Krokant gebakken tofu (of tahoe), crispy, crunchy, wie houdt daar nu niet van? En hoe bak je tofu nu lekker krokant? Normaal gesproken wordt tofu gefrituurd. De blokjes zuigen zich vol met olie, wat natuurlijk erg lekker is maar het kan ook anders. Met een klein trucje geef je tofu een krokant korstje en je hebt maar een eetlepel olie nodig om de blokjes in te bakken.
Ik ben gek op tofu, maar het bakken daar had ik eigenlijk nooit echt zin in. Het kost veel tijd en het hele huis (inclusief je haar) ruikt naar olie. Hetzelfde had ik met tempeh. En ik zeg had, want ik heb een tijd geleden ontdekt dat je tempeh perfect kunt bakken in de airfryer (kijk hier hoe).
Mocht je niet bekend zijn met de term tofu: tofu is de Chinese benaming en tahoe is de Indonesische benaming. Het is hetzelfde product, namelijk sojakaas (gefermenteerde soja). Het gaat dus om krokante tofu én ook om krokante tahoe.
Krokant gebakken tofu
Tofu bereiden is niet moeilijk, maar er zijn wel een paar kleine dingetjes waar je rekening mee moet houden. Wil je krokante tofu en tofu die smaak opneemt? Dan is het aan te raden de tofu na aankoop direct in te vriezen. Wil je weten waarom? In het recept van de vegetarische schnitzel leg ik dit uit. Klik hier om het recept te bekijken en de uitleg te lezen.
Maar soms heb je niet veel tijd en wil je toch graag krokante tofu maken. Het belangrijkste is dan om zoveel mogelijk vocht uit de tofu te persen. Hoe meer vocht je uit de tofu perst, hoe krokanter je tofu kunt bakken.
Hoe krijg je het vocht uit een blok tofu?
Je wil niet weten wat voor soort stellages ik heb gebouwd om water uit mijn tofu te persen. Ik gebruikte een diep bord, zette daar op zijn kop een schoteltje in, daarop de tofu, een bakpapiertje en daarop de zwaarste vijzel die ik heb. Een heel gedoe, maar het vocht kwam er wel uit!
Nu kun je natuurlijk zelf ook een stellage bouwen voor je tofu, maar er is een heel handig hulpje waarmee je het vocht uit je tofu krijgt, namelijk een tofu press of tofu pers.
Het duurt ongeveer 15 tot 20 minuten om het vocht uit de tofu te persen. De volgende stap is de tofu in blokjes snijden en droogdeppen. Droogdeppen doe je met keukenpapier of een schone theedoek.
Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.
Ook interessant?
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.