Eetspiratie » Chocolade fudge
Chocolade fudge

Chocolade fudge

Chocolade fudge op twee manieren. Ben ik fan van zoetigheden, nee niet echt. Maar ik vind het wel leuk om recepten uit te proberen. En ik hoef niet bang te zijn dat ik het voor niks maak want er zijn genoeg mensen in mijn omgeving die wel van zoetigheid houden. Fudge is zo’n recept dat ik uit nieuwsgierigheid wilde uittesten.

En ik lust heus wel een stukje fudge natuurlijk, maar ik deel ook graag uit! In dit recept gebruik ik gecondenseerde kokosmelk en gebruik ik een vegan chocoladereep. Dit recept is daardoor ook geschikt voor veganisten. Je kunt voor dit recept ook prima een blikje ‘gewone’ gecondenseerde melk gebruiken.

Op internet had ik al regelmatig recepten voorbij zien komen waar fudge werd gemaakt in de slowcooker. Aangezien ik veel experimenteer met de slowcooker wilde ik dit zelf ook weleens uittesten. Ik maakte fudge op de ‘gewone’ manier, au bain marie (een schaal boven een pan warm water). En ik maakte het in de slowcooker. Op die manier kan ik testen welke manier het meest handig is.

Au bain marie

Zet een grote pan water op het vuur en breng aan de kook, zet er een schaal bovenop en zorg dat het water de schaal niet raakt. Laat de chocolade smelten en voeg dan de gecondenseerde melk en de rest van de ingrediënten toe. Roer het goed door met een spatel. Voorzichtig! Als het een dik mengsel is geworden, is het klaar.

In de slowcooker

Doe alle ingrediënten in de slowcooker en zet deze op de stand high. Laat de deksel open en laat het geheel smelten. Roer het om de 5 minuten goed door met een spatel. Als het mengsel helemaal gesmolten is kun je het overgieten in een schaal of vorm. De tijd verschilt per slowcooker. Je gebruikt de slowcooker dus puur en alleen om de chocolade te laten smelten.

Low en slow koken met deze slowcooker
CrockPot Slow Cooker 4,7L programmeerbaar

CrockPot Slow Cooker 4,7L programmeerbaar

Stijlvolle slowcooker met timer.

Chocolade fudge

Chocolade fudge

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 1 stem
Gang: Tussendoortje, SnackKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

25

stuks
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

10

minuten
Rusttijd

1

uur 

30

minuten
Totale tijd

1

uur 

50

minuten

Maak zelf heel eenvoudig chocolade fudge. Een makkelijk recept met weinig ingrediënten. Met dit recept maak je 25 stuks. Bewaar de fudge in de koelkast.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 blikje gecondenseerde melk (ik gebruikte de kokosvariant van 320 gram)

  • 300 gram pure chocolade (een reep)

  • snufje zout

  • 1 eetlepel fijngehakte cashewnoten

  • 3 verse (ontpitte) dadels in stukjes geknipt

BEREIDING

  • Smelt de chocolade op de manier die voor jou het meest handig is. Voeg als de chocolade gesmolten is de fijngehakte cashewnoten en de in stukjes geknipte dadels toe. Schep dit goed om.
  • Bekleed een ovenschaal of bakblik met bakpapier (ik gebruikte een schaal met de afmeting van 26 x 17 cm) en giet het chocolademengsel erin. Strijk het glad met een spatel.
  • Laat het een half uurtje buiten de koelkast staan zodat het wat kan afkoelen en plaats het daarna voor minimaal een uur in de koelkast zodat hij kan uitharden.
  • Als de fudge hard is kan het bakpapier eraf. Snijd de plak met een groot glad mes in kleine vierkantjes. Je bewaart de fudge in een afgesloten bakje in de koelkast.

AANTEKENINGEN

  • Conclusie: allebei de manieren zijn prima. Het enige wat ik onhandig vind, is dat de slowcooker lastiger schoonmaken is. Een pannetje op het vuur en de chocolade au bain marie laten smelten gaat voor mij persoonlijk een stuk sneller.
  • Houdbaarheid: de fudge is tot 1 week houdbaar in de koelkast, in de vriezer tot 3 maanden.
  • In een slowcooker kun je ook perfect dulce de leche (caramelpasta) maken. Bekijk hier het recept.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.