Erwtensoep uit de Crock-Pot Express

Erwtensoep uit de Crock-Pot Express

Dit recept moest ik natuurlijk uitproberen in mijn multicooker. Inmiddels heb ik 3 verschillende manieren gevonden om erwtensoep te maken. Gewoon eenvoudig in 1 uurtje in een ‘normale’ pan, 8 uurtjes low en slow in de slowcooker en nu ook 30 minuten onder hoge druk in de Crock-Pot Express.

Klinkt goed toch 30 minuten in de CPE? Maar dat is natuurlijk niet de totale tijd. De kooktijd stel je inderdaad in op 30 minuten maar je moet ook nog snijden, voorbereiden en op het eind is er nog 15 minuten natural release.

Heb je nog geen Crock-Pot Express maar wil je er meer van weten? Lees hier dan mijn uitgebreide review over dit multifunctionele apparaat.

De soep is na 45 minuten weliswaar klaar maar dan moet je nog even geduld hebben. Je laat hem afkoelen en zet hem vervolgens een nacht in de koelkast. De volgende ochtend kun je er een lepel in rechtop zetten, zoals het hoort!

De ingrediënten van erwtensoep zijn ongeveer in (bijna) elk recept gelijk. Maar het is wel handig om te weten als je een CPE hebt hoe je er erwtensoep in kunt maken. Welk programma moet je hiervoor gebruiken en wat zijn de hoeveelheden en de kooktijd? Een voordeel van onder hoge druk koken is, is dat de spliterwten eigenlijk altijd zacht worden.

Ik laat ook eindelijk zien met een foto hoe ik mijn erwtensoep eet. Dit heb ik in mijn twee andere recepten ook aangegeven. Ik eet het Indo style, met rijst, een gebakken ei, sambal en gefrituurde uitjes.

Erwtensoep uit de Crock-Pot Express

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Soep, Indofood, Crock-Pot ExpressKeuken: Hollandse pot, IndofoodMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

45

minuten
Tijd totaal

1

uur 

5

minuten

Hoe maak je erwtensoep in de Crock-Pot Express multicooker? Ik leg het stap voor stap uit.

Ingrediënten

  • 300 gram afgespoelde spliterwten

  • halve knolselderij

  • 1 prei

  • 1 winterpeen

  • 3 laurierbladen

  • 3 takjes selderij

  • 4 karbonades

  • 1 aardappel

  • 1 ui

  • 1 snufje zout

  • 1 eetlepel olie

  • 1,5 liter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of verkruimeld bouillonblokje

  • 1 rookworst

Hoe maak je het?

  • Snijd de karbonades in iets kleinere stukken en bestrooi met peper en zout. Spoel de spliterwten af met koud water.
  • Snijd de prei in ringen, snipper de ui en snijd de knolselderij, aardappel en wortel in blokjes. Hak de selderij fijn.
  • Zet de CPE op een stevige ondergrond en kijk of de stoom aan de bovenkant vrij weg kan. Check of de binnenpan erin zit en of de ring in de deksel zit.
  • Druk op sauté en vervolgens op start. Doe een eetlepel olie in de pan en doe het vlees erbij. Bak dit even kort aan. Voeg vervolgens de ui toe en bak dit even mee.
  • Doe de spliterwten erbij en schenk het water erbij. Laat dit nu op de sauté stand warm worden. Schep het witte schuim eraf. Dit duurt bij elkaar ongeveer 10 minuten.
  • Voeg vervolgens de aardappel, knolselderij en wortel toe en als laatste de fijngehakte selderij. Roer alles goed door elkaar. Voeg zout toe en druk op stop om de sauté stand te stoppen.
  • Doe de deksel op de pan en sluit direct het ventiel. Druk op manual en stel de CPE in op 30 minuten high. Druk op start.
  • De pan gaat nu druk opbouwen, dit duurt ongeveer 6 minuten. Er kan wat stoom ontsnappen. Als de druk is opgebouwd hoor je een signaal. De CPE gaat nu terugtellen van 30 naar 0. Als de kooktijd verstreken is hoor je een piepsignaal. Je doet nu niets.
  • Laat de CPE nu zelf in 15 minuten de meeste stoom loslaten (natural release). De pan telt op naar 15 minuten, houd zelf de tijd even in de gaten.
  • Na 15 minuten open je voorzichtig het ventiel en open je pas de deksel als alle stoom uit de pan is. Roer de soep even door. Met een (siliconen) pureestamper ga je door de soep. Maak de soep zo fijn als je zelf wilt.
  • Proef de soep en breng hem op smaak met groentebouillonpoeder of een bouillonblokje. Meng dit goed door de warme soep. Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze als laatste toe. Laat de soep afkoelen (schep over in een andere pan) en zet hem in de koelkast.
  • De volgende dag is de soep klaar en kan er een lepel in rechtop blijven staan.Erwtensoep uit de Crock-Pot Express

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

2 Reacties

  1. Het ziet er weer als een smakelijk plaatje uit! Vertel mij eens het geheim van, jouw heerlijk uitziend gebakken ei!

    • Hoi! Hahaha! Mijn geheim (nu weet straks iedereen het) :-) 1 ei, 1 eetlepel olie, je kleinste koekenpan, pan heet laten worden, olie erin en eitje erin tikken. Hij gaat een beetje spetteren en herrie maken. Als de randjes bruin zijn is hij klaar. That’s it! Hete pan en genoeg olie. Ben benieuwd, laat je weten of het gelukt is? Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*