Eetspiratie » Groene kruidensla
Groene kruidensla

Groene kruidensla

Groene kruidensla of kruidensalade, een salade die voor een groot deel uit verse kruiden bestaat. Peterselie, munt, basilicum en bieslook, je kunt ze allemaal in een kruidensla verwerken. Het is verfrissend, kruidig en aromatisch en je vult de salade voor meer volume aan met bijvoorbeeld spinazie, rucola, veldsla of gemengde sla. Je kunt het bij veel verschillende gerechten serveren, bij de BBQ of als een salade op zich. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Tegenwoordig heeft iedereen wel een plantje met verse kruiden in zijn tuin of keuken staan. Mijn kruiden staan in mijn zelfgemaakte pallet kruidentuintje. Van een oude houten pallet maakte ik een plek voor mijn verse kruiden. Ik kan zo de hele zomer verse kruiden plukken uit mijn eigen tuin. Als je plantjes goed groeien moet je de kruiden natuurlijk ook verwerken. Hoe handig is het om dit te doen in een salade. Als je graag salades eet, zou dit zomaar weleens je nieuwe favoriet kunnen worden. In de supermarkt kun je ook bakjes verse kruiden kopen van ongeveer 15 gram en 40 gram. Het is het beste om deze na aankoop zo snel mogelijk te gebruiken. Bij de toko of Turkse supermarkt heb je vaak meer keuze in verse kruiden en krijg je vaak ook meer kruiden voor minder geld. Het is dus zeker de moeite om daar een kijkje te nemen. Deze kruiden zitten niet in een verpakking. Je bewaart deze het beste in een vochtige theedoek in de koelkast.

Groene kruidensla

Wat belangrijk is bij het maken van een kruidensla is om dit te doen vlak voordat je deze wilt gaan serveren. Als je de kruiden te ver van tevoren snijd kunnen sommige kruiden zoals bijvoorbeeld basilicum zwart gaan verkleuren. Ook kunnen blaadjes slap worden, zoals bij Thaise basilicum of koriander. Je wilt dat het er zo vers en zo fris mogelijk uitziet. Het is niet meer dan een zak sla toevoegen aan een kom, verse kruiden grof hakken en een simpele dressing toevoegen. Om er een beetje kleur aan toe te voegen kun je kiezen voor tomaatjes of flinterdun dun gesneden rode ui. Hou je van een beetje crunch dan zijn geroosterde pijnboompitjes of fijngehakte walnoten of zonnebloempitten ook een lekkere toevoeging. Als uitgangspunt heb ik 15 gram van bepaalde kruiden genomen in dit recept maar de hoeveelheden komen niet zo nauw. Voeg het gewoon toe naar je eigen smaak en wens. Neem ook eens andere kruiden dan die aangegeven staan in het recept. In principe zijn alle combinaties mogelijk.

Kruiden voor een kruidensalade:

  • dille
  • Thaise basilicum
  • selderij
  • munt
  • basilicum (verschillende soorten)
  • platte peterselie
  • koriander
  • bieslook
  • citroenmelisse
Groene kruidensla

Groene kruidensla

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Categorie: SaladesNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Bereiding

15

minuten

Maak in plaats van de ‘standaard’ salade eens een groene kruidensla. Deze sla past bij veel verschillende gerechten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 zak veldsla (150 gram)

  • 4 takjes verse munt (alleen de blaadjes)

  • 15 gram basilicum (de blaadjes)

  • 15 gram platte peterselie (grof gehakt)

  • halve biologische citroen (sap en rasp)

  • 1 – 2 eetlepels olijfolie

  • 6 cherry tomaatjes gehalveerd

  • grof zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

  • balsamico azijn naar smaak (optioneel)

BEREIDING

  • Doe de veldsla in een grote kom. Pluk de blaadjes van de munt en de basilicum. Snijd de steeltjes van de peterselie en hak de blaadjes grof. Gooi de steeltjes van van de basilicum en peterselie niet weg. Deze kun je invriezen voor bijvoorbeeld pastasaus of soep.
  • Halveer de tomaatjes en voeg deze samen met de olijfolie, citroensap en rasp bij de salade. Hussel met je handen alles goed door elkaar. Drizzle er eventueel een beetje balsamico azijn overheen.
  • Breng op smaak met grof zout, royaal met vers gemalen zwarte peper en serveer direct.

AANTEKENINGEN

  • Bij gerechten zoals de Turkse pizza (lahmacun) of köfte kebab past deze groene kruidensla heel erg goed. Klik hier en hier om de recepten te bekijken.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.