Eetspiratie » Ratatouille uit de pan of slowcooker
Ratatouille uit de pan of slowcooker

Ratatouille uit de pan of slowcooker

Ratatouille uit de pan of slowcooker, een heerlijk groentegerecht. Als je aan ratatouille denkt, is het misschien de gelijknamige film die als eerste bij je opkomt. Dit gerecht uit de Franse keuken is lekker en veelzijdig, want je kunt het op verschillende manieren serveren en combineren. Zacht gegaarde groenten in een rijke tomatensaus. Dit gerecht heeft niet veel nodig, want de pure smaken zijn juist het lekkerst. Met een paar kleine tips maak je van een paar simpele groenten een smaakvol en gezond gerecht.

Vroeger behoorde ratatouille niet tot mijn favoriete gerechten. Dit kwam voornamelijk omdat ik geen fan was van aubergine. Maar dat is in de loop van de jaren veranderd, tegenwoordig staat ratatouille hoog op mijn lijstje. Ook ben ik een echte aubergine-liefhebber geworden. Als je ratatouille op de juiste manier bereidt, is het een smaakvol en veelzijdig gerecht. Prima te maken in een stoofpan of lekker low en slow in de slowcooker. Ik maakte dit recept in mijn kleine slowcooker, maar het kan ook prima in een groter formaat. Serveer dit gerecht warm of koud. Lekker met rijst, bij pasta of met knapperig brood.

CrockPot Slowcooker 2,4 liter - kleine slowcooker - digitaal

CrockPot Slowcooker 2,4 liter – kleine slowcooker – digitaal

Deze kleine slowcooker met een inhoud van 2,4 liter is ideaal voor het maken van bijvoorbeeld een linzenstoof, curry of saus. Geschikt voor 2-3 personen.

Ratatouille uit de pan of slowcooker

Net als bij veel traditionele gerechten zijn er verschillende versies van dit Franse recept. Niet één familie of chef maakt ratatouille exact hetzelfde. Er zijn versies met vlees met bijvoorbeeld gehakt of er wordt aardappel aan toegevoegd. In sommige recepten wordt rode wijn of balsamico azijn gebruikt. En soms zie je een versie waarbij de groente in mooie plakken zijn gesneden en samen met tomatensaus wordt gegaard in de oven. Mijn versie is simpel, een beetje rustiek met lekkere grof gesneden groenten.

Eerder schreef ik ‘als je ratatouille op de juiste manier bereidt’. Hiermee bedoel ik dat er een aantal stappen nodig zijn in dit recept waardoor dit gerecht heel smaakvol wordt. Ik heb het over aanbakken. En niet alles tegelijk in een pan, maar je bakt de groenten per soort om de beurt aan. Ze mogen goed verkleuren en bij elke ronde voeg je een snufje zout toe. Daarna combineer je de groenten met de tomatenblokjes (of in de zomer verse rijpe tomaten) en laat je het sudderen totdat de groenten lekker zacht zijn.

oseph Joseph Chop2Pot Plus Snijplank - Opvouwbaar - Groot - Zwart

Joseph Joseph Chop2Pot Plus Snijplank – Opvouwbaar – Groot – Zwart

Dé award-winning Chop2Pot Plus snijplank met de innovatieve Joseph Joseph scharnier techniek!

Denk je nu, mij niet bellen met dat aanbakken. Wil je alles in een keer samen aanbakken in plaats van in rondes of zeg je van ik wil helemaal niks aanbakken, ik doe het gewoon direct in de slowcooker, dat mag natuurlijk ook! Ik geef alleen de manier aan waarop ik het graag bereid en hoe je het meeste uit je ingrediënten kunt halen. Aanbakken kost niet heel veel extra tijd en je krijgt er iets lekkers voor terug. Het is de bedoeling dat de groenten niet volledig tot moes worden gekookt en ze nog een bite hebben.

Wil je het bereiden in een stoofpan, volg dan stap 1 tot en met 4 en doe alles in de pan in plaats van de slowcooker. Stoof de groenten in ongeveer 30 tot 40 minuten gaar. In de receptenkaart hieronder deel ik de bereidingswijze voor de slowcooker.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Ratatouille uit de pan of slowcooker Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Ratatouille uit de pan of slowcooker

Ratatouille uit de pan of slowcooker

Recipe by Simone | Eetspiratie
5.0 from 1 vote
Course: Bijgerecht, Lunch, HoofdgerechtCuisine: FransDifficulty: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd (4 uur low)

4

hours 

15

minutes
Totale tijd

4

hours 

30

minutes

Ratatouille, een heerlijk Frans gerecht van gestoofde groente. Te maken in een stoofpan of slowcooker voor ongeveer 4 uur op stand low. Serveer zowel warm als koud. Lekker met brood, bij rijst of pasta.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 courgette, in blokjes gesneden

  • 1 aubergine, in blokjes gesneden

  • 1 rode puntpaprika’s, in vierkantjes gesneden

  • 1 grote rode ui

  • 3 tenen knoflook, fijngehakt

  • 2 laurierbladen

  • halve theelepel gedroogde tijm

  • 400 milliliter tomatenblokjes

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 2-3 eetlepels olijfolie

  • peper en zout

  • 1 theelepel suiker

BEREIDING

  • Was de groenten, pel de ui en maak 3 tenen knoflook schoon. Alle groenten leg je even apart van elkaar want je gaat ze straks per soort bakken. Snijd de courgette, aubergine en 2 puntpaprika in blokjes. Snipper de ui en hak de 3 tenen knoflook fijn.
  • Verhit een halve eetlepel olie in een koekenpan en bak hierin de blokjes aubergine samen met een snuf zout tot ze doorzichtig en bruin zijn. Doe de blokjes daarna direct in de slowcooker. Doe vervolgens een halve eetlepel olie in dezelfde pan en bak hierin de paprika met een snuf zout tot deze een beetje geblakerd is. Doe ze bij de aubergine in de slowcooker.
  • Vervolgens doe je hetzelfde met de courgette, deze bak je in een halve eetlepel olie tot de blokjes bruin zijn met een snuf zout. Voeg ze bij de groenten in de slowcooker. Als laatste fruit je in het laatste beetje olie de ui en knoflook aan. Als de ui glazig ziet voeg je 1 eetlepel tomatenpuree en de 2 laurierbladen toe. Bak dit samen aan voor 1 minuut en doe dit mengsel over in de slowcooker.
  • Schenk er nu 400 milliliter tomatenblokjes op en voeg een halve theelepel gedroogde tijm,1 theelepel suiker en vers gemalen zwarte peper toe. Schep alles met een spatel voorzichtig om tot alles vermengd is. Zet de slowcooker 2 tot 3 uur op high of 4 tot 5 uur op low. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de ratatouille warm of koud. Bewaar 2 tot 3 dagen in een bakje in de koelkast.

AANTEKENINGEN

  • Misschien niet gebruikelijk maar ratatouille is erg lekker met een drizzle crispy chili olie. Ik eet de ratatouille graag koud op geroosterd brood met chili olie, zwarte peper en eventueel verse kruiden zoals basilicum.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.