Luchtig breekbrood uit de slowcooker, zachte broodjes die iets weg hebben van brioche. Deze breekbroodjes worden ook wel ‘dinner rolls’ genoemd. Ze worden in Amerika standaard als bijgerecht bij de avondmaaltijd geserveerd. Lekker met een beetje boter of om in een saus of jus te dippen. Maar eigenlijk zijn ze overal lekker bij en ze zijn perfect te maken in de slowcooker.
Ik ben (zoals de meesten weten) geen ster in bakken. Hiermee bedoel ik het bakken van taarten, cakes en koekjes. Ik doe het af en toe maar mijn talent ligt toch echt bij koken. Maar brood bakken vind ik wel heel erg leuk. Van een beetje bloem en water iets lekkers maken daar word ik echt blij van. Normaal gesproken gebruik ik de oven of airfryer om brood in te bakken, maar dit keer liet ik het brood garen in de slowcooker en dat ging perfect.
Luchtig breekbrood uit de slowcooker
Een breekbrood ziet er altijd erg mooi uit. Het is een eyecatcher op tafel en daarom een goed brood voor feestelijke gelegenheden. Het is ook gewoon lekker bij een soep of stoofschotel. Daarnaast is ook nog eens heel makkelijk te maken. Je maakt een simpel deeg en na het rijzen verdeel je het in kleine stukjes. Deze stukjes draai je tot balletjes en deze leg je naast elkaar in een bakvorm of in dit geval in de slowcooker. Tijdens het bakken wordt het brood een geheel maar je kunt het heel makkelijk in stukjes ‘breken’, dat is eigenlijk alles. De bereidingstijd in de slowcooker is trouwens best kort. In anderhalf uur is het brood al gaar.

Ik bereidde het brood in mijn Crock-Pot Express multicooker op de slowcooker stand. Het kan in elke slowcooker en de vorm van de pan maakt niet uit. Leg het brood in de vorm die jij mooi vindt. Rond is het meest gangbaar, maar je kunt het ook rustiek doen en gewoon de vorm van je binnenpan aanhouden. Mijn Bartscher slowcooker heeft een ovale binnenpan, die vul ik gewoon met deeg in plaats van dat ik het brood in een ronde vorm leg. Heb je een kleinere slowcooker? Dan doe je het gewoon in twee keer (zodat je 2 breekbroden hebt) of je halveert de ingrediënten.

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Het brood is al lekker van zichzelf maar je kunt natuurlijk ook gedroogde kruiden aan het deeg toevoegen. Rozemarijn, oregano of tijm zijn lekkere smaakmakers. Een paar korreltjes grof zout of sesamzaadjes bovenop geeft ook een lekkere smaak. Na het bereiden in de slowcooker kun je ze direct eten. Je kunt er ook voor kiezen ze in te kwasten met een laagje gesmolten boter. Hierna kun je ze eventueel voor 5 tot 10 minuten onder de ovengrill te zetten voor een kleurtje.
Vers en warm is dit brood het lekkerst. Heb je een restje over? Vries dit dan in of maak er de volgende dag knapperige knoflookcroutons van.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Luchtig breekbrood uit de slowcooker
1
brood10
minuten1
uur30
minuten1
uur2
uren40
minutenBereid met simpele ingrediënten een luchtig breekbrood in de slowcooker. Dit brood laat je 60 minuten rijzen en gaart het daarna 90 minuten op stand high in de slowcooker. Zet het daarna nog even onder de grill voor een lekker krokant korstje.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
350 milliliter lauw water
7 gram gedroogde gist (1 zakje)
1 theelepel suiker
500-650 gram bloem
1 theelepel zout
olijfolie (spray)
gedroogde kruiden of sesamzaadjes (optioneel)
1 eetlepel gesmolten (plantaardige) boter (optioneel)
BEREIDING
- Doe 350 milliliter lauw water in een maatbeker samen met 1 theelepel suiker en roer dit even door elkaar. Voeg 7 gram (1 zakje) gist toe, roer even en laat dit staan tot het een beetje gaat bubbelen.
- Ondertussen doe je 500 gram bloem (zet 150 gram apart) met 1 theelepel zout in een grote platte schaal of kom. Meng dit met een vork door elkaar.
- Kijk of je gist is gaan bubbelen en er schuim is ontstaan. Zie je geen bubbels of beweging dan kun je het beste een nieuw zakje nemen en het opnieuw proberen. Als het gist niet actief is gaat het deeg niet rijzen.
- Schenk het gistmengsel bij de bloem en roer dit met een stevige spatel door elkaar. Roer tot het vocht door de bloem is opgenomen. Dit wordt steeds zwaarder. Als het met de spatel niet meer lukt ga je verder met je handen. Je kunt dit natuurlijk ook doen in een keukenmachine met deeghaken.
- Het deeg is waarschijnlijk plakkerig, voeg steeds een beetje van de achtergehouden bloem toe en kneed tot je een deeg hebt wat niet meer plakt. Plakt het nog steeds? Voeg gewoon meer bloem toe. Maak er een mooie deegbal van.
- Spray (of smeer) een beetje olijfolie op de bodem van de kom en leg de deegbal erin. Dek af met huishoudfolie en laat het minimaal een uur rijzen op een warme plek. Het deeg moet verdubbelen in volume.
- Als het deeg in volume verdubbeld is haal je het uit de kom en kneed je het nog een keer goed door. Verdeel het deeg in 8 of 10 gelijke stukjes (of meer) en draai deze stukjes tot balletjes.
- Bekleed de binnenpan van de slowcooker met een vel bakpapier. Als je deze eerst verfrommeld is het makkelijker te vormen in de pan. Spray het bakpapier in met een beetje olie of doe dit met behulp van een kwastje. Leg de deegballetjes met een beetje ruimte ertussen in de vorm van een rondje of in de vorm die jij wilt.
- Neem een schone theedoek en leg deze over de bovenzijde van de pan. Hierop zet je de deksel van de slowcooker. De theedoek vangt het vocht op en zorgt dat de bovenkant van het brood niet nat wordt. Gebruik je een multicooker? Neem dan een van je eigen pannendeksels die erop past. Je hebt de zware deksel van de multicooker hiervoor niet nodig.
- Stel de pan in op stand high voor 1 uur en 30 minuten of zet een timer zodat je weet wanneer de ‘kooktijd’ om is. De theedoek laat je over de pan liggen, met de deksel er bovenop. Let op: doe dit alleen als je thuis bent en laat de slowcooker bij het maken van dit recept niet onbeheerd achter.
- Als de tijd verstreken is, lift je het brood uit de slowcooker met behulp van het bakpapier en zet je het op een rooster zodat het lichtjes kan afkoelen.
- Je kunt het brood direct eten. Een andere optie is om het brood te bestrijken 1 eetlepel gesmolten boter en te bestrooien met sesamzaadjes en het kort (5 tot 10 minuten) onder de ovengrill te zetten voor een beetje kleur.
AANTEKENINGEN
- Ben je net als ik gek op brood en wil je een keer iets anders bakken dan een ‘standaard’ brood? Maak dan een heerlijk knapperig aardappel knoflookbrood. Bekijk hier het recept.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Blauwe bessen cake
- Kleine witte broodjes
- Vegan chocolademousse van aquafaba
- Gebakken haverrijst met champignons
- Wat is tofu, hoe gebruik je het en wat kun je ermee?
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.