Chocolade fudge

Chocolade fudge

Zo nu en dan heb je gewoon zin in iets lekkers. En dan bedoel ik dus echt iets heel erg fout ‘lekkers’. Iets in de trant van een frikandel speciaal, een groot koud glas cola of een pot Nutella uitlepelen. En ja ook ik heb weleens van die momenten – niet vaak – maar heel af en toe. Dus ik heb bedacht dat ik zo nu en dan een ‘zondig’ receptje ga delen, gewoon omdat ik dat leuk vind! Dit keer is het chocolade fudge geworden met maar 5 ingrediënten.

Wat heb je nodig?

  • 1 blikje gecondenseerde melk (ik gebruikte de kokosmelk variant)
  • 300 gram pure chocolade
  • snufje (Keltisch) zeezout
  • 1 eetlepel gehakte cashewnoten
  • 3 dadels in kleine stukjes geknipt

Hoe maak je het?

Je kunt deze fudge op 2 manieren maken, in de slowcooker en au bain marie.

Bereiding in de slowcooker:

Doe alle ingrediënten in de slowcooker en zet deze op de stand ‘high’. Laat de deksel open en laat het geheel smelten. Roer het om de 5 minuten goed door met een spatel. Als het mengsel helemaal gesmolten is kun je het overgieten in een schaal of vorm. De tijd verschilt per slowcooker. Je gebruikt de slowcooker dus puur om de chocolade te laten smelten. Zelf vind ik dit een fijnere manier als au bain marie.

Bereiding au bain marie:

Zet een grote pan water op het vuur en breng aan de kook, zet er een schaal bovenop en zorg dat het water de schaal niet raakt. Laat de chocolade smelten en voeg dan de gecondenseerde melk en de rest van de ingrediënten toe. Roer het goed door met een spatel. Voorzichtig! Als het een dik mengsel is geworden, is het klaar.

Hoe nu verder?

Bekleed een ovenschaal met bakpapier (ik gebruikte een schaal met de afmeting van 26 x 17 cm) en giet het chocolademengsel erin. Laat het een half uurtje buiten de koelkast staan zodat het wat kan afkoelen en plaats het daarna voor minimaal een uur in de koelkast. De fudge kan dan hard worden. Als de fudge hard is kan het bakpapier eraf. Snijd de plak met een groot glad mes in kleine vierkantjes. Je bewaart de fudge in een afgesloten bakje in de koelkast.

De dadels maken de fudge lekker gooey (kleverig).

Tip: het is ook lekker om er in dit recept een klein scheutje koffie of een schepje oploskoffie aan toe te voegen!

Fudge slowcooker

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

7 Reacties

  1. Erna en Jan

    Wat een heerlijk recept! Ook erg leuk om te maken en weg te geven als cadeautje.

  2. Erg smakelijk, heb de Fin carre Puur Noir 50% cacao. Met gecondenseerde gezoete melk, cashewnoten en gedr.pruimen ipv. Dadels, gebruikt.

    Happy Easter

  3. Ik zie nergens hoe lang het in de slowcooker moet,wel om de 5 minuten roeren,
    Maar geen totaaltijd.

    • Hoi! Je hebt gelijk! Eigenlijk is het klaar als de chocolade helemaal vloeibaar is. Ik heb het aangepast in het recept. Bedankt voor je oplettendheid! Groetjes, Simone

  4. Marian Boonstra-Anneveldt

    Welke soort chocolade gebruik je hiervoor, en dan bedoel ik 70%, 80% of de gewone.

    • Hoi, dat hangt er ook een beetje vanaf wat je lekker vindt. Ik heb in dit geval chocolade met een cacao-gehalte van rond de 50% gebruikt (redelijk normaal). Je kan in principe iedere chocolade gebruiken die je wilt. Als je chocolade met een hoger percentage gebruikt, kan de fudge iets bitter worden.

  5. Vandaag gemaakt zo lekker! Vooral omdat we hem lactose vrij hadden mocht mijn zoontje ook mee eten!!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*