Inspiratie voor een Oosters kerstdiner vind je hier! Met kerst kun je alles op tafel zetten waar je zin in hebt. Het is bij uitstek dè tijd om gerechten te maken die je altijd al eens wilde proberen. En wil je het lekker traditioneel? Ook prima toch. Iedereen vult het kerstdiner (of een andere gelegenheid) op zijn eigen manier in. Hier thuis kiezen wij meestal voor een Oosters thema, heel verrassend!
De laatste jaren stonden er veel Oosterse gerechten op ons kerstmenu. Van een borrelplank tot een rijsttafel en hotpot (bouillonfondue). Ook lekkere hapjes mogen natuurlijk niet ontbreken. Ter inspiratie heb ik een aantal gerechten/diners en hapjes met een Oosters tintje op een rijtje gezet. Wil je deze kerst een rijsttafel serveren of ben je op zoek naar zoete Indische desserts of een tafel vol met Indische hapjes? Lees dan snel verder!
Inspiratie voor een Oosters kerstdiner
1. Hotpot (Oosterse bouillonfondue)
Wil je een keer iets nieuws en verrassends op tafel zetten tijdens de feestdagen? Probeer dan eens de hotpot. Oosterse bouillonfondue is lekker en heel gezellig om met z’n allen aan tafel te doen. Je zet verschillende groenten, tofu, vlees, kip of garnalen op tafel zodat iedereen zelf kan kiezen. In het midden van de tafel staat een grote pan met bouillon. Hierin gaar je alles. Je vist het eruit met een speciaal netje. Erbij serveer je lekkere sausjes en andere bijgerechten. Lees hier alles over de hotpot.
2. Indische rijsttafel
Een Indische rijsttafel is altijd lekker, niet alleen met kerst. Omdat je allemaal losse gerechten serveert, is het ideaal voor een grotere groep mensen. Kies een aantal gerechten die je lekker vindt en die je makkelijk kunt maken. Veel gerechten zijn ook goed voor te bereiden en worden alleen maar lekkerder je ze een tijdje laat staan. Een mooi gedekte tafel, gekleurde kroepoek en geven meteen een leuke sfeer. Serveer het eten in een piring lidi (een eetmandje met een papiertje erin) om het helemaal feestelijk te maken. In dit artikel leg ik uit hoe je een Indische rijsttafel kunt maken.
3. Vegetarische rijsttafel
Wil je liever een vegetarische rijsttafel maken? Dat kan prima, veel Indische gerechten zijn van zichzelf al vegetarisch of met een kleine aanpassing (het weglaten van trassi) vega te maken. Gerechten met ei, tahoe en tempeh zijn een groot onderdeel van deze rijsttafel. Gecombineerd met een simpele nasi goreng, verschillende atjars en als pronkstuk een vegetarische rendang heb je een tafel vol heerlijke gerechten. Bekijk hier de gerechten voor de vegetarische Indische rijsttafel.
4. Zoete desserts voor na een rijsttafel
Na al dat lekkere eten wil je ook een mooie afsluiter. Welke zoete gerechten zijn geschikt om te serveren na een rijsttafel of tijdens de feestdagen? Ik maakte een overzicht met verschillende zoete desserts die eenvoudig te maken zijn en passen bij het Oosterse thema. Bekijk hier de desserts.
5. Oosterse borrelplank
Met een Oosterse borrelplank kun je alle kanten op. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Het is ook geschikt als diner, het ligt er maar net aan wat je er allemaal bij serveert. In dit overzicht geef ik een opsomming van gerechtjes die geschikt zijn voor deze borrelplank. Om het jezelf makkelijk te maken kun je een combinatie maken van zelfgemaakte gerechtjes en dingetjes die je koopt in de supermarkt. Deze borrelplank valt altijd goed in de smaak. Bekijk hier de gerechtjes voor de Oosterse borrelplank.
6. 15 Indische hapjes voor bij de borrel
Wil je lekker uitpakken tijdens de feestdagen, maak dan een aantal lekkere hapjes. Deze kun je ook gebruiken voor een borrelplank maar de recepten zijn wel wat uitgebreider. Denk aan Indische pasteitjes, lemper (gevulde rijstrolletjes), pangsit goreng (gefrituurde deeghapjes) en bapao. Bekijk hier het overzicht met hapjes.
7. Indische saucijzenbroodjes
Een hapje dat niet mag ontbreken tijdens de feestdagen zijn Indische saucijzenbroodjes. Deze verdienen een plekje in dit overzicht. Het is bij ons een traditie om tijdens de feestdagen deze broodjes te maken. Ze passen prima bij de borrel of zijn een lekker hapje tussen de gerechten door. Bekijk hier het recept.
8. Zwartzuur van kip
Kip gestoofd in rode wijn, ketjap en winterse kruiden en specerijen. Dit gerecht wordt traditioneel gegeten met kerst. Vaak wordt het ook bereid met eend (bebek) en wordt er blikfruit zoals perziken of peren aan toegevoegd. Een verrassend en verwarmend ‘kerstgerecht’. Bekijk het recept hier.
9. Japanse stoofschotel (Hayashi rice)
Zoek je een lekker Oosters stoofgerecht dat niet te ingewikkeld is qua ingrediënten en dat bij iedereen in de smaak valt? Dan is deze Japanse stoofschotel een aanrader. Het is een gerecht wat goed past bij de feestdagen. Lekker met rijst maar ook met aardappelpuree. Een verrassend Japans stoofgerecht. Kijk hier voor het recept.
10. Oosters varkenshaasje
Een varkenshaasje uit de oven maar dan met een marinade van onder andere sojasaus, sesamolie, knoflook en Chinees 5 kruidenpoeder. Snijd het gare vlees in dunne plakjes en serveer de jus eroverheen. Groenten zoals broccoli, boontjes, paksoi en sugarsnaps zijn erg erg lekker bij. Sambal spruitjes is ook een gerecht wat hier goed bij past. Witte rijst, gele feestrijst (nasi kuning) passen goed bij dit varkenshaasje.
Wil je dit artikel ‘Inspiratie voor een Oosters kerstdiner’ bewaren? Pin dan de onderstaande foto op een van je Pinterestborden met behulp van de button hieronder.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.