Gezonde gerechten voor na de feestdagen

Gezonde gerechten voor na de feestdagen

Het is heel cliché maar na de feestdagen wil iedereen weer gezond gaan eten. Nou ja, de meeste mensen dan. Veel mensen zitten nog vol van de feestdagen en willen weer meer groenten gaan eten en meer water gaan drinken. Met de feestdagen wordt er toch vaak zwaar getafeld, veel vlees gegeten en ook meer alcohol gedronken. In januari wil je dus lekkere, gezonde en lichte gerechten eten. Althans ik wel! Ik zette wat gerechten en sapjes voor je op een rijtje om je een beetje ‘Eetspiratie’ te geven.

Wat versta ik onder een licht en gezond gerecht? Voor mij zijn dat gerechten met:

  • veel groenten
  • zo min mogelijk zoete dikke sauzen, zoals ketjap
  • peulvruchten en af en toe een sojaproduct zoals tahoe en tempeh
  • volkoren producten, zoals volkoren pasta en zilvervliesrijst
  • regelmatig zoete aardappels in plaats van de ‘gewone’ aardappels

Het grappige is eigenlijk dat mijn voedingspatroon er eigenlijk grotendeels altijd al zo uit ziet! Wat meteen opvalt aan deze foto’s hieronder is dat de kleur groen overheerst. Er is één ding wat ik altijd vraag en dat kunnen mijn kinderen beamen, “waar zijn de groenten?’ Ik vind namelijk dat je bij elk gerecht groenten kunt eten, zelfs bij het ontbijt! En wist je dat je ook gezonde gerechten kunt maken in de slowcooker?

Soepen

Detoxsoep

Deze ‘detox’ soep is naast lekker ook heel erg gezond. Er zit voornamelijk bleekselderij in en dat is vochtafdrijvend. Daarnaast zit er ook venkel en komkommer in waardoor de soep een zoete smaak krijgt. Gecombineerd met het zoute van uitgebakken spekjes heb je een heerlijk soepje. Lees hier het recept.

Detoxsoep
Een lekker gezond soepje!

Groentesoep (slowcooked)

Een goed gevulde groentesoep met een lekkere kruidige bouillon is prima te eten als maaltijdsoep. Als vermicelli gebruik ik volkoren pasta en soms eet ik er zilvervliesrijst in (rijst met soep is een Indo gewoonte). Je kunt natuurlijk ook lekker vers brood of focaccia bij deze soep eten. Lees hier het recept.

Groentesoep uit de slowcooker
Slowcooked groentesoep

Noedelsoep met groene groenten (bamisoep)

Soep is perfect als complete maaltijd. Deze noedelsoep – of bamisoep zoals wij het noemen – zit vol met groenten, verse kruiden, een lekkere bouillon, vlees (kip), ei, rijst en noedels. Lees hier het recept.

Zelfgemaakte bamisoep zonder pakje
Noedelsoep met groene groenten

Avocadosoep met kip

Ook avocado’s vallen bij mij in de categorie gezond en je kunt er dus een hele lekkere soep van maken. Deze avocadosoep klinkt misschien een beetje apart maar hij is echt heel erg lekker. Probeer het eens! Lees hier het recept.

Avocadosoep
Avocadosoep met kip

Sapjes

Detox sapje

Met bleekselderij kun je heerlijke sapjes maken. En mocht je bang zijn voor een overheersende smaak dat hoeft niet want de ananas maakt dit helemaal goed. Zelfs kinderen zullen dit sapje lekker vinden en daarnaast krijg je meteen een vitamine boost. Ik ben normaal gesproken voor het kauwen van groenten, maar af en toe een sapje is ook prima. Lees hier het recept.

Detox sapje met bleekselderij
Een vitamineboost met dit detoxsapje

Sapje met kaki fruit

Dit oranje sapje maak je met kaki fruit. Dit fruit is verkrijgbaar in de winter en zit vol vitaminen. Gecombineerd met wortel en sinaasappel krijg je een mooi oranje sapje. Lees hier het recept.

Sap met kaki fruit

Flavoured water

Geef je water een smaakje. Doe het water in een grote glazen fles en voeg fruit of groente hieraan toe. Denk bijvoorbeeld aan munt, citroen, limoen, aardbeien, blauwe bessen, komkommer, enzovoorts. Dat maakt water drinken net iets specialer. Lees hier nog een aantal tips om meer water te drinken.

Flavoured water

Zonder vlees

Falafel

Een lekkere en gezonde vervanger voor vlees zijn kikkererwten. Maak je eigen falafel en eet deze in een broodje of een wrap gecombineerd met heel veel knapperige groenten. Serveer er een sausje bij op basis van yoghurt en je hebt een lekkere lichte maar voedzame maaltijd. Lees hier het recept.

Zelf falafel maken

Tofuburger

Als je een dagje geen vlees wil eten dan kun je eens een tofuburger proberen. Ik vind tofu (of tahoe zoals ik het noem) geen vlees vervanger. Het is gewoon een product waar je hele lekkere gerechten mee kunt maken. De burger eet je op een broodje. Samen met verse groenten en een licht ketjapsausje heb je een lekkere maaltijd zonder vlees op je bord. Lees hier het recept.

Vegetarische burger met tofu

Tahoe omelet

Soms heb je weinig tijd en wil je toch iets lekkers en vullends op tafel zetten. Deze goed gevulde omelet is dan een ideaal gerecht. De tahoe smaakt heerlijk in combinatie met ei en de groenten. Het is een handig gerecht als je een dagje zonder vlees wilt inlassen. Lees hier het recept.

Omelet met tahoe

Veggie sandwich

Deze sandwich is heel eenvoudig. Je roostert groenten en neemt een goed stuk brood. Alle smaak zit in de geroosterde groenten. Met een topping van dukkah of geroosterde nootjes is het extra lekker. Lees hier het recept.

Vegetarische sandwich

Gerechten met vlees of vis

Rosbiefrolletjes

Een lekker licht hapje of lichte lunch zijn deze rosbiefrolletjes. Je eet ze als klein hapje of je verwerkt ze in een salade. Lekker met pijnboompitjes, kiemen en Parmezaanse kaas. Lees hier het recept.

Rosbiefrolletjes
Rosbiefrolletjes.. ook leuk op tafel bij een feestje

Thaise kalkoen uit de slowcooker (kan ook in een gewone stoofpan)

Dit gerecht is voor een slowcooker gerecht snel klaar. Binnen een uurtje of 3 kun je dit gerecht op tafel hebben staan. Dus als je denkt dat je alleen maar ‘zware’ gerechten in de slowcooker kunt klaarmaken, bewijst dit gerecht het tegendeel. Lees hier het recept.

Kalkoen uit de slowcooker
Een perfect gerecht voor beginnende slowcooks

Oosterse pannenkoekjes met kip en groenten

Deze pannenkoekjes zijn hier favoriet, omdat je ze kunt eten op de manier waarop jij dat lekker vind. Vul je pannenkoekje met de kip, knapperige groenten, verse kruiden en een kleine drizzle sojamayonaise. Lees hier het recept.

Oosterse pannenkoekjes
Dit is echt zoooo lekker! Oosterse pannenkoekjes!

Wokgerecht met kip, groenten en zwarte bonen

Vroeger wokte ik bijna dagelijks. Nu doe ik het eigenlijk te weinig terwijl het zo lekker is. Kip met groenten en rijst dat lust ik altijd wel. Dit gerecht zit vol met groenten en samen met zilvervliesrijst is het dus een lekker en gezond gerecht. Lees hier het recept.

Wokgerecht met kip

Zoete aardappelburger met kip

Als je gezond eet wil dat niet zeggen dat je geen lekkere burger kan eten. Deze zoete aardappelburger met kip is verrassend lekker. Lees hier het recept.

Zoete aardappelburger

Slowcooked chili

Deze chili is een van mijn lievelingsgerechten uit de slowcooker. Ik ben sowieso gek op bruine bonen. Het is lekker vullend en gezond. Lees hier het recept.

Chili con carne uit de slowcooker

Volkorenpasta met garnalen

Dit simpele pasta gerecht is lekker met garnalen maar ook met kip. Neem volkorenpasta, lekkere verse kruiden en knoflook en je hebt zo een heerlijk gerecht in elkaar geflanst. Lees hier het recept.

Volkoren pasta met garnalen
Snel en simpel! Volkorenpasta met garnalen

Snelle makreelsalade

Deze salade is echt binnen 10 minuten klaar. Lekker fris en toch vullend. Ideaal als lunch of als lichte maaltijdsalade. Lees hier het recept.

Salade met makreel
Makreelsalade

Avocado kipsalade

Als je net als ik gek bent op avocado dan word je hier heel blij van! Een romige frisse salade voor op een broodje of als smeersel in een wrap. Lees hier het recept.

Kipsalade met avocado
Avocado kipsalade

Dit zijn mijn favoriete recepten waar lekker veel groen in zit. Hopelijk haal je er een beetje Eetspiratie uit en krijg je door deze foto’s zin in gezond eten en veel groenten!

Zorg voor lekker veel variatie in je eetpatroon. Kijk ook eens bij mijn andere recepten voor nog meer Eetspiratie.

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank

2 Reacties

  1. Peter en Alice Snijder

    Goededag Simon,

    Ik kook nog maar kort met de Slow cooker en nu ik uw recepten, mooie belevenissen en tips heb ontdekt, ben ik zo blij als wat!!!
    Ik ben wel blind maar uw site is heerlijk toegankelijk voor mensen met een visuele handicap, u wilt niet weten hoe blij u me ook hier mee maakt!
    Koken mag ik zo graag, precies zo als u denk ik ook over biologisch, geen pakjes zakjes enz.
    U heeft me een flink stuk de mogelijkheid gegeven te kunnen koken met de slow cooker en zelf recepten te zoeken via de pc met spraak toevoeging.

    DANK U WEL

    Zo, dat moest er eventjes uit, hoor…

    Graag wil ik u nog vragen
    waarmee u een gerecht invriest.
    Wij, Peter mijn lieve man en ik hebben n.l. een vreselijke hekel aan plastick.
    Dus, wat we over hebben eten we 2 dagen later.
    Het komt wel op, onze kinderen en kleinkinderen komen ook zo binnen vallen maar invriezen is ook wel makkelijk natuurlijk.

    Nu, wij willen u heel graag nog een gezond, heerlijk en gezegend 2017 toe wensen met al die u lief zijn, Simon.

    Hartelijke groeten,

    Peter en Alice Snijder

    • Hoi Peter en Alice, wat een fijn bericht! Goed om te horen dat u ondanks een visuele handicap goed gebruik kunt maken van mijn website. Wat betreft het invriezen, ik gebruik zakjes of bakjes die BPA vrij zijn. Er zitten dus geen stoffen in die in het eten kunnen trekken. Deze zakjes en bakjes kunt u online kopen of in keukenspeciaalzaken. Op google kunt u veel informatie vinden onder de zoekterm BPA vrij. Ook voor u de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar! Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*