Bao buns – gestoomde broodjes. Je hebt ze vast weleens gezien in een restaurant of foodtruck festival, Van die lekkere fluffy gestoomde broodjes met de meest heerlijke vullingen. Deze Chinese broodjes worden bao buns genoemd. En het leuke is, ze zijn heel eenvoudig zelf te maken. In dit artikel leg ik uit hoe je zelf bao buns maakt.
Deze gestoomde broodjes hebben iets weg van bapao alleen zit er bij de bapao de vulling in het broodje. Een bao broodje beleg je met allerlei lekkere ingrediënten en toppings. Dit kan van alles zijn, bijvoorbeeld geroosterd buikspek, mijn inmiddels beroemde Indo pulled pork, pulled chicken of crispy chicken. Voor een vegan variant kun je de bao vullen met tempeh, tofu of oesterzwammen. Daarop komen lekkere toppings zoals een pickle van rode ui of komkommer, ringetjes bosui, of iets krokants zoals gebakken uitjes. Je kunt je eigen creativiteit erop loslaten.
Stoommandje – Dim Sum mandje – Bamboe – 25 cm
Met dit stoommandje kun je jouw gerechten op een gezonde manier bereiden!
Bao buns – gestoomde broodjes
Weet je niet wat je bijvoorbeeld in het weekend moet eten? Houd dan een ‘bao avondje’. Maak een voorraadje van deze heerlijke broodjes en maak een aantal vullingen. Van pulled chicken, tot oesterzwammen of iets met een krokant korstje (bijvoorbeeld een schnitzel). Je hoeft hiervan geen grote hoeveelheden te maken want de broodjes hebben niet zoveel beleg nodig. Bereid een aantal toppings voor zoals komkommer, bosui, ingelegde rode ui, reepjes wortel en zet dit allemaal in schaaltjes op tafel. Vergeet de sausjes (sriracha, hoisinsaus, of bbq saus) niet. Laat nu iedereen zijn eigen bao buns maken. Echt comfortfood waar de meeste mensen blij van worden.
Voor het maken van bao buns heb je een aantal dingen nodig:
- beslagkom
- deegrol
- theedoek of huishoudfolie
- grote pan
- stoommandje of vergiet en een deksel
- keukenmachine met deeghaak (optioneel)
- een chopstick (Chinees eetstokje) of een ander stokje
- bakpapier
- keukenweegschaaltje
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Bao buns – gestoomde broodjes
20
porties20
minuten30
minuten1
uur30
minuten2
uren20
minutenMaak heel eenvoudig met ingrediënten uit je voorraadkast heerlijke bao buns, Chinese gestoomde broodjes. Serveer ze met een heerlijke vulling, topping en maak het af met een drizzle van je favoriete saus.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram bloem
1 theelepel suiker
1 zakje gist (7 gram)
1 theelepel bakpoeder
1 zakje baking soda (5 gram)
1 theelepel zout
225-300 milliliter lauwwarm water
1 theelepel olie
BEREIDING
- Doe 225 lauwwarm water samen met 7 gram gist en 1 theelepel suiker in een maatbeker, roer het even door en laat het minimaal 5 minuten staan. Wacht tot er bubbeltjes te zien zijn. Zo weet je dat de gist geactiveerd is.
- Doe 500 gram bloem in een kom samen met 1 theelepel bakpoeder, 5 gram baking soda en 1 theelepel zout. Roer dit met een garde door elkaar.
- Schenk nu het gistmengsel bij de bloem en kneed dit in een keukenmachine of met de hand tot een mooie soepel deeg. Is het deeg te droog? Voeg dan een klein scheutje water toe. Is het te nat, voeg dan extra bloem toe tot het deeg niet meer plakt.
- Kneed het deeg voor 10 minuten. Dit kun je doen met de hand of met een keukenmachine met deeghaken.
- Doe 1 theelepel olie in een ruime kom en leg de deegbal erin. Smeer ook een klein beetje olie bovenop het deeg. Dek de kom af met huishoudfolie of een vochtige theedoek. Zet weg op een warme plek en laat het rijzen (minimaal 1 uur) totdat het deeg in volume verdubbeld is.
- Als het deeg voldoende gerezen is haal je het uit de kom en kneed het nogmaals goed door. Verdeel het deeg in 2 stukken en draai er 2 strengen van. Haal er nu steeds een stukje deeg vanaf en weeg deze op een keukenweegschaal zodat je broodjes even groot worden. Ik reken 35 gram per deegballetje.
- Draai balletjes van het deeg, leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier en dek af met een vochtige theedoek. Laat ze nog eens 30 minuten rijzen.
- Neem een snijplank en bestrooi deze licht met bloem. Rol nu elk bolletje uit tot een ovaal plakje van ongeveer 10 centimeter lang en 6 tot 8 centimeter breed. Smeer een beetje olie op de chopstick en leg deze in het midden van het deegplakje. Vouw nu de bovenkant over het stokje heen en trek het stokje eruit. Leg ze terug op de bakplaat en dek af met een theedoek. Herhaal dit proces tot alle deegballetjes op zijn.
- Breng een pan met water aan de kook en bekleed je stoommand of vergiet met bakpapier. Stoom de broodjes gaar in 10 tot 12 minuten. Ik heb een stoommand met 2 lagen dus ik stoom er 8 per keer (4 per mandje). Je moet ze in meerder batches stomen omdat ze niet allemaal tegelijk in een stoommand passen.
- Hierna kun je ze direct eten. Je kunt ze ook volledig laten afkoelen invriezen met tussen elk broodje een stukje bakpapier. Zo vriezen ze niet aan elkaar. Wil je ze gebruiken, laat ze dan licht ontdooien (niet volledig) en stoom ze in 5 tot 7 minuten tot ze warm zijn.
- Vouw ze voorzichtig open en beleg ze met je favoriete ingrediënten, toppings en saus.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Bapao met gehakt
- Wrap met oosterse vulling
- Kleine (basis) broodjes
- Oosterse pannenkoekjes met kip en groenten
- Fluffy pancakes
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.