst hard te koken, er voorzichtig barstjes in te maken en ze een tijdje in een (donkere) vloeistof te leggen. De gekleurde vloeistof dringt via de barstjes het ei binnen waardoor er een gemarmerd effect ontstaat. Als je het ei pelt zie je een mooi patroon verschijnen en dat is eigenlijk alles. Naast dat het er mooi uitziet geeft de vloeistof die je gebruikt ook smaak af waardoor het ei nog lekkerder wordt.

Ik heb 2 manieren om mijn eieren perfect (hard) te koken. Je kunt ze koken in de Crock-Pot Express multicooker (klik hier om te lezen hoe je dat doet) of je kookt ze in de airfryer (klik hier om te lezen hoe je dat doet).

Chinese eieren

Chinese eieren

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Bijgerechten, Oosterse recepten, VegetarischKeuken: OostersNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

8

stuks
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

1

uur 
Tijd totaal

1

uur 

20

minuten

Hoe maak je nu die mooie Chinese gemarmerde thee-eieren? Ik leg het uit.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 8 8 eieren

  • 150 milliliter 150 sojasaus

  • 2 zakjes 2 earl grey thee

  • 1 1 kaneelstokje (gebroken)

  • optioneel: 2 stuks steranijs

  • 1 eetlepel 1 (riet)suiker

  • 1 snufje 1 gedroogde chiliflakes

  • halve halve biologische sinaasappel (de schil)

  • water

Hoe maak je het?

  • Kook de eieren hard en spoel ze koud af onder de kraan, zo kun je ze makkelijker vasthouden. Tik nu voorzichtig met een mes of de achterkant van een lepel op het ei tot er kleine barstjes ontstaan. Hoe meer kleine barstjes, hoe mooier het patroon straks wordt.Chinese thee eieren
  • Als je alle eitjes hebt gehad leg je ze in een pan. Schenk er water op zodat de eieren onder water komen te staan.
  • Voeg nu de sojasaus, kaneelstokje, steranijs, suiker, sinaasappelschil en chili flakes toe. Leg ook de theezakjes in de pan en dompel ze even onder. Breng dit samen langzaam aan de kook en laat het een uur op het laagste vuur staan. Gebruik eventueel een vlamverdeler onder je pan.
  • Als het uur verstreken is haal je de pan van de warmtebron en laat je alles afkoelen. Hoe langer je de eieren zo laat staan hoe meer smaak ze krijgen.
  • Bewaar de eieren in de vloeistof in de koelkast. Op die manier zijn ze een paar dagen houdbaar.

Aantekeningen

  • Snijd de eitjes doormidden en serveer ze met een pittige saus zoals siriacha of een lekkere sojamayonaise. Het is ook een mooi en lekker bijgerecht bij andere Oosterse gerechten met rijst of noedels of in een noedelsoep.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE