Eetspiratie » Gebakken haverrijst met champignons
Gebakken haverrijst met champignons

Gebakken haverrijst met champignons

Gebakken haverrijst met champignons, lekker, simpel en snel klaar. Elk gerecht waarbij de rijst wordt meegebakken, valt onder de noemer ‘nasi goreng’. Nasi goreng betekent letterlijk gebakken rijst. Dus met haverrijst kun je ook prima een variant van ‘fried rice’ maken. Deze rijst heeft een nootachtige smaak een lekkere bite en stevige textuur. Gecombineerd met champignons, spinazie en kikkererwten maak je snel een lekker en makkelijk gerecht.

Dit recept is ontstaan omdat ik iets wilde maken met haverrijst. Deze nog niet zo populaire rijstsoort kun je net zo gebruiken als dat je ‘gewone rijst’ gebruikt. Je kunt het eten als bijgerecht bij een curry of stoofschotel of er nasi goreng van maken. Verwerk het in salades net zoals quinoa, of maak er zelfs een zoet (ontbijt)gerecht van met fruit. In dit artikel kun je alles lezen over haverrijst en hoe je het bereid. En uiteraard kun je dit gerecht ook prima met gewone witte rijst of zilvervliesrijst maken. Ik kook mijn rijst en haverrijst altijd in de multicooker, want dit is dé makkelijkste manier om rijst te koken.

Heb jij al een Crock-Pot Express?
CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L

Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!

Gebakken haverrijst met champignons

Je kunt dit gerecht maken met een restje rijst, maar je kunt er ook speciaal rijst voor koken. Zorg dan wel dat deze volledig is afgekoeld voordat je het gaat bakken. Net als bij nasi goreng gebruik je afgekoelde rijst zodat het gerecht niet te nat wordt. Anders krijg je eerder een risotto dan gebakken rijst. En nog een handige tip; in dit recept gebruik ik als bladgroente spinazie. Maar in plaats van verse spinazie neem ik biologische diepvries spinazie in deelblokjes. Deze zijn én goedkoper, biologisch en langer houdbaar. Je bakt ze 5 minuten mee en dan zijn ze al ontdooid en perfect voor dit gebakken rijstgerecht.

Wat echt een must is bij dit gerecht is crispy chili olie. Een drizzle van deze olie geeft een lekkere smaak en kick. Koop hem in de supermarkt of maak de olie heel eenvoudig zelf. Serveer gewokte bimi of gestoomde paksoi en een pickle van komkommer bij dit gerecht. Wil je nog een extra eiwitbron naast de kikkererwten die in dit gerecht zitten? Serveer er dan gebakken blokjes tofu, (plantaardige) gehaktballetjes of een stukje kipfilet bij als je dat lekker vindt.

KoRo | Bio haverrijst 1,5 kilo

KoRo | Bio haverrijst 1,5 kilo

Deze biologische haverrijst is een smakelijk alternatief voor traditionele rijst en een heerlijke basis voor verschillende recepten. Hoog vezelgehalte!

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gebakken haverrijst met champignons Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Gebakken haverrijst met champignons

Gebakken haverrijst met champignons

Recipe by Simone | Eetspiratie
5.0 from 1 vote
Course: Lunch, HoofdgerechtCuisine: InternationaalDifficulty: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minutes
Kooktijd

15

minutes
Totale tijd

30

minutes

Gebakken haverrijst met champignons, kikkererwten en spinazie. Een makkelijk gerecht voor een drukke doordeweekse dag of een lui weekend. Op smaak gebracht met sojasaus, sesamolie en citroensap. Drizzle voor extra crunch en pit een royaal crispy chiliolie over de gebakken rijst.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 350 gram gekookte en afgekoelde haverrijst

  • 250 gram kastanjechampignons

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 5 deelblokjes bevroren biologische spinazie

  • 1 blikje kikkererwten á 150 gram, afgespoeld

  • 1 theelepel groentebouillonpoeder (of een stukje van een verkruimeld bouillonblokje)

  • 1 theelepel sesamolie

  • 1 theelepel sojasaus naar smaak

  • partjes citroen

  • sriracha

  • halve eetlepel olie

  • halve eetlepel sesamzaadjes (optioneel)

BEREIDING

  • Kook de haverrijst zoals aangeven op de verpakking en laat het afkoelen. Voor 4 personen neem je ongeveer 220 gram ongekookte haverrijst. Voor dit recept gebruik je uiteindelijk 350 gram van de gekookte rijst en houd je nog een beetje rijst over voor een ander gerecht.
  • Snipper de ui en hak twee tenen knoflook fijn. Snijd 250 gram kastanjechampignons in dunne plakjes. Giet 150 gram kikkererwten af en spoel ze af onder de kraan.
  • Verhit een halve eetlepel olie in een wok of koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook aan samen met een snufje zout. Als de ui glazig ziet, voeg je de champignons toe. Bak deze mee tot ze een beetje bruin en zacht zijn. Voeg daarna 5 deelblokjes bevroren spinazie toe. Bak deze mee op een middelhoog vuur tot ze uit elkaar vallen. Voeg de kikkererwten toe en bak deze mee.
  • Voeg vervolgens 350 gram gekookte en afgekoelde haverrijst toe en schep alles goed om op een middelhoog vuur. Breng de rijst op smaak met een theelepel groentebouillonpoeder (of een stukje van een verkruimeld blokje) een theelepel sesamolie en een theelepel sojasaus.
  • Schep de gebakken rijst op de borden, drizzle er royaal crispy chili olie en citroensap naar smaak overheen. Garneer met geroosterde sesamzaadjes.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.