Chocolade fudge

Chocolade fudge

Ben ik fan van zoetigheden, nee niet echt. Maar ik vind het wel leuk om recepten uit te proberen. En ik hoef niet bang te zijn dat ik het voor niks maak want er zijn genoeg mensen in mijn omgeving die wel van zoetigheid houden. Fudge is zo’n recept dat ik uit nieuwsgierigheid wilde uittesten.

En ik lust heus wel een stukje fudge natuurlijk maar ik deel ook graag uit! In dit recept gebruik ik gecondenseerde kokosmelk en gebruik ik een vegan chocoladereep. Dit recept is daardoor ook geschikt voor veganisten. Je kunt voor dit recept ook prima een blikje ‘gewone’ gecondenseerde melk gebruiken.

Op internet had ik al regelmatig recepten voorbij zien komen waar fudge werd gemaakt in de slowcooker. Aangezien ik veel experimenteer met de slowcooker wilde ik dit zelf ook weleens uittesten. Ik maakte fudge op de ‘gewone’ manier, au bain marie (een schaal boven een pan warm water). En ik maakte het in de slowcooker. Op die manier kan ik testen welke manier het meest handig is.

Au bain marie

Zet een grote pan water op het vuur en breng aan de kook, zet er een schaal bovenop en zorg dat het water de schaal niet raakt. Laat de chocolade smelten en voeg dan de gecondenseerde melk en de rest van de ingrediënten toe. Roer het goed door met een spatel. Voorzichtig! Als het een dik mengsel is geworden, is het klaar.

In de slowcooker

Doe alle ingrediënten in de slowcooker en zet deze op de stand ‘high’. Laat de deksel open en laat het geheel smelten. Roer het om de 5 minuten goed door met een spatel. Als het mengsel helemaal gesmolten is kun je het overgieten in een schaal of vorm. De tijd verschilt per slowcooker. Je gebruikt de slowcooker dus puur en alleen om de chocolade te laten smelten.

Chocolade fudge

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Slowcooker, TussendoortjesKeuken: ZoetighedenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

25

stuks
Bereiding

30

minuten
Afkoelen en uitharden

90

minuten
Tijd totaal

2

uren 

40

minuten

Gecondenseerde melk is een heel handig ingrediënt, je kunt er namelijk heerlijke fudge mee maken.

Ingrediënten

  • 1 blikje gecondenseerde melk (ik gebruikte de kokosvariant van 320 gram)

  • 300 gram pure chocolade (een reep)

  • snufje zout

  • 1 eetlepel fijngehakte cashewnoten

  • 3 verse (ontpitte) dadels in stukjes geknipt

Hoe maak je het?

  • Smelt de chocolade op de manier die voor jou het meest handig is. Voeg als de chocolade gesmolten is de fijngehakte cashewnoten en de in stukjes geknipte dadels toe. Schep dit goed om.
  • Bekleed een ovenschaal of bakblik met bakpapier (ik gebruikte een schaal met de afmeting van 26 x 17 cm) en giet het chocolademengsel erin. Strijk het glad met een spatel.
  • Laat het een half uurtje buiten de koelkast staan zodat het wat kan afkoelen en plaats het daarna voor minimaal een uur in de koelkast zodat hij kan uitharden.
  • Als de fudge hard is kan het bakpapier eraf. Snijd de plak met een groot glad mes in kleine vierkantjes. Je bewaart de fudge in een afgesloten bakje in de koelkast.

Aantekeningen

  • Conclusie: allebei de manieren zijn prima. Het enige wat ik onhandig vind is dat de slowcooker lastiger schoonmaken is. Een pannetje op het vuur en de chocolade au bain marie laten smelten gaat voor mij persoonlijk een stuk sneller.
  • Tip: voeg oploskoffie toe aan het chcolademengsel om de fudge extra smaak te geven.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

8 Reacties

  1. Fudge kende ik door mijn Amerikaanse buurvrouw die het regelmatig maakt. Eén brok stilt de behoefte van de ergste chocoladejunkie. Zij gebruikt ook boter voor een geslaagd toffee-effect. Jouw variant heeft het voordeel vegan te zijn wanneer je kokosmelk gebruikt. Ik heb het recept in ieder geval al uitgeprint.

  2. Erna en Jan

    Wat een heerlijk recept! Ook erg leuk om te maken en weg te geven als cadeautje.

  3. Erg smakelijk, heb de Fin carre Puur Noir 50% cacao. Met gecondenseerde gezoete melk, cashewnoten en gedr.pruimen ipv. Dadels, gebruikt.

    Happy Easter

  4. Ik zie nergens hoe lang het in de slowcooker moet,wel om de 5 minuten roeren,
    Maar geen totaaltijd.

    • Hoi! Je hebt gelijk! Eigenlijk is het klaar als de chocolade helemaal vloeibaar is. Ik heb het aangepast in het recept. Bedankt voor je oplettendheid! Groetjes, Simone

  5. Marian Boonstra-Anneveldt

    Welke soort chocolade gebruik je hiervoor, en dan bedoel ik 70%, 80% of de gewone.

    • Hoi, dat hangt er ook een beetje vanaf wat je lekker vindt. Ik heb in dit geval chocolade met een cacao-gehalte van rond de 50% gebruikt (redelijk normaal). Je kan in principe iedere chocolade gebruiken die je wilt. Als je chocolade met een hoger percentage gebruikt, kan de fudge iets bitter worden.

  6. Vandaag gemaakt zo lekker! Vooral omdat we hem lactose vrij hadden mocht mijn zoontje ook mee eten!!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*