Eetspiratie » Thaise kalkoen uit de slowcooker
Kalkoen uit de slowcooker

Thaise kalkoen uit de slowcooker

Thaise kalkoen uit de slowcooker. Als je voor het eerst je slowcooker gaat gebruiken dan is dit een heel lekker en simpel gerecht om mee te beginnen. Je kunt dit gerecht maken met kalkoen of kip en dit hoeft ook niet zo lang in de slowcooker. Een uurtje of 3 tot 4 is voldoende. Je doet alle ingrediënten in de pan en na een paar uurtjes is het klaar. Dit gerecht kan niet mislukken. Dus ben je gek op Thaise smaken maak dan zeker dit recept voor Thaise kalkoen uit de slowcooker.

Dit recept is een van de eerste gerechten die ik maakte in de slowcooker. Een simpel gerecht met in plaats van kip, kalkoenfilet. Uiteraard kun je voor dit recept ook prima kipfilet gebruiken. Kalkoen en kip hebben bijna dezelfde bereidingstijd in de slowcooker, kalkoen heeft zelfs een iets kortere bereidingstijd. Kalkoen en kipfilet zijn beide geen vleessoorten met heel veel vet. Zorg dan ook dat het niet te lang in de slowcooker zit want anders kan het nog wel eens te droog worden.

Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

Thaise kalkoen uit de slowcooker

Je kunt ervoor kiezen om het vlees in grove stukken te snijden of om de filet er in zijn geheel in de slowcooker te leggen. Op het einde kun je het met twee vorken uit elkaar trekken als een soort ‘pulled chicken’ en in dit geval ‘pulled turkey’. Bij de meeste van mijn slowcooker recepten bak ik het vlees vooraf aan. Dit doe ik voor de kleur en smaak. Bij dit gerecht bak ik het niet aan maar doe ik het rechtstreeks in de slowcooker. Het gaart gelijkmatig en er komt ook redelijk wat vocht uit het vlees en de groenten. Dit bind je op het laatst met een papje van water en maïzena. Serveer de kalkoen met rijst, noedels, in wraps of op platbrood.

Thaise kalkoen uit de slowcooker

Thaise kalkoen uit de slowcooker

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 1 stem
Gang: HoofdgerechtKeuken: ThaisNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd (op stand low)

4

uren 
Totale tijd

4

uren 

10

minuten

Binnen 3 tot 4 uur op stand low tover je dit heerlijke gerecht Thaise kalkoen uit jouw slowcooker. Het ideale beginnersrecept voor de slowcooker. Serveer dit gerecht met rijst, noedels of in wraps of op platbrood. Garneer met fijngehakte pinda’s, verse kruiden en ringetjes bosui.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kalkoen of kippendijen

  • 1-2 rode paprika’s, in reepjes gesneden

  • 2 uien, in halve maantjes gesneden

  • 100 milliliter water

  • halve eetlepel groentebouillonpoeder

  • 5 eetlepels sojasaus (lees hier welke sojasaus)

  • halve limoen

  • 1 eetlepel gemalen komijn

  • 2 teentjes knoflook, geraspt

  • halve rode peper, fijngesneden

  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper

  • 1 eetlepel maïzena

  • 2 bosuitjes

  • geroosterde pinda’s ter garnering

BEREIDING

  • Leg het vlees (kip of kalkoen) in de slowcooker. Je kunt de stukken vlees eerst grof snijden of in z’n geheel in de pan leggen en voor het opdienen met twee vorken uit elkaar trekken.
  • Snijd een paprika in reepjes en 2 uien in halve maantjes. Leg dit op het vlees in de slowcooker. De 2 bosuitjes snijd je in ringetjes. Het witte gedeelte leg je bij de paprika en ui in de slowcooker en het groene gedeelte bewaar je als garnering.
  • Voeg 4 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel gemalen komijn, een halve rode peper in ringetjes gesneden en 2 teentjes geraspte knoflook toe. Schenk hier 100 milliliter water op en voeg een halve eetlepel groentebouillonpoeder toe. Schep met een spatel alle ingrediënten goed door elkaar en plaats de deksel op de slowcooker.
  • Zet de slowcooker aan op de stand low voor 3 tot 4 uur of op de stand high voor 2,5 uur (als je iets minder tijd hebt).
  • Als de tijd verstreken is, haal je de deksel eraf. Schep met een kopje of een maatbeker ongeveer 150-200 milliliter vocht uit de pan en meng dit met 1 eetlepel maïzena, 1 eetlepel soja saus en het sap van de halve limoen. Roer dit goed met een garde of lepel door elkaar. Dit mengsel giet je terug in de slow cooker. Schep het geheel even goed om. Laat het nog minimaal 20 minuten stoven voordat je het serveert.
  • Je kunt dit gerecht eten met rijst, noedels, mihoen of met couscous, net wat je lekker vindt. Garneer met geroosterde, fijngehakte pinda’s en het groen van de bosui. Serveer er een frisse komkommersalade bij.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.