Ik ben geen gebakliefhebber maar zo af en toe heb ik zin in een heel klein gebakje of taartje. Uit nieuwsgierigheid wilde ik proberen om banketbakkersroom te maken met kokosmelk. Het is echt heel erg lekker geworden! Ik maakte mini gebakjes met gele kokosroom. De room serveer ik in zelfgemaakte bladerdeegbakjes. Deze gebakjes zien er superschattig uit en zijn ideaal als klein hapje bij een high tea of een feestje.
Wat heb je nodig?
- 250 milliliter kokosmelk (geen light variant)
- 1 vanillepeul, een mespunt vanillepoeder of een theelepel vanille extract
- 2 eidooiers (alleen het geel)
- 25 gram (spelt) bloem
- 1 tot 2 eetlepels (riet) suiker (ik vind 1 eetlepel zoet genoeg)
- snufje zout
Zo maak je het:
Doe de kokosmelk – op 50 milliliter na –  in een steelpannetje en voeg de vanille en de suiker toe. Breng dit zachtjes aan de kook. In een aparte kom (neem een ruime kom) doe je de eidooiers met de bloem en de overige kokosmelk. Roer dit met een garde tot een glad papje.
Als de melk kookt voeg je deze beetje voor beetje toe aan de kom met het eimengsel en roer het rustig door elkaar. Giet het mengsel terug in het pannetje en breng zachtjes aan de kook.
Roer dit rustig door elkaar tot het mooi ingedikt is. Het moet een beetje gaan bubbelen. Giet het in een schaal en dek meteen af met een stukje folie zodat er geen vel op komt. Laat het vervolgens afkoelen en zet het in de koelkast zodat het kan opstijven. De room is makkelijk in een spuitzak te doen en aan te brengen op gebak en bladerdeeg.
Hoe maak je de bladerdeegbakjes?
Benodigdheden:
- uitsteekvorm of een glaasje
- mini uitsteekvorm of dopje van een een (olijfolie) fles
- vork
- spuitzak of stevig plastic zakje (om later de gebakjes te vullen)
Neem 8 velletjes bladerdeeg en laat ze ontdooien, hiervan kun je 16 gebakjes maken. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Neem de ronde uitsteekvorm en steek uit elk vel 4 rondjes, je hebt nu 32 rondjes. Leg 16 rondjes apart en prik hier met een vork een paar gaatjes in. Uit de andere 16 rondjes steek je met de olijfoliedop in het midden een klein rondje uit. Je hebt nu 8 rondjes met een opening in het midden.
Leg de rondjes met de opening op de hele rondjes. Er zijn dus twee laagjes, een heel rondje en een rondje met een opening in het midden. Dit wordt een mini pasteibakje. Bak de bakjes 8 tot 10 minuten op 200 graden tot ze goudbruin zijn.
Laat ze afkoelen op een rooster en snijd nu met een scherp mes het ‘hoedje’ (zo noemden wij dit thuis vroeger) eruit. Hier ga je straks de room in spuiten met een spuitzak.Doe de gele kokosroom in een spuitzak en verdeel de room over de gebakjes.
Als topping kun je een saus maken van (diepvries) fruit en honing. Doe het fruit en de honing in een pannetje en kook dit tot moes. Frambozen, aardbeien en cranberry’s zijn hier heel geschikt voor. Voor een snelle topping neem je jam of een passievrucht.
Spuit de room in de bladerdeegbakjes en doe er een schepje van de saus op.
Ook een geschikt gebakje als traktatie!
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)