Perenmoes

Perenmoes en perensap

Als ik moet kiezen is de peer (naast de mango) toch wel een van mijn lievelingsfruitsoorten. En dan te bedenken dat ik er eigenlijk allergisch voor ben. Ik kan namelijk geen appels, peren, steenfruit en noten eten. Als ik het wel eet dan heb ik de rest van de dag jeuk en vooral in mijn keel. Maar… als het fruit verwarmd is geweest dan kan ik het dus wel eten. Perenmoes en perensap is daarom iets wat ik heel graag maak.

De lekkerste peren zijn hele rijpe peren. Van die peren waar het sap over je hand loopt als je erin bijt. Deze peren zijn perfect voor perenmoes. Gecombineerd met kaneel en koekkruiden heb je een superlekker ontbijtje, tussendoortje of toetje. Het is zowel warm als koud erg lekker.

Perenmoes
Ontbijt met perenmoes en yoghurt

Maar hoe krijg je nu moes en sap?

Uit goede rijpe peren komt een hoop vocht. Dus je kookt ze eerst tot moes, haalt de perenmoes door een zeef en wat je overhoudt is heerlijk sap. Het sap smaakt koud het lekkerst maar in de winter is het ook lekker als warm drankje.

Als je een slowcooker hebt kun je er net als appelmoes dus ook perenmoes in maken. Volg dit recept voor appelmoes, maar gebruik dan peren. Je zult er alleen iets minder perensap aan overhouden als dat je het in een pannetje maakt.

wat heb je nodiG?

  • 6 rijpe peren (geen stoofperen)

  • 2 eetlepels citroensap

  • halve theelepel kaneel of koekkruiden

  • snufje zout

  • 4 eetlepels water

Perenmoes
Perenmoes

Hoe maak je het?

  • Schil de peren en snijd ze in grove stukken. Doe ze in het pannetje samen met de citroensap, kaneel of koekkruiden en een klein scheutje water.
  • Zet het pannetje op een laag vuur met de deksel erop. Kook de peren tot ze zacht zijn en roer af en toe even door. Na ongeveer 10 minuten maak je de peren fijn met een vork of pureestamper.
  • Doe de perenmoes in een zeef en hang deze boven een schaal, druk met de achterkant van een lepel het overtollige vocht uit de moes. Het sap dat nu overblijft giet je in een fles.
  • Schep de perenmoes over in een pot of bak. Laat de moes en het sap afkoelen en zet het daarna in de koelkast.

Appelmoes is lekker maar wat nog veel lekkerder is, is appelmoes met blauwe bessen. Je kunt dit maken in een gewone pan maar ook in een slowcooker. Het is een heerlijke variant op appelmoes en ook erg lekker als bijgerecht bij vlees, aardappels en groenten.

Kijk hier voor het recept.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

1 Reactie

  1. Marie Jeanne

    Ga het maken heb geweldig veel peren dit jaar bedankt

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*