Gezonde gerechten voor na de feestdagen. Het is heel cliché maar na de feestdagen wil (bijna) iedereen weer gezond gaan eten. Veel mensen zitten nog vol van de feestdagen en willen weer meer groenten eten en meer water drinken. Met de feestdagen wordt er toch vaak zwaar getafeld, veel vlees gegeten en ook meer alcohol gedronken. In januari wil je dus lekkere, gezonde en lichte gerechten eten. Ik zette wat gerechten en sapjes voor je op een rijtje om je een beetje ‘Eetspiratie’ te geven.
Wat zijn lichte en gezonde gerechten?
- Gerechten met veel kleur en groenten
- Zo min mogelijk zoete sauzen met veel suiker, zoals ketjap
- Eiwitrijke plantaardige gerechten met bijvoorbeeld peulvruchten en linzen
- Volkoren producten, zoals volkoren pasta en zilvervliesrijst
- Minder vlees eten en vaker kiezen voor plantaardig
Gezonde gerechten voor na de feestdagen
Het grappige is eigenlijk dat mijn voedingspatroon er eigenlijk grotendeels altijd al zo uit ziet. Wat meteen opvalt aan deze foto’s hieronder is dat de kleur groen overheerst. Er is één ding wat ik altijd vraag en dat kunnen mijn kinderen beamen, “waar zijn de groenten?’ Ik vind namelijk dat je bij elk gerecht groenten kunt eten, zelfs bij het ontbijt! In dit artikel lees je alles over gezonde bladgroente en hoe je ze makkelijk aan je gerechten kunt toevoegen.
Soepen
Detoxsoep
Deze ‘detox’ soep is naast lekker en groen ook heel erg gezond. Deze soep mag niet ontbreken in het overzicht van gezonde gerechten voor na de feestdagen. Er zit voornamelijk bleekselderij in en dat werkt vocht afdrijvend. Daarnaast zit er ook venkel en komkommer in waardoor de soep een zoete smaak krijgt. Gecombineerd met het zoute van uitgebakken spekjes of vegan bacon bits heb je een heerlijk soepje. Kijk hier voor het recept.
Groentesoep
Een goed gevulde groentesoep met een lekkere kruidige bouillon is prima te eten als maaltijdsoep. Als vermicelli gebruik ik volkoren pasta en soms eet ik er zilvervliesrijst in (rijst met soep is een Indo gewoonte). Je kunt natuurlijk ook lekker vers brood of zelfgebakken focaccia bij deze soep eten. Bekijk het recept voor groentesoep hier.
Bamisoep
Soep is perfect als complete maaltijd. Deze bamisoep zit vol met groenten, edamame boontjes als eiwitbron, verse kruiden en natuurlijk een lekkere smaakvolle bouillon. Bekijk hier het recept
Avocadosoep met kip
Ook avocado’s vallen in de categorie groen en gezond en je kunt er een hele lekkere soep van maken. Deze avocadosoep klinkt misschien een beetje apart maar hij is echt heel erg lekker. Probeer het eens! Lees hier het recept
Sapjes
Detox sapje
Met bleekselderij kun je heerlijke sapjes maken. En mocht je bang zijn voor een overheersende smaak dat hoeft niet want de ananas maakt dit helemaal goed. Zelfs kinderen zullen dit sapje lekker vinden en daarnaast krijg je meteen een vitamine boost. Ik ben normaal gesproken voor het kauwen van groenten, maar af en toe een sapje is ook prima. Je lichaam kan in principe prima zelf ‘detoxen’, daar heb je geen sapjes voor nodig. Maar af en toe een groen sapje is prima om wat extra voedingsstoffen naar binnen te sprokkelen. Lees hier het recept.
Sapje met kaki fruit
Dit oranje sapje maak je met rijp kaki fruit. Dit fruit is verkrijgbaar in de winter en zit vol vitaminen. In dit artikel lees je alles over kakifruit. Gecombineerd met wortel en sinaasappel krijg je een mooi oranje sapje. Oranje voeding heeft heel veel gezondheidsvoordelen. Probeer elke dag iets te eten met een oranje kleur. Het recept voor het sapje kun je hier vinden.
Zonder vlees
Falafel
Een lekkere en gezonde vervanger voor vlees zijn kikkererwten. Maak je eigen falafel en eet deze in een broodje of een wrap gecombineerd met heel veel knapperige groenten. Serveer er een sausje bij op basis van yoghurt en je hebt een lekkere lichte maar voedzame maaltijd. Bekijk hier het recept voor falafel.
Tofuburger
Als je een dagje geen vlees wil eten dan kun je eens een tofuburger proberen. Ik vind tofu (of tahoe zoals ik het noem) geen vlees vervanger. Het is gewoon een product waar je hele lekkere gerechten mee kunt maken. De burger eet je op een broodje. Samen met verse groenten en een licht ketjapsausje heb je een lekkere maaltijd zonder vlees op je bord. Bekijk hier het recept
Veggie sandwich
Deze sandwich is heel eenvoudig. Je roostert groenten en neemt een goed stuk brood. Als basis en eiwitbron neem je hummus, dit is een prima spread voor op het brood. Alle smaak zit in de geroosterde groenten. Met een topping van dukkah of geroosterde nootjes geef je het extra smaak en bite. Bekijk het recept hier.
Gerechten met vlees
Rosbiefrolletjes
Een lekker licht hapje of lichte lunch zijn deze rosbiefrolletjes. Je eet ze als klein hapje of je verwerkt ze in een salade. Lekker met pijnboompitjes, kiemen en Parmezaanse kaas. Lees hier het recept
Thaise kalkoen uit de slowcooker (kan ook in een gewone stoofpan)
Dit gerecht is voor een slowcookergerecht snel klaar. Binnen een uurtje of 3 kun je dit gerecht op tafel hebben staan. Dus als je denkt dat je alleen maar ‘zware’ gerechten in de slowcooker kunt klaarmaken, bewijst dit gerecht het tegendeel. Kijk hier voor het recept
Oosterse pannenkoekjes met kip en groenten
Deze pannenkoekjes zijn hier favoriet, omdat je ze kunt eten op de manier waarop jij dat lekker vind. Vul je pannenkoekje met de kip, knapperige groenten, verse kruiden en een kleine drizzle sojamayonaise. Lees hier het recept
Wokgerecht met kip, groenten en zwarte bonen
Vroeger wokte ik bijna dagelijks. Nu doe ik het eigenlijk te weinig terwijl het zo lekker is. Kip met groenten en rijst dat lust ik altijd wel. Dit gerecht zit vol met groenten en samen met zilvervliesrijst is het dus een lekker en gezond gerecht. Lees hier het recept
Volkorenpasta met garnalen
Dit simpele pasta gerecht is lekker met garnalen maar ook met kip. Neem volkorenpasta, lekkere verse kruiden en knoflook en je hebt zo een heerlijk gerecht in elkaar geflanst. Lees hier het recept
Avocado kipsalade
Als je net als ik gek bent op avocado dan word je hier heel blij van! Een romige frisse salade voor op een broodje of als smeersel in een wrap. Lees hier het recept
Dit waren een aantal gezonde gerechten voor na de feestdagen, recepten waar lekker veel groente en kleur inzit. Met deze gerechten kun je iets lekkers én gezonds op tafel zetten. Lees ook eens dit artikel, over paarse groenten en waarom het gezond is om deze vaker op menu te zetten. En wil je nog meer groen toevoegen aan je eetpatroon, ik zette de 10 lekkerste bladgroenten op een rij. Bekijk het overzicht hier.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Detox sapje
- Sap met kaki fruit
- Slowcooked groentesoep
- Slowcooked chili
- Kip met groenten uit de slowcooker
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.